fredag, september 18

Vem är tv:s bästa meteorolog?

Väder har alltid intresserat mig. Från jag var tonåring då jag började segelflyga. Inför flygningarna ringde vi på morgonen upp flygvädermeteorologen och fick läget. Speciellt intressant var termiken och molnbildning. Termik är när solen värmer upp marken och luften skjuter fart uppåt. Ofta, men inte alltid, bildas "vackert väder" moln - cumulus - vid termik. Vid en av de bästa flygningarna jag gjort, som var på över fem timmar, var det molnfritt och fantastisk s.k. torrtermik. Jag flög då på över 2000 meters höjd med tidvis stig på över fem meter per sekund. Vid andra tillfällen har jag sugits in i åskmoln - cumulunimbus - med en turbulent termik om 10 m per sekund.

Jag läste senare meteorologi på universitet även om det inte var några djupa kurser. Numera ser jag flera gånger på TV och vädret varje dag samt tittar själv på underliggande prognos kartor t.ex. GFS. Forskade tidigare om isbildning i Arktis vid University of Washington och då var vindarna avgörande för hur snabbt och vilken typ av is som bildades.

Nu kommer min bedömning om vem som är den bästa och mest professionella meteorologen på TV (Svt + TV4). Bedömningen innefattar både precision (korrekta prognoser) och framträdande. Jag har viktat dessa lika och satt betyg på en skala 1-5. Sett hundratals prognoser och satt betyg. Endast 24 timmars prognoser har beaktats vad beträffar utfallet. Jag är fullt medveten om att prognosläget ibland kan vara osäkert då de olika prognosmodellerna ger olika resultat men då gäller det att presentera detta bra.

Vem tror ni är bäst enligt min subjektiva åsikt? Tone Bekkestad (TV4)? Per Stenborg (Svt)? Helen Johansson (Svt)? Pererik Åberg (Svt)?

Det jag kommit fram till är en outsider - ingen av ovanstående. Den som får högst poäng är ..... Åsa Rasmussen (Svt).


Ingen av de andra uppräknade är dåliga. Men Åsa är i klass för sig för att hon presenterar prognosen på ett lättfattligt sätt utan att lägga något ovidkommande svammel vid sidan om. Som 2:a kom faktiskt Helen Johansson (Svt). Även här är det korrekta prognoser samt tydlighet.


När jag gjort en professionell bedömning så slår Svt TV4 med hästlängder. Grattis Svt! Anders Nylund är den ende på TV4 som får med beröm godkänt.

Andra bloggar om: , , intressant.se

13 Comments:

At 18 september, 2009 23:14, Anonymous Anonym said...

Bor i Halmstad.
Vejret i dansk TV, både DR1 och TV2DK, är ojämförbart bättre än svensk väderrapportering.
TV2-Vejret är ett ev de bästa programmen alla kategorier.
EE

 
At 19 september, 2009 00:00, Blogger Per Welander said...

EE: Kan inte jämföra då jag inte kan se dansk TV. Du kanske har rätt, kanske inte.

 
At 19 september, 2009 08:31, Blogger Bengterikj said...

Lite mycket "här och var" i Åsas och andras prognoser, speciellt Åsas. Och "över oss". Vad är det för fel på "Sverige", "Skandinavien"?
Annat var det på 50-talet, när de fick rita kartorna själv med tuschpenna, typ Papphammar :)
John Pohlman hade nog vunnit om han varit med idag?

 
At 19 september, 2009 09:16, Anonymous Anonym said...

Vi som segelflyger idag tittar på smhi Hirlam som är en ren datorproducerad prognos upp till ett dygn.
Annars är det yr.no som gäller.

/Joakim

 
At 19 september, 2009 10:02, Blogger Per Welander said...

Bengterikj: Mycket möjligt att Pohlman skulle vunnit om han varit med - men det är han inte.

