onsdag, september 23

Ännu ett offer för gröna bubblan

Nu har ännu ett grönt företag igen drabbats av stora problem. Företaget heter Morphic och aktiekursen har nu fallit 87% på ett år och 97% sedan toppen.

Alla som investerar varnas för den gröna bubblan. Många gröna företag är i sig är helt olönsamma och är helt beroende av gigantiska skattesubventioner. Dras subventionerna ner rasar företagen ihop. Andreas Carlgrens svamliga prat om nya gröna jobb kan du glömma. Vad han inte säger är att för varje grönt jobb förloras ett par riktiga jobb [länk].

Staten kan nämligen inte på egen hand skapa välfärd. De kan bara skyffla runt pengar. På vägen snor byråkraterna en ansenlig del. När Alliansen eller rödgröna röran säger att de vill "satsa" på ett nytt område, dvs nya skattesubventioner eller bidrag, glömmer de bort att pengarna måste tas från någon annan sektor. De andra två möjligheterna den politiska adeln har är att trycka nya pengar eller att låna pengar och låta våra barn och barnbarn betala. Fall inte för frestelsen att som gammelmedia kalla det "satsa". Det är DINA pengar som satsas eller ännu värre dina barns.

Ska du ändå investera grönt kontrollera då noga att företaget är sunt UTAN skattesubventioner.

De gröna fonderna kan nog gå bra så länge skattepengar slussas dit. Andra företag och privatpersoner får ta smällen för politikernas vanstyre. I längden är det osunt precis som att förespråka etanol som bilbränsle. Maud Olofsson vill att vi använder mat som bränsle till bilar.

Den sunda gröna investeringen just nu är kärnkraft som kommer att få ett enormt uppsving kommande år. Fast jag tror inte miljömupparna håller med mig här.

UPPDATERING-1 2009-09-23: Svenska staten har haft fingrarna i syltburken. Med 4.5% ägande via Östersjöstiftelsen har skattebetalarnas pengar försvunnit i ett svart hål. Detta är inte den sista gången miljoner kronor kommer att försvinna. Vad tror ni slutnotan blir för Andreas Carlgrens misslyckade etanolsatsning blir?
SLUT UPPDATERING

Lite off-topic.
Varje gång jag läser i tidningen att "projektet" ska installera solpaneler i Sverige skrattar jag. Vilka tokerier. Sverige har för lite sol för att detta ska bli lönsamt och den lilla energin som utvinns kommer på sommaren. Tänk efter - vilka månader behöver ditt hus/lägenhet värmas och vilka månader på året tänder du flest glödlampor? Visst ja, EU har ju förbjudit glödlampor i klimatreligionens och överhetens namn. Halleluja! Tur att jag har ett 10-års lager av äkta glödlampor. Förutom att ge ett behagligt ljus utan kallt flimmer bidrar de tillatt värma upp mitt hus. Går de sönder blir jag inte kvicksilverförgiftad. Läs kemikalieinspektionens råd här om din EU-påtvingade kvicksilverlampa går sönder.

Mer off-topic.
Titta på denna intervju med Peter Schiff. En jätteinflation i USA är på väg säger han. Satsa på guld och andra metaller. Dollarn kommer att kollapsa.För övrigt var Peter Schiff en av de få som mycket exakt i förväg förespådde den nuvarande kraschen. Se videon nedan.De PK-korrekta experterna skrattar åt Schiff. Men lyssna noga på Schiff och titta i backspegeln på vad som hänt. Peter Schiff har helt enkelt för rätt för att det bara ska ha varit tur.

Eftersom jag nu satt nivån så förklarar jag denna tråd som en öppen tråd. Det är alltså tillåtet att i kommentarerna gå utanför ämnet.

Andra bloggar om: , , intressant.se

23 Comments:

At 23 september, 2009 21:54, Anonymous Steve said...

Re det fullt realistiska hotet om "jätteinflation" -- några länkar för den som vill läsa vad som sagts i Wall Street Journal m.fl. om USA:s budgetproblem under Obama. (Budgetåret, Fiscal Year, börjar i USA den 1 oktober. Om en vecka börjar alltså vad som betecknas som "FY10").

WSJ, September 4, 2009, 10:20 P.M. ET
Warning: The Deficits Are Coming!
David Walker, fram till mars 2008 chef för 'Riksrevisionen' varnar: "Vi lider av finansiell cancer".

WSJ, August 26, 2009
As Budget Deficit Grows, So Do Doubts on Dollar
Oron för dollarn ökar: USA:s ackumulerade budgetunderskott de närmaste 10 åren blir "nio trillioner dollar", nio biljoner med vårt uttrycksätt, "två trillioner" mer än föregående kalkyl.

