fredag, juli 10

Tips om bra väderprognoser

Alla vill veta hur vädret blir under sommaren. Via ett av mina barn fick jag tips om en norsk vädersajt jag missat - yr.no. Alla väderprognoser bygger på data från prognosmodeller t.ex. GFS, MSLP. Det som främst skiljer olika vädertjänster är sättet att presentera väderprognoserna på. yr.no har ett bra sätt att sammanställa prognoserna, både korttids- (timme för timme aktuellt dygn) och långtidsprognoser. Många svenska orter med. Testa den och se om du gillar den.

Hela världen finns med och prognoserna är automatgenererade. En liten nackdel kan möjligen vara att svenska prognoserna skulle behöva uppdateras lite oftare för att få mer aktuell information. Norska prognoserna verkar uppdateras mer frekvent.

Uppdatering 2009-07-10 19:30: Konstaterar att både yr.no och SMHI verkar ha missat helgens prognos grovt. Nu har det istället för sol och 20 grader blivit regnskurar, 18 grader med risk för åska. Det är svårt att spå väder även några dagar framåt.. Vem vågar tro på IPCC:s "prognoser" om 100 år? Inte jag i alla fall.

19 Comments:

At 10 juli, 2009 13:55, Anonymous Anonym said...

yr.no är den absolut bästa vädersiten och jag har använt den under senaste året både till långtidare och korttidsprognoser och den är så korrekt man kan önska.
SMHI kan gå och lägga sig.
Lilla byn Undrom i Ångermanland kan jag enkelt knappa in på yr.no och spara och sedan lägga flera närliggande orter för att se följdväder UTSÖKT sätt att bevaka vädret.
Försök själv ni som läser detta!!
Hälsar UIU

 
At 10 juli, 2009 14:01, Blogger Unknown said...

Och har man en iPhone så finns en app för yr där också.

-Jimmy

 
At 10 juli, 2009 17:40, Anonymous Anonym said...

Jag tycker den är ganska så värdelös. Stämmer sällan utanför Norge. Yr har också fått kritik för att de skrämmer bort turister från norska turistattraktioner. Fjäll mest. Yr ger intryck av att det ska regna, men i verkligheten är det fint väder större delen av dagen och bara någon regnskur.
/kbl

 
At 10 juli, 2009 18:01, Anonymous Anonym said...

Nja, i varje fall för den ort jag nu befinner mig på så har en annan vädersajt prognoser som stämmer bättre. Pröva gärna http://www.klart.se/
rätt ny tror jag men trevligt upplagd med många bra funktioner. Fungerar utmärkt även för lägsta fart på ADSL.
Vindpilarna är fiffiga men man måste lära sig hur de fungerar förstås!

 
At 10 juli, 2009 19:43, Blogger Per Welander said...

ALLA: Jag har just upptäckt sjaten och gillar sättet att presentera. Men hur bra prognoserna är har jag ingen uppfattning om ännu. Nu brukar prognoserna från olika håll inte skilja sig mycket åt. Åtminstone inte på 1-3 dagar. Korttidsprognoserna (<6 tim) verkar lite opålitliga på yr.no.
Återkommer då jag utvärderat sajten och prognoserna mer.

 
At 10 juli, 2009 22:13, Anonymous Per-Erik Hedén said...

Har haft länken till den norska prognossidan sedan minst ett år tillbaka bland länkarna på
min vädersida:
http://www.ehf.se/vaeder/index.html
Där har jag även ”Moderna Myter”.
Den norska visar prognoser för olika platser (mindre områden), medan SMHI visar prognoser kommunvis (större områden). Prognoserna är därför inte direkt jämförbara. För några dagar sedan visade t. ex. den norska 48-timmars prognosen regn hela dagen på platsen där jag bor flera uppdateringar efter varandra. SMHI:s visade tvärtom uppehåll och sol hela dagen och det stämde helt och hållet in. Prognoser för mer än två dagar är nästan värdelösa den här tiden på året. Vad som är bra med den norska är den väl genomtänkta presentationen.

 
At 11 juli, 2009 16:21, Blogger Thomas Palm said...

Per, alla har vi sådant vi retar upp oss på. Själv har jag svårt att tro på någon som inte insett skillnaden mellan väder och klimat.

 
At 12 juli, 2009 00:30, Blogger Per Welander said...

Thomas Plam: Jag har svårt att tro på någon som aldrig kan se bristerna i IPCC:s klimatmodeller. Klimat är summan av väder sett över en längre tid. Vem som är någorlunda insatt fattar inte det? Klimatmodellerna är uppbyggda med samma principer som vädermodellerna. Numeriska lösningar på differentialekvationer där man räknar framtåt i tiden. Dessa vädermodeller som inte kan spå vädret mer än några dagar framåt. IPCC:s klimatmodeller har samtliga misslyckats att få med avkylningen de senaste tio åren. Ridå.

