onsdag, december 8

Förbjudet säga 2+2=4 på KTH

På KTH har det otroliga hänt att en matematisk bok har blivit indragen av politiska skäl. Skälet verkar vara att svenska professorn Claes Johnson är skeptisk till AGW-hypotesen. Boken används i kursen Numeriska Metoder II på KTH, en kurs som jag för övrigt läst för många år sedan. Innehållet i kursen har säkert ändrats sedan dess. Boken har stoppats av rektorn för KTH.

Nu har det hela börjat uppmärksammats internationellt. Uppenbarligen första gången en matamatikbok stoppats. Börjar påminna om Sovjetunionen under Stalintiden då vetenskapen alltid var underordnad politiken.

Du kan läsa mer på Claes Johnsons blog här. Där finns också länkar till bloggar, tidningar som skrivit om historien.

Professor Johnson har varit med och givit ut e-boken Slaying the Sky Dragon - Death of the Greenhouse Gas Theory. Du kan köpa den här för ca $8.

Uppdatering_1 2010-12-08: Boken finns att ladda ner här. Vet inte vad som var det förbjudna men gissar på sid 925. Kanske bäst ni sparar en kopia innan den tas bort. Undrar och det blir det som i Orwellska samhället att boken aldrig existerat?
Slut uppdatering

Uppdatering_2 2010-12-08: Vill också tipsa om Tanja Bergkvist blogg som beskriver hur politikerna försöker styra vetenskapen i Sverige. Här handlar det om de miljoner och åter miljoner som satsas på genustokerier. Tro inte att Alliansen är bättre än sina föregångare.
Slut uppdatering

15 Comments:

At 08 december, 2010 04:52, Anonymous Anonym said...

Inte ens mattematiken får vara ifred.
Det är 'RUGGIA* perspektiv vi har
framför oss, medborgare i Sverige.
1+1=3 enligt den nya ideologin då.
ALI.K.

 
At 08 december, 2010 08:00, Blogger Crille said...

Denna indragna mattebok läs ska finnas att ladda ner någonstans. Du kan möjligen inte vara behjälplig med att skriva ned den länken här på din blogg?

Just när en bok blir "förbjuden" är det än viktigare att den sprids bland folk för att ta udden av myndigheternas "fasoner".

Vill även rekommendera Tanja Bergqvists blogg, matematikprofessor, som skriver om genusvansinnet på Sveriges högskolor och universitet. Sök på hennes namn och du ska finna.

 
At 08 december, 2010 16:11, Anonymous Tanja Bergkvist said...

Per, jag vill länka till ditt inlägg 2+2=4 på KTH men det tycks inte gå att skapa en länk för
separata inlägg till din blogg. Stämmer det? Just nu har jag lagt din bloggadress
(huvudsidan) som länk (nederst i mitt inlägg:
http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/12/08/hur-manga-miljarder-det-gar-utfor/ ).

Är det tekniskt omöjligt att länka till specifikt inlägg på din blogg? Om inte hur gör jag?

Mvh Tanja

 
At 08 december, 2010 18:05, Blogger Per Welander said...

Tanja: Jo det går. Klicka på tiden längst ned på inlägget så får du en permanentlänk. Annars finns den
här

 
At 08 december, 2010 19:30, Anonymous Tanja Bergkvist said...

Tack Per! Ska göra det och uppdatera mitt inlägg! Lästips till fysiker och matematiker: genusaspekter på slutförvar av kärnbränsle:

http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/10/genusaspekter-pa-slutforvaringen-av-anvant-karnbransle/

http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/13/ingen-panik-i-genusfragan/

 
At 08 december, 2010 20:05, Blogger Per Welander said...

Skriver om Tanjas länkar ovan här:

Kärnbränsle


panik

 
At 08 december, 2010 20:24, Blogger Per Welander said...

Politiska adeln vill öka sin makt över individen och kunna beskatta honom/henne obegränsat. AGW-hypotesen passar då bra. Ett påhittat hot och man kan sen påstå att man räddar jorden. Genustokerierna syftar också till ökad makt genom att slå sönder familjen som är ett hot mot statens totala kontroll. Det gör också möjlighet för staten att belöna PK-individer.

