måndag, augusti 17

Polarexpeditioner i Arktis 2009

Nordväst- och Nordostpassagen i Arktis har ofta fascinerat många. I år finns ett antal expeditioner som med båt försöker ta sig igenom. Med dagens teknik kan man dagligen följa vad som händer.

Vår egen Ola Skinnarmo försöker segla genom Nordostpassagen. Du kan läsa hans blogg här. Jämfört med Nordenskiöld, som med skeppet Vega färdades genom Nordostpassagen 1878-79, har Skinnarmo en stor fördel i navigationsutrustning, väder- och isprognoser. Just nu har Skinnarmo stoppats av is.

Nordvästpassagen försöker Ocean Watch passera i sommar. Klicka på Boat Location så ser du var de befinner sig nu. Resan går runt hela Amerika. Båten är stor och välutrustad och kommer nog att lyckas.

Mer spektakulärt är engelsmännen som försöker segla igenon Nordvästpassagen i en öppen båt. Du kan läsa deras blogg här. Via The Journey - Tracker ser du deras rutt och var de är.

Hur är isläget då?
Källa Weatheroffice Canada

Grafen visar områden som är täckta av minst 50% is. Det som styr om expeditionerna kommer att lyckas är vindarna. Nordostpassagen har ett område med mycket is just där Skinnarmo befinner sig nu. Tar han sig igenom detta är det fritt fram som det ser ut idag. Antagligen väntar Skinnarmo på en svag sydlig vind så isråkar kan bildas.

Den norra rutten i Nordvästpassagen är stängd av de stora ismassorna. Den södra rutten har två områden med is varav Ocean Watch redan passerat den första. Det har varit ovanligt mycket is i norra Canada denna sommar.

Det verkar som isarean sommaren 2009 kommer att överträffa 2008. Vi kommer då ha haft en tillväxt av sommaris i Arktis två år i rad. Som jag skrivit tidigare är det främst vindar och havsströmmar som spelar roll för sommarisens utbredning i Arktis även om temperaturen har en inverkan också. Men temperaturen över 80:e breddgraden har varit under det normala denna sommar.
Isarean 16:e augusti 2009. Källa Arctic Roos

Jag ska återkomma till isen när minimum nås i september. Gammelmedias falska larm om en isfri Nordpol ska då återigen avslöjas. Som grundregel när det gäller gammelmedia och då speciellt storstadspress, Svt och TV4 är att inte tro på deras "klimatlarm". De är så gott som alltid falska. Var uppmärksam på om orden "OM" och "KAN" ingår i texten - de är vinklade journalisters favoritord. Exempel: "Om isen på Grönland smälter...", "Isen i Arktis kan helt smälta...". Vill du ha sanningen får du ta reda på den själv genom att ge dig ut på Internet.

Andra bloggar om: , intressant.se

2 Comments:

At 21 augusti, 2009 13:04, Anonymous Steve said...

Ola Skinnarmo har passerat Kap Tjeljuskin, Asiens nordligaste udde, och tagit en paus i en vik på halvöns östsida. Mötte fem isbjörnar på stranden... (Nu seglar han igen!)

Jag har just sett att Cryosphere (Univ of Illinois) återigen låter oss få fram iskartor för nuläget, att jämföra med valfritt tidigare år. I februari såg man sig tvungen att stoppa detta, eftersom senaste indata var för dåliga. Men idag kan man alltså jämföra isläget 20 aug 2009 med t.ex. samma dag 1980.

Skinnarmo har nog haft lite tur som kom förbi Kap Tjeljuskin "oskadd" -- det finns fortfarande en del is där. Och han kommer att få kunna få problem när han ska passera Nysibiriska öarna. Kanske också en bit därbortom. (Nordenskiöld fastnade på den sista biten före Berings sund.) Meteorologiskt institutt i Norge har däremot ingen is på sin karta för kommande veckan.

Men just nu siktar Skinnarmo in sig på den lilla orten Tiksi, strax söder om floden Lenas mynning. Där ska delar av besättningen skiftas.

 
At 23 augusti, 2009 14:21, Anonymous Steve said...

Ocean Watch har nu nått Gjoa Haven (68º37'N, 95º52'W), en liten ort på King William Island i Nunavut. (Den är uppkallad efter Amundsens fartyg Gjøa. Två vintrar, 1903 och 1904, tillbringade han där, upptagen med att utforska trakten, innan han fortsatte västerut, till en tredje övervintring väster om Mackenzie River.)

Frågan är om Ocean Watch kan komma vidare. De måste ta sig norrut nu, men Cryosphere's karta har 60% is eller mer i den riktningen. För mig ser det ut att bli en övervintring -- för fartyget, i alla fall. Global uppvärmning, minsann...

Kevin och Tony, två Royal Marines i öppen segelbåt, har nått fram till Cambridge Bay (en annan liten ort längre västerut, på Victoria Island). De säger att de kan fortsätta till Gjoa Haven, däremot inte (som de från början tänkt) gå norrut! (En nordvästpassage blir det alltså knappast i år.)

 

Skicka en kommentar

<< Home