White House putting off budget update
By TOM RAUM, Associated Press Writer, 2009-07-20:
Vita Huset har tvingats erkänna det stora gapet mellan tidigare optimistiska ekonomiska prognoser och dagens dystra utsikter.

Slutligen en lite längre nationalekonomisk genomgång:

President Obama's First Budget
Veronique de Rugy, March 25, 2009
Diagrammen är klart intressanta, även för icke-ekonomen!

 
At 23 september, 2009 21:56, Anonymous ulle said...

Tack för mkt fint inlägg och de underbara youtube-klippen.
Så i Connecticut kan det alltså snart finnas en politiker att rösta på; trodde nästan inte det skulle vara möjligt (att finna en rimlig politisk kandidat alltså).

 
At 24 september, 2009 00:21, Blogger Per Welander said...

Politiker älskar att skylla på bankdirektörer och bonusar. I några enstaka fall har de rätt. Men vem granskar politikerna? De kan hantera landets ekonomi godtyckligt, låna gigantiska belopp, vi har en Riksbank som sätter onaturligt sjukt låg ränta. Denna kris är främst orsakad av politiker med lågränteekonomi, Fanny Mae o.s.v

Gammelmedia är numera en del av makten. Därför behövs sådana som Peter Schiff. Vi skulle behöva en svensk Peter Schiff också.

Även i Sverige behöver vi högre ränta. Realräntan är nu negativ. Nu stjäl man spararnas pengar och orsakar en stor inflation (dvs ökning av penningmängden). En bostadsbubbla byggs upp, gratis pengar orsakar felinvesteringar....

Så fort jag uttalar mig om ekonomi brukar jag få nationalekonomerna på mig. "detta begriper du inte, håll dig till klimatfrågan o.s.v."
Men jag kan bara konstatera att dessa nationalekonomer inte begripit sig på denna finanskrasch. Hade de det skulle de larmat i tid (som Peter Schiff gjorde).

 
At 24 september, 2009 07:33, Blogger Tim said...

Peter Schiff är absolut en mycket kompetent ekonom, b.la. ekonomisk rådgivare till Ron Paul i den amerikanska presidentkampanjen. Han har dessutom nyligen ställt upp för senaten i Conneticut. Men jag tror att det är för sent.

Han tillhör den Österrikiska ekonomiska skolan, mycket finns att läsa på mises.org där det finns många liknande skribenter.

 
At 24 september, 2009 08:57, Anonymous Anonym said...

Den allvarligaste icke-granskningen är ändå att ingen granskar klimat- och miljörörelsen.
Den i mitt tycke mest intressanta boken på senare tid är Mike Hulmes Why We Disagree About Global Warming. Mike Hulme är inte vem som helst, han en av de stora i IPCC. OCH han skriver just det som de av media utmobbade sk skeptikerna har sagt i decennier, IPCCs vetenskap hör till den post-normala "vetenskapen", dvs den underkastas ideologi och politik.
Att boken hittills inte lyfts fram av våra sk vetenskapsjournalister i massmedia är pinsamt och stor skam. Om vi hade haft vetenskapsjournalister värda namnet som på ett tidigt stadium hade granskat den heliga miljörörelsen och deras gröna agenda skulle många bubblor brustit långt innan de som nu hotar att ge kaos i hela världsekonomin.
Ann L-H

 
At 24 september, 2009 09:17, Blogger Per Welander said...

Ann L-H: Våra s.k. vetenskapsjournalister kommer oftast från miljörörelsen och saknar naturvetenskaplig utbildning. De driver sin politiskt gröna agenda. Men ansvaret ligger ändå på ägarna. Men de vill bara tjäna pengar och då kanske gröna vågen är rätt (just nu).

 
At 24 september, 2009 09:51, Anonymous Anonym said...

Per - visst vilar ansvaret på ägarna av tex DN och Svenskan, de får ha sin linje, men SR och TVs "ägare" har krav på objektivitet och allsidig dvs icke propagandisktisk information.
Så länge vi låter deras sk vetenskapsjournalister fortsätta att förmedla sin post-normala vetenskap kommer allmänheten att tro på alla upptänkliga domedagshot vilket också driver politikerna att driva oss alla här i väst mot just domedagen, den politiskt skapade domedagen.
Varför inte ett nytt parti - reclaim the science?
Ann L-H

 
At 24 september, 2009 13:04, Anonymous Anonym said...

I Affärsvärlden kan man läsa en mycket bra (och lång) artikel om Morphic under rubriken "Blåsningen - så gick 4 miljarder upp i rök":
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article630566.ece

Rekomenderas ej för er med högt blodtryck!

/Paul W

 
At 24 september, 2009 19:46, Anonymous Peter Stilbs said...

Morphic lade man märke till någon gång i våras när de gick ut med en idé i stil med att bestryka rotorbladen i vindkraftverk ett koldioxidfixerande enzym !