Individen ska helst vara lydig och beroende av staten enbart. Hela tiden små steg mot ett Orwellst samhälle. Internet är ett hot genom att "olydiga" medborgare kan uttrycka sig fritt. Det gäller då att kunna straffa de olydiga som inte uppför sig som staten vill.

 
At 09 december, 2010 15:33, Blogger brodeur said...

Tycker inte det är så konstigt att det börjar gapas om denna bok med tanke på det hysteriska tonläget.

Hela AGW bygger på att dessa datamodeller är "trovärdiga" vilket det för alla med lite kunskap i Numerisk Analys, Matematik och statistik inte är.

Att då påpeka detta är att ta ställning emot AGW vilket "man inte får göra".

När man då är en auktoritet på området NA så blir det extra störande.

 
At 09 december, 2010 16:12, Blogger Thomas Palm said...

Boken finns som Per konstaterar att ladda ned. Prova att läsa sid 898 där Claes Johnson "bevisar" att atmosfären inte kan stråla ut värmestrålning mot jorden. Han förnekar inte bara AGW utan även den naturliga växthuseffekten tillsammans med grundläggande termodynamik, och på andra håll relativitetsteorin och kvantmekaniken. För Claes Johnson är 1900-talet ett mörkt århundrade inom vetenskapen medan det enligt de flesta andra inneburit en serie av vetenskapliga revolutioner.

Den fundamentala kritiken mot kursen förefaller dock inte handla om AGW utan att den är obegriplig även i de delarna som skall lära ut numerisk analys.

 
At 09 december, 2010 16:53, Blogger Per Welander said...

Thmas Palm: Boken har dragits in vilket är märkligt om det är innehållet som inte är pedagogiskt. En utvärdering efter kursen och sen eventuellt byte hade varit det naturliga. Men jag kan medge att det är svårt att få grepp om vad som är medias vinkling och sanning.

 
At 09 december, 2010 19:34, Blogger Thomas Palm said...

Per, inget att säga om att Claes "skepticism" kanske är väl i extremaste laget? Högskolor har faktiskt i uppdrag att lära ut etablerad vetenskap. Det är inte så att varje föreläsare skall gå omkring och sprida vilka privata idéer som helst. Jämför med hur Nils-Axel Mörners kurser i slagruta stoppades på Stockholms universitet.

Om brodeur hade haft rätt i att Claes kritik handlat om brister i hur klimatmodeller hanterar numeriken hade det varit en sak, men nu handlar det om att han underkänner stora delar av 1900-talets fysik där AGW bara är ett exempel.

 
At 11 december, 2010 17:22, Anonymous Anonym said...

Boken är ju verkligt intressant, i sina icke-matematiska delar. Första avsnittet heter Icaros and Daedalus. Och sedan t.ex. Wilhelm von Humboldt and Education. Newton's World of Mechanics. Newton: Flight is Impossible… På sid 701 Schrödinger: Quantum Mechanics. 943: Climate Thermodynamics. 1967: Solar System, och Newton's Nightmare. Och sist The Crash Model, om börskraschen 1929.
-- Är det här för avancerat? Ska boken förbjudas eftersom den har fel åsikter? (Fel, ifråga om klimatupphettsningen!) Om läsarna är kapabla att förstå den här boken är de utan tvivel också kapabla att förstå riskerna med klimatet. / Steve

 
At 14 december, 2010 11:22, Anonymous Anonym said...

Per
Ser att Palm är inne och kommenterar.
Kunde du lägga in en länk till posten som beskriver klimatvadet mellan dig och Palm?

/BF

 
At 14 december, 2010 13:18, Blogger Per Welander said...

BF: länk

 
At 23 december, 2010 16:30, Blogger brodeur said...

Jag kommentar inte boken i sin helhet. Har inte läst hela eller har kompetens att bedöma den. Jag kommenterar sidan som Per W hänvisar till där det står om problematiken med datasimulerade modeller.

 

Skicka en kommentar

<< Home