onsdag, september 2

De nya lågenergilamporna är giftiga och lyser dåligt

EU har nu förbjudit de vanliga glödlamporna. Ett tokigt beslut av byråkrater. Tidningen Sunday Telegraph har praktiskt jämfört de nya giftiga kvicksilverlamporna med den vanliga glödlampan. Resultaten visar att de nya kvicksilverlamporna inte håller måttet.

En 11-12 Watts kvicksilverlampa sägs motsvara en 60W glödlampa. De jämförde illuminansen (belysningen) efter 10 minuters uppvärmningstid. De nya kvicksilverhaltiga lågenergilamporna har ju en tendens att tändas långsamt. En klar 60 Watts glödlampa hade en belsyning i genomsnitt om 120 lux och en matt 60 Watts glödlampa en belysning om 110 lux. Man testade fem olika lågenergilampor och de hade bara en belysning om 60, 67, 70, 77 och 79 lux. Drygt hälften av de vanliga glödlamporna alltså.

EU medger nu att de överdrivet prestandan på kvicksilverlamporna.

Min anm. Enheten Lux är en lumen per m2.

Källa

Lågenergilampor sparar inga utsläpp av koldioxid i Sverige. Frågan är om de i själva verket inte ökar utsläppen. Vanliga glödlampor värmer upp hemmen. De används mest på vinterhalvåret då uppvärmning av bostäder behövs. Det mesta av energin som inte blir ljus omvandlas till värme. Har man olja som uppvärmning så går det åt mer för att kompensera för värmeförlusterna när glödlamporna byts mot kvicksilverlampor. Elen i Sverige produceras nästan koldioxidfritt. Inte för att koldioxidutsläpp är farligt men det är vad EU och svenska politiker försöker inbilla dig.

De nya påtvingade kvicksilverlamporna är giftiga om de går sönder, flera modeller startar långsamt, de lyser dåligt, har ett kallt, otrevligt ljus, många fungerar inte utomhus vid kallt väder, andra fungerar inte med dimmers. Tack miljöminister Andreas Carlgren för det "smarta" beslutet att införa kvicksilverlampor och förbjuda de vanliga glödlamporna.

Upprepar än en gång svenska Kemikalieinspektionen råd om vad du bör göra om en lågenergilampa går sönder.

Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i ett insamlingskärl som är avsett för uttjänta lågenergilampor eller lysrör. Lägg trasan i en glasburk, förslut den och märk burken, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.


Tur att jag har byggt upp ett eget stort lager av glödlampor. Det kommer att räcka många år.

Andra bloggar om: , intressant.se

19 Comments:

At 03 september, 2009 01:47, Blogger Magnus said...

Otroligt!!!

Lågenergilampornas usla ljus när det är kallt har jag erfarenhet av. Kan på vintern ta 10 minuter innan ljuset "kommer igång".

Beslutet liknar annars sovjetisk kommandoekonomi. När norrlänningar får detta och även MP lyckas ta dubbdäcken från dem (det arbetar väl MP för i EU) lär de bli förbannade. De sätter nog i system att bryta mot idiotiska regler. Tror t ex inte ens poliser gillar dubbdäcksförbud.

 
At 03 september, 2009 04:03, Anonymous Robban said...

Jag måste faktiskt erkänna att jag använder några kvicksilverlampor. Men det är på ställen där det antingen är svåra att byta (dom håller ju faktiskt betydligt längre) och i min takfläkt eftersom det ska vara päronlampor och de vanliga poppade nästan som popcorn.

Men i övrigt håller jag med, ljuset är sämre och man får vänta länge på full effekt. Jag har köpt på mig ett lager av vanliga glödlampor, men när dom tar slut får man antingen hoppas att vi har en ny vettig regering som återinför glödlampan eller så får jag börja använda LED-lampor som faktiskt är bra då dom drar ännu mindre ström än kvicksilverlamporna och ger bättre och snabbare ljus men ingen värme.

 
At 03 september, 2009 07:41, Anonymous Anonym said...

Änså länge är det väl bara 100 wattarna som inte får tillverkas och säljas längre, va?

60 och 75 Watts glödlampor finns väl kvar ännu nåt eller några år till?

Eller hur ska byråkratin krångla till det? Nån som vet?


/LD

 
At 03 september, 2009 07:46, Anonymous Anonym said...

Det stod visst i artikeln.

"From September 2011, 60W clear incandescent bulbs will be banned, followed by a ban on all remaining incandescent bulbs in September 2012."

Nu ska jag ut å hamstra 60 wattare. ;-)


/LD

 
At 03 september, 2009 07:56, Blogger Per Welander said...

LD: Matta 60W o 75W är redan förbjudna. Klara 60W, 75W får säljas något år till.

 
At 03 september, 2009 10:55, Anonymous Anonym said...

Jag hörde en miljöpartist försvara sig med att säga något i stil med att "glödlampor värmer upp huset, men inte människorna i huset". Det lät obegripligt, men han kanske menade att glödlampor ofta sitter i taket och värmen stiger uppåt, vad vet jag.

/Paul W

 
At 03 september, 2009 12:30, Anonymous Anonym said...

Hmm, det var attans då.

Kan man inte måla dom på nåt vis så det blir samma effekt som en matt glödlampa då? ;-)

Jag är beredd att göra vad som krävs för att kringå detta stöllepro.


/LD

 
At 03 september, 2009 12:54, Anonymous Anonym said...

Kommer ihåg när en när en byråkrat på Vägverket -Kjell Bäckman, försökte total förbjuda import av USA bilar nyare än 1970 års modell..
http://www.motor-life.com/index.php?page=artikel&art_id=47&avd_id=4

Den gången blev det stoppat av EU medlemskapet, förövrigt den enda gången som jag har gillat EU..