Det måste vara totala skojare.

 
At 26 september, 2009 00:12, Anonymous Anonym said...

Detta har ingenting med inlägget du gjorde på denna post. Jag vill dock att du tittar på den här artikeln i Aftonbladet.

FN:s "klimatforskare" hävdar att det kommer bli 6 grader varmare mot slutet av det här seklet.

//ALEXANDER

 
At 26 september, 2009 10:43, Blogger Per Welander said...

ALEXANDER. De har tydligen knyckt artikeln från Washington Post eller motsvarande. Men Aftonbladets analfabet till reporter missade att det stod 6.3 grader Fahrenheit och översatte det till 6 grader C.

För övrigt en beställd politisk rapport inför Köpenhamn. I detta fall baserat på urusla klimatmodeller. Vi kommer att få se många larmarapporter närmaste månaderna.

 
At 27 september, 2009 14:11, Anonymous Erik L said...

Hade jag lyssnat på Peter Shiff 2006-2007, så hade jag haft råd till en ny Ferarri i dag. Men istället räckte pengarna bara till en ny Golf diesel :(

och då är det inte "skulle ha köpt just den aktien just då" filosofi, utan rent krasst "ta ut alla pengar från börsen under/efter det första stora fallet, ligg sedan still, investera sedan i en bred portfölj under det halvår då botten var nådd och sälj i dag.

Världen behöver fler som Shiff, som ser idiotin i vad som pågår i politiken!
Tyvärr så verkar ingen lyssna på dom, förrän efteråt. (inte ens jag....)

/ Aktieklanten

 
At 27 september, 2009 15:28, Anonymous Anonym said...

Anledningen att vi inte redan har inflation så som på 70-talet, kreditexpansionen har ju håll på länge, är att priserna har pressats i och med ökad handel och all arbetskraft i öst som idag producerar saker billigt. Inflationen är ett genomsnittlig till sin natur. Exempel, en TV som kostade 70 000:- för några år sedan kan du idag köpa för 7000:-

Jag argumenterar inte emot inflationsscenariot, men det kan vara viktigt att ha det jag skrev ovan i åtanke. Det var många som talade om inflation för 5 år sedan också, när räntorna skruvades ner rejält. Det vi fick var jobless growth.

 
At 27 september, 2009 18:12, Anonymous Fredrik L said...

Makroekonomi och klimatfrågan har onekligen många gemensamma nämnare, främst de sk PK-experterna (t ex Bernanke och Krugman), dels media som inte vill/kan analysera på ett djupare plan. T ex så tror media att det är marknaden och giriga bankdirektörer som bestämmer att vi ska ha negativa realräntor igen, trots att det var detta som försatte oss i krisen. De borde studera Mises istället för att okritiskt sprida Maktens budskap. Tänk vad förvånade de ska bli när inflationen kommer tillbaka. Visst vore det fantastiskt om Schiff kom in i Senaten, är valet om ett år?

 
At 27 september, 2009 20:42, Anonymous Anonym said...

Kan instämma i tidigare kommenterares rekommendation av Mises.org. Det finns otroligt mycket intressant att hämta där, inte bara de dagliga artiklarna, utan även ett stort bibliotek av litteratur i HTML och PDF-form, samt ett stort multimedia-bibliotek (audio/video) helt gratis.

Kan även rekommendera denna artikel:
The Great Inflation

Det var denna artikel som fick mig att få upp ögonen för att något var fel i det finansiella systemet, långt innan det uppmärksammades på det sättet det gör nu. Puplava, som har skrivit artikeln, har också en 3 timmars webcast med investeringsråd osv varje lördag, och har väldigt ofta med Peter Schiff som gäst.

/J

 
At 27 september, 2009 23:13, Blogger Per Welander said...

Erik L: Det är inte bara du som "förlorat" massor med pengar på att ha missat Peter Schiffs råd :-(. Här är en mycket lång video från 2006 med Peter Schiff som mycket exakt förespår vad som kommer att hända med husmarknaden och lånen. Med facit i hand hade Schiff helt rätt. Han vågade gå emot hela finansiella PK-eliten som hade helt fel.

Frågan är hur många som vågar följa hans råd i dag om kommande dollarkollaps och hög inflation. Själv är jag kritisk till Riksbankens sjukt låga ränta. Det verkar vara ett beställningsjobb från makten. Realräntan är idag negativ, dvs man stjäl från spararna. Sverige lider av samma problem som USA fast i mindre skala. Att stimulera ekonomin genom lånade pengar är som att kissa på sig. Först varmt och skönt sen kallt och....

Varför ska våra barn och barnbarn tvingas betala för våra lyxiga semesterresor, fina bilar, dyra lägenheter, kommunernas pampiga äventyrsbad m.m.?

