torsdag, februari 3

Globala temperaturen jan 2011 - snabbt kallare

UAH har nu kommit med globala temperaturen för januari 2011. Temperaturen faller nu snabbt. Detta gäller hela jorden. Inte så oväntat då effekterna av La Nina nu visar sig. Minimum på La Nina har nu troligtvis varit och vi får en återgång till mer normala havstemperaturer. Men effekterna på globala temperaturen kommer att kvarstå flera månader som kan bli "kalla".Till detta har vi PDO (Pacific Decedal Oscillation) som är i sin negativa fas. PDO skiftar fas ca vart 30:e år och kommer från fördelningen av ytvattentemperaturen norr om 20 graders latitud i Stilla Havet.

Källa NASA

Även SST (ytvattentemperaturen) sjunker nu, se bild nedan.SST har legat i stort sett still de senaste tio åren.

Dessutom har solaktiviteten varit ovanligt låg senaste åren. Riktigt hur detta kommer att påverka klimatet är oklart. Statistiskt och sett till historien kommer det att bli kallare. Men korrelation är inget bevis på att detta kommer att hända, lika lite som att en ökad temperatur är ett bevis för att mänskliga växtgusgasutsläpp påverkar klimatet. En hypotes (Svensmark) är att låg solaktivitet medför ökad kosmisk strålning på jorden, som i sin tur ökar molnbildningen, som sänker temperaturen på jorden.

Vi ser inga tendenser till katastrofal global uppvärming som IPCC:s modeller förespår. Modellerna säger att vi nu ska ha en uppvärmning om ca 0.2 grader per decennium. Ett enstaka år kan inte falsifiera modellerna. Men om några år är detta möjligt OM inte globala temperaturen börjar stiga snabbare. Betänk att vi inte haft någon statistiskt säkerställd global uppvärmning alls sen 1996. Knappast det du får läsa i DN och Svd.

9 Comments:

At 03 februari, 2011 17:44, Blogger magnus said...

Ett par frågor. 1) Varför skriver du "hypotes" om Svensmarks teori när den nu bevisats?

2) Varför har min blogg försvunnit från din bloggroll?

 
At 03 februari, 2011 17:58, Blogger Per Welander said...

magnus:
1. För mig är storleken av kosmiska strålningens inverkan på globala klimatet fortfarande oklar. Dvs hur stor del av global uppvärmning/avkylning står solen för.

2. Det beror väl på att någon annan varit mer aktiv än du. Vill inte ha för många med här. Men ska göra en översyn av alla så kommer du kanske med igen.

 
At 03 februari, 2011 20:45, Anonymous Anonym said...

@magnus123: En hypotes kan aldrig bevisas, bara falsifieras.

Johan

 
At 05 februari, 2011 09:25, Blogger magnus said...

@Johan. Jag skrev inte att hypotes kan bevisas. (Suck!)

Svensmarks teori är nu inte en hypotes, som Per kallade den, utan en teori vars mekanism nu visats och klarat kritiken. Detta skrev jag.

Att tala om "bevis för att något ska komma att hända" är omöjligt vad det än gäller (t ex klimat). Bevis har inte med framtidsprognos att göra. Ska man vara noga kan jag inte bevisa att en hammare jag släpper vid en tidpunkt kommer att falla till marken. Hume.

Men mekanismen i Svensmarks teori är visad och finns alltså, och bl a därför är det fel att skriva hypotes ist för teori.


@Per. Ska även vara kinkig och kommentera något jag avstod från förra gången. "Minimum på La Nina har nu troligtvis varit" skriver du, men stämmer inte med vad meteorologer sa i januari eller Bob Tisdales ord om att dne vänt nedåt. Det verkar råda något slags konsensus om att La Nina troligen inte avlutas till våren (så länge den varar ser vi väl inte uppåtgående temperatur mtp något halvårs fördröjning) utan fortsätter till sommaren och kanske hösten samt i så fall rätt säkert varar nästa vinter.

Detta också osäkert som framtidsförutsägelse, men tydligen kan risk vara över 50% (Anthony Watts har post om det).

Beträffande att du skriver att det är oklart hur det påverkar klimatet håller jag med om det om du avser storlek på effekt, men det är inte oklart hur det påverkar beträffande riktning, vilket verkar vara vad du avser. Att effekt är kylande vet vi -- eftersom mekanism är visad och teorin därmed är säkerställd.

Du gör naturligtvis rätt i hur du länkar, per definition! Beklagar mitt klagande.

 
At 05 februari, 2011 12:04, Blogger Per Welander said...

Magnus: Svensmarks teori har bevisats. Dess påverkan på klimatet anser jag ännu vara en hypotes, dvs hur mycket kommer ändring av kosmiska strålningen påverka klimatet. Även här är det svårt att veta återkopplingar. Jag föredrar att vara försiktig tills vi vet mer.

Prognoser på La Nina/ENSO är svåra att göra. Den kan klinga av till sommaren eller komma tillbaka och fortsätta i två år. Du borde undvika ord som konsensus som klimathotsalarmisterna använder. Det finns inget konsensus om La Nina. Vi får se framöver vem som får rätt. Ett lokalt La Nina minimum hade vi i alla fall i höstas. Det är uppmätt.

 
At 06 februari, 2011 20:28, Anonymous Anonym said...

Idag 6 feb,hade SVT ett klimatprogram
som inte handlade om CO2 alls,utan
klimatet styrs av Jordens gravitation
som i sin tur påverkar Stilla havet,
Stilla havet(PDO) oscillationer följ
er mångåriga vindmönster och skapat
relativt jämnt klimatmönster på vår
Jord.
En eloge för SVT för detta program.
ALI.K.

 
At 07 februari, 2011 00:25, Anonymous Anonym said...

Svensmarks hypoteser kan möjligen på-
väderhändelser på vår Jord.
Om det finns klimatpåverkan finner
jag med stor osäkerhet,men framtiden
får utvisa om detta har någon rele-
vans.
ALI.K.

 
At 16 februari, 2011 07:29, Blogger Dividendum said...

Ni måste läsa Willis Eschenbach artikel på WUWT, om ni nu inte gjort det redan.
I Have a Stake In the Outcome

Ett litet citat och aptitretare:
Some people think the IPCC should be disbanded. I’m not one of them. [...] I think disbanding the IPCC is a bad idea. Instead, I think that we should take the IPCC to the crossroads at midnight and pound an aspen stake through its heart, stuff its head with garlic, and scatter the remains to be disinfected by sunlight so it can never, ever rise again.

 
At 17 februari, 2011 17:17, Anonymous Anonym said...

Nu har även Kamprad fått nys att vindkraft är en bra idé, kanske möllan "Skatteeffekten" blir nästa storsäljare....Iallafall är det nog en av de lönsammaste affäre han gjort och det är vi som betalar! Inte undra på att han heter Kamp-rad...måste ha nåt med hans tyska ursprung att göra?
Hälsar UiU

 

Skicka en kommentar

<< Home