Men numera förstår jag inte vad det överstatliga EU -egentligen fyller för en nytta, Svenska folket måste få rösta var 10 år om vi skall lämna EU...
Mvh Jimmy.

 
At 03 september, 2009 13:14, Anonymous Anonym said...

Har också funderat på om man inte med ett fint sandpapper kan slipa en klar lampa till en matt, dock inte provat ännu, någon annan som har provat?

 
At 03 september, 2009 13:35, Blogger Carl Johan Hall said...

Hur är det med 12 V-lampor till t ex bilar? Måste man ut och hamstra såna nu också?

I och för sig kanske det är läge att hamstra riktiga bilar också, eftersom det har snackats om tak för bränsleförbrukningen...

 
At 03 september, 2009 21:06, Anonymous Anonym said...

Det där med att vanliga glödlampor faktiskt spar energi genom att värma upp huset har jag också tänkt på. Förutom att de lyser bättre också så har jag igår investerat i etthundra 40 watts lampor från Svanströms i Tyresö.
Jag hade ett rejält lager innan så nu ska jag väl klara mig tills de förhoppningsvis uppfinner något bättre eller inser att glödlamporna kanske inte var så dumma ändå.
Den olydige
Kalle Strokirk

 
At 04 september, 2009 10:04, Blogger Per Welander said...

Alla: Jag refuserar utan undantag artiklar med personangrepp, nedsättande omdömen om den andra personen. Håll er till innehållet!

 
At 04 september, 2009 15:53, Anonymous Bengt Larsson said...

De lågenergilampor jag köpt till hela min stora lägenhet har fint behagligt sken, tänds snabbt och har sänkt min elkostnad väsentligt. Jag är mycket nöjd med mina lampor. Däremot vet jag att det finns andra och mindre bra lampor. Det gäller alltså att hitta de rätta.

 
At 04 september, 2009 19:00, Anonymous Johan said...

Det skulle ju ha varit trevligt om fånen som beslutate om detta hadde läst på om synergonomi.
Det finns visserligen lysrör med ett bra färgspektrum men dessa är svindyra och jag tvivlar på att någon av lågenergilamporna i handeln ens kommer i närheten.

 
At 04 september, 2009 19:11, Anonymous Alexander said...

Nya lampor forskars det om, kiselkarbid lampor:

http://www.corren.se/ostergotland/?articleId=4846112

http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article523474.ece

http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv/?l=sv&newsitem=32350

 
At 06 september, 2009 16:19, Anonymous Lars said...

Kommer dessa lampor alls att ge någon el-besparing? Kommer inte folk i allmänhet att använda dem som vanliga lysrör, d.v.s., slå på dem och lämna dem på, även om man lämnar rummet? Och av samma skäl: trög start och namnet ”lågenergi”. Den lampa som drar minst el är trots allt den som är släckt.

 
At 09 september, 2009 13:58, Blogger brodeur said...

Jag har alltid via okulär inspektion haft den uppfattningen som denna mätning nu bekräftar. De överdriver ljus ekvivalensen.

Har själv skaffat ett ”life time” lager av alla vanliga lampor. Fick i panik åka och köpa e14 sockel i dag då jag insåg att 4 lampor i taket har e14 och inte e27. Klara lampor finns ju ett bra tag till så det är ingen panik. Inbillar mig att de kommer att bli väldigt liten skillnad de kommande 20 åren då folk har bunkrat rejält.

 
At 09 september, 2009 13:58, Blogger brodeur said...

Så här sker utfasningen:
• September 2009: Förbud mot alla matta glödlampor + klara 100 watts glödlampor
• September 2010: Förbud mot klara 75 watts glödlampor
• September 2011: Förbud mot klara 60 watts glödlampor
• September 2012: Förbud mot klara 40 och klara 15 och 25 watts glödlampor
• September 2013: Skärpta krav på lågenergilampor och LED-lampor
• September 2016: Skärpta krav på halogenlampor

 
At 24 september, 2009 21:33, Anonymous honey and truth said...

Jag håller fullständigt med dig ang de sk lågenergilamporna.

Läs detta:
"Jag hade en 160w blacklight-lampa som tydligen inehåller kvicksilver i sovrummet, den stod ganska nära fönstret. Jag öppnade iaf fönstret och det var ganska svalt ute då. Pang sade det,men lamp... sprack inte, den exploderade och glaset flög flera meter. Några sekunder efter brann det även lite runt själva wolfram-tråden. Jag blev så chockad över att det hände att det tog flera sekunder för mig att trycka av strömbrytaren.
Det jag nu undrar är, var i en kvicksilverlampa sitter kvicksilvret, ligger det löst i den stora glaskupan eller sitte det i den mindre glaskupan i mitten av glödlampan. Jag hoppas verkligen inte att jag har fått ut en massa kvicksilver i sovrummet"
källa: www.flashback.info

"I en kall, ny lampa, finns kvicksilver i form av antingen små kvicksilverdroppar, fast amalgam eller kvicksilver/järnkulor. När en lampa tänds stiger temperaturen och kvicksilvret förångas, för att till slut fylla lampan med ånga. När lampan efter användning kallnar övergår ångan åter till små droppar och möjligen också i viss mån till amalgam" (källa:www.energimyndigheten.se)

Min kommentar:
Kvicksilver utvidgas vid temperaturhöjning-när man har en lampa tänd så blir den varm...
Jag vill inte ha en lampa som exploderar och sprider kvicksilver i hela rummet,
jag har fått nog av kvicksilver i min kropp och tänker ha stearinljus om man inte längre kan ha vanliga glödlampor längre.

 

Skicka en kommentar

<< Home