 
At 28 september, 2009 10:37, Anonymous Fredrik L said...

Anonym 15:28, vi har och har haft hög inflation hela 2000-talet, kolla in t ex penningmängdsökningen och prisutvecklingen på bostäder i storstäderna. Bopriser ingår inte i KPI så därför syns inte inflationen lika tydligt, men penningmängsökningen måste ju ta vägen nånstans, eller??

 
At 28 september, 2009 11:11, Anonymous Anonym said...

..."Varför ska våra barn och barnbarn tvingas betala för våra lyxiga semesterresor, fina bilar, dyra lägenheter, kommunernas pampiga äventyrsbad m.m.?"

Jo, Per, det enkla svaret är för att vi röstar på den sortens politiker. Dom gör allt för att vi skall hållas/vaggas i tron, att det dom gör är det ENDA rätta.

Dom skapar ett allmännt krisklimat som visar att politiker gör något, att de behövs i en västvärld av allt fler välmående medborgare som dessutom är en skara som bara växer över tiden. Det blir dessutom fler o fler välutbildade människor, fler ekonomiskt självständiga medborgare. Att hålla sig väl med medelklassen är politikernas största utmaning...och det dom avskyr mest av allt.

All denna samhällsupplösande välståndsökning, på alla plan, av populasen (röstboskapen säger somliga) vill politiken kontrollera, måste kontrollera för att inte mista sitt existensberättigande på lång sikt.

Intellektuellt självständiga och ekonomiskt fria medborgare är politikens största hot.


/LD

 
At 28 september, 2009 22:56, Anonymous Anonym said...

Jag bidrar med 2 länkar som kanske bidrar med vad Peter Schiff säger.

http://matterhornassetmanagement.com/newsletter/?newsletter=20

http://matterhornassetmanagement.com/newsletter/?newsletter=21

"Varför ska våra barn och barnbarn tvingas betala för våra lyxiga semesterresor, fina bilar, dyra lägenheter, kommunernas pampiga äventyrsbad m.m.?"

Jag tror att för många (och mig själv inkluderat) så har man inte förstått hur korrupt banker(goldman sachs) och finansiella institutioner(federal reserve) är. Men mha av internet har många ämnen blivit lättare att förstå för den stora massan. Förhoppningsvis kanske fler och fler börja kräva att vi skall försvara våra krona,men det kommer nog ta en tid. Jobbfrågan kommer alltid vara viktigast,men om människor förstod hur mycket problem dessa bubblor skapor så skulle folk tänka annorlunda kanske.

/Paul

 
At 29 september, 2009 08:55, Blogger Per Welander said...

När man ser politiker som hejdlöst ljuger i klimatfrågan undrar man vilka andra frågor de far med osanning om. Statslåneskulden? Inflationen? Brottsligheten? Egna lönerna? Pensionerna? Skatterna? Bidragen?

Varför skulle klimatfrågan vara den enda frågan de bluffar om?
I klimatfallet har de skapat IPCC som de senare kan ha för att hålla ryggen fri när klimatbubblan brister.

 
At 29 september, 2009 12:59, Anonymous Anonym said...

Ja lögner finns det gott om. Själv hoppas jag att en av de största lögnerna av alla "9/11" kommer upp till ytan. Efter att själv ha undersökt det hela kan man inte annat än säga att det luktar riktigt skumt. Kanske dax för mänskligheten att ta tag i dessa saker innan allt går åt skogen. För den som själv vill börja titta på dessa ämnen så rekommenderar jag.

blueprint for truth the architecture of destruction av richard gage
The End of Amerika Naomi Wolf
Loose Change
911 Mysteries
Active Thermitic Material Discovered in Dust from the 9/11 World Trade
Center Catastrophe The Open Chemical Physics Journal, 2009, 2, 7-31

 
At 30 september, 2009 13:33, Anonymous Anonym said...

@Anonym, 12:59 - Nog för att det här var en öppen tråd, men nu blev det helt plötsligt väldigt löjligt.

Du kanske vet hur det förhåller sig med lögnerna kring fotbolls-VM 1958 och den amerikanska månlandningen oxå? ;-)


/LD

 
At 30 september, 2009 16:28, Blogger Per Welander said...

Anonym 12:59: Tycker du gick över gränsen nu. Bara för det är en öppen tråd duger inte vilka tokerier som helst. Ett krav är att du inte är anonym. Hade inte tråden varit öppen hade du åkt ut direkt.
Jag tycker det ska vara tillåtet att påstå att Bush ligger bakom 9/11, förintelsen har aldrig ägt rum, vi har aldrig varit på månen o.s.v. Men jag har ingen skyldighet att publicera det.

 

Skicka en kommentar

<< Home