Joakim: Numera segelflyger jag inte. Och på den tiden jag gjorde det fanns inte Internet. Då fick vi prognosen muntligt från meteorologen. Sen skrev vi upp den på en tavla.

 
At 19 september, 2009 12:22, Anonymous Anonym said...

Vadret verkar mycket battre i Danmark faktiskt: http://www.youtube.com/watch?v=HGs0CxxYPIo

 
At 19 september, 2009 12:48, Anonymous Anonym said...

Pohlman hittar du på klart.se som är en relativt ny site om väder. Hur bra den är vet jag inte men jag är också "väderbiten" varför jag har en hel massa under mina favoriter i prognosvädersiter.
Hälsar UiU
PS
Lite kul med dina inslag på ställom som verkar ta i dig med tång. Kör på det behövs!!!
DS

 
At 20 september, 2009 11:34, Blogger Lasse B said...

Lägger min röst på Lage Larsson som på ett utmärkt sätt kombinerar koncis faktaförmedling med en obesvärad språkbehandling som kommunicerar väl. Man tycker sig greppa läget, och minns efteråt vad han sagt. Motsatsen är de många unga och vackra presentatörerna i TV4 med dålig syntax och prosodi som fragmenterar sitt budskap till reppakalja och osammanhängande enskildheter som är svåra att uppfatta och komma ihåg.

 
At 20 september, 2009 18:01, Anonymous Anonym said...

Har aldrig förstått varför meteorologen som gör prognosen måste vara samma person som står framför kameran. Så funkar det INTE i många andra länder.

Bara för att man är en hejare på att läsa radarbilder betyder ju inte det att man är mest lämpad för att stå och prata i en livesändning framför hela svenska folket. Helen Johansson var så påtagligt nervös i början av sin karriär (vet inte hur hon är nu) att jag fick ont i magen av att titta på henne.

/Paul W

 
At 20 september, 2009 18:51, Anonymous Peter said...

Va? Ingen Pär Holmgren på din lista?? :-D

 
At 20 september, 2009 20:45, Anonymous Peter Stilbs said...

Per - Dina två favoriter har klämt ur sig massa blåögd alarmism under åren.

Lage Larsson får min röst - han fick en gång för 2 år sedan nyhetsankaret att helt tappa hakan efter att ha serverat passningen som för över från nyheter till väder "Har det inte varit ovanligt varmt senaste månaden (julhelgen)?" - Lage svarade - jo - man får gå tilbaka till 30-talet för att hitta varmare ...

 
At 20 september, 2009 23:11, Blogger Per Welander said...

Peter Stilbs: Du har säkert rätt. Lage Larsson är bra. Nu gjorde jag ingen bedömning av meteorologernas tokiga klimatalarmism. Då hade resultatet nog blivit annorlunda. Värst är väl Pär Holmgren och några av TV4 meteorologerna.

Peter: Pär Holmgren har slutat på TV så han var inte med.

Paul W: Helen är numera inte speciellt nervös.

UiU: Pohlman var inte med i tävlingen. Men han var i en klass för sig, kanske lite överspexig ibland.

Sen tycker jag det är en fördel att det är en meteorolog som gör och "läser upp" prognosen. Känns mer äkta då.

Vad beträffar klimatfrågor är dessa meteorologer ofta förvånansvärt okunniga. Hänger på PK-ismen utan att kunna så mycket.

Tag inte tävlingen för allvarligt. Det finns en subjektivitet i min bedömning och tävling som inte är vetenskapligt gjord. Även om jag försökte vara seriös.

 
At 21 september, 2009 09:13, Anonymous Peter Stilbs said...

Egentligen gillade jag bäst Arturi Similää - hans förtroliga röst med finsk-svenska budskapet

"flera krader gallare"

var så skön.

Leo Rannaleet och Curry Melin var inte heller så illa ;-)

http://www.samlaren.org/tv-guide1964/

 

Skicka en kommentar

<< Home