 
At 12 juli, 2009 08:55, Blogger Thomas Palm said...

Per, jag antar att du underkänner alla beräkningar i aero- och hydrodynamik också eftersom man inte kan förutse hur varenda luftvirvel skall utvecklas. Det är ju uppenbart att man inte kan räkna ut om ett flygplan kommer att kunna flyga när man inte kan förutse luftflödet runt det i detalj för ens en bråkdels sekund.

För att beräkna förändringar i klimatet behöver man inte kunna förutse exakta banan för vartenda lågtryck, och efter alla år vet du naturligtvis det egentligen.

 
At 12 juli, 2009 09:49, Blogger Per Welander said...

Thomas Palm: Din kommentar är bara ett försök att blanda bort korten. Jämförelsen med luftvirvlar är bara fånig.

Modellerna har stora brister när det gäller att förutsäga klimatet. Detta är något som du borde veta eller troligare så vet du det men låtsas inte om det.

 
At 12 juli, 2009 09:52, Anonymous Anonym said...

Hm, hm, en annan vädersajt är finnarnas www.fmi.fi.

De har en regnradar som är alldeles lysande för den som vill ha koll på regnet.

Den är i stort sett oumbärlig för alla mc-åkare.

Håll till godo.


/LD

 
At 12 juli, 2009 09:59, Anonymous Anonym said...

Kanske ska påpeka att regnradarn över Norden hittas under länkarna > Rain and Cloudiness > Precipitation Nordic Countries ... och där dyker radarn upp, mycket bra och överskådlig, om jag får säga det själv. Den har avhållit mig från många regnöverraskningar på mc-semestern. Istället kör man och "jagar solen", liksom kör runt eländet.


/LD

 
At 12 juli, 2009 10:10, Blogger Per Welander said...

DN kör idag ett stort uppslag med olika vädersajter.

SMHI som bara har gratis översiktliga prognoser därför man vill ta betalt för detaljprognoser pressas nu. Konkurrens är bra.

 
At 12 juli, 2009 11:11, Blogger Thomas Palm said...

Per Welander, ett lågtryck är bara en luftvirvel även om skalan är stor. Att beräkna hur enstaka vädersystem rör sig är precis som att beräkna hur enstaka luftvirvlar rör sig runt ett flygplan. Låt inte lura dig av att skillnaden i storlek är så stor!

Visst finns det problem även med att förutsäga klimatet, men det är helt andra problem än att förutse vädret. Vädret kan inte beräknas långt fram i tiden för att rörelsen hos luftmassorna är kaotisk, men det problemet har ytterst liten relevans för när man gör klimatprognoser där man tar medelvärdet över långa tider.

 
At 12 juli, 2009 17:45, Anonymous Steve said...

Det kan ju också vara bra att få veta läget och prognosen för platser på annat håll. Jag tycker Wunderground är bra. En temperaturkarta över Europa -- från vilken man lätt får fram kartor över andra världsdelar, och därifrån kan gå ner i detalj -- finns på
http://www.wunderground.com/global/Region/EU/Temperature.html
Regnradar brukar man också kunna få upp, för det 'landskap' man är intresserad av.

 
At 14 juli, 2009 22:51, Anonymous Anonym said...

T.Palm säger: Vädret kan inte beräknas långt fram i tiden för att rörelsen hos luftmassorna är kaotisk, men det problemet har ytterst liten relevans för när man gör klimatprognoser där man tar medelvärdet över långa tider.

Och till slut får man en ishockeyklubba.

Mvh / lubbe ferrysson

 
At 18 juli, 2009 09:48, Anonymous kompis_en said...

jag tipsar om - foreca.se - en ganska bra sida.

 
At 21 juli, 2009 23:05, Anonymous Anonym said...

Finnarnas vädersajt har den bästa kollen,regnradarn är utmärkt för oss
Mc-åkare.
På tal om väder,vart tog Väderhumorn
vägen som SMHI hade för om åren,nu
finns bara undergångsväder typ Expressen REGNKAOSET,SUPERVÄRMEN mm.
Och Aftonbladet hänger på med skrämselväder VÄRSTA STORMEN även fast
vi har vanligt sommarväder,otroligt
barnslig nivå på väderkommentarer.
ALI K

 
At 26 juli, 2009 17:57, Anonymous Per-Erik Hedén said...

Här är en annan sida för väderprognoser
http://freemeteo.com/default.asp?pid=113&la=5

 

Skicka en kommentar

<< Home