tisdag, mars 3

Danska klimatforskare: Hockeyklubban är bruten

DMI är Danmarks motsvarighet till SMHI. Klimatforskare från DMI har nu konstaterat att Manns s.k. hockeyklubba inte håller måttet [länk].

Manns hockeyklubba var huvudnumret i IPCC:s TAR från 2001. Den fick sen allvarlig kritik för sina undermåliga statistiska metoder av bl.a. Steve McIntyre. I IPCC AR4 från 2007 var den borttagen. Inom parentes ska McIntyre tala på den internationella klimatkonferensen i New York nästa vecka.

Vad de danska klimatforskarna konstaterat är att Manns hockeyklubba underskattat de naturliga variationerna i klimatet. Resultaten har också blivit publicerade i Journal of Climate.

För oss skeptiker har hockeyklubban och Manns forskning inte varit mycket värd. Men nu börjar även forskare som är AGW-anhängare ifrågasätta den.

Andra bloggar om: , intressant.se

12 Comments:

At 03 mars, 2009 20:29, Anonymous Anonym said...

Tack, man hoppas verkligen att den största bluffen i mänsklighetens historia skall genomskådas.

 
At 03 mars, 2009 22:41, Anonymous Anonym said...

Lugn, det kommer att dröja innan DN, SVD, SVT och andra större massmedia i Sverige kommer att ifrågasätta Manns hockeyklubba

Det kommer minst att krävas ett generationsskifte, och det är åtskilliga år tills tongivande massmediapersoner går i pension.

Det är bara att räkna.

Karl-Albert

 
At 03 mars, 2009 23:22, Blogger Osynlige Mannen said...

DMI är alltid bättre än SMHI på 5-dygns-prognoser. Om det har något samband med artikeln eller ej låter jag vara osagt. Min subjektiva erfarenhet ger dock vid handen att skepticism står högre i kurs bland danska forskare än bland svenska. Kulturell tradition?

PS När Svensmarks forskningsanslag ströps av PC-maffian gick Tuborg in och gav pengar. Tänk på det nästa gång du ska köpa öl. Hvergang!

 
At 04 mars, 2009 03:18, Anonymous Robban said...

Ajaj, nu kommer Pär Holmberg bli ledsen på sina danska kollegor ;-)

 
At 04 mars, 2009 08:04, Anonymous Thomas Palm said...

Sen när blev du sådan vän av klimatmodeller? För du har väl förstått att artikeln du hyllar helt baseras på datorkörningar?

IPCC tog inte bort Manns kurva, den finns fortfarande med i rapporten som en av många försök till att rekonstruera tidigare klimat.

 
At 04 mars, 2009 09:36, Blogger Per Welander said...

Thomas Palm: IPCC tog visst bort hockeyklubban som var ett av huvudnumren i TAR (2001)och även med i sammanfattningen. Hittar du Manns hockeyklubba som huvudnummer i IPCC SPM 2007? Den är uppritad på ett ställe i AR4 anonymt invävd bland massa andra kurvor. Läsarna kan ju själv se allt detta genom att bläddra i IPCC 2001 resp. 2007. Länkar finns på min klimatlänksida.

 
At 04 mars, 2009 14:11, Anonymous Thomas Palm said...

Per, så du erkänner att IPCC inte tog bort Manns kurva. De gav den bara en mindre framträdande plats, vilket är naturligt i och med att det kommit en massa nya resultat under tiden.

 
At 04 mars, 2009 16:35, Anonymous Per-Erik Hedén said...

I tidningen Miljöaktuellt nr 2, mars 2009 är chefredaktören Mikael Salo "förbryllad över hur stora tongivande tidningar i Sverige fortsätter ge utrymme åt s.k. klimatförnekare utan nytt att säga. På stor debattplats tillåts exempelvis en tung företagsledare och uppmärksamhetstörstande tv-journalist gång på gång ifrågasätta människans inverkan på klimatet. Den vetenskapliga diskussionen om klimathotets vara eller icke vara ägde rum för åratal sedan. ... i de aktuella fallen handlar det snarare om ren populism och kortsiktigt vinstintresse. Skadan i form av osäkerhet och beslutsbrist som desinformationen sprider i näringsliv och samhälle höjer den ekonomiska och ekologiska prislappen. Här krävs ett mycket större ansvar från utgivare och redaktörer."

Slut citat.
Av redaktör Salo krävs tydligen inget ansvar.

 
At 04 mars, 2009 17:36, Anonymous Anonym said...

Robban:
Du vet att antingen så har Pär Holmberg redan hunnit eller inom kort är på gång att sluta sin tjänst på SMHI och börja som konsult?

Inom vilket område? Inte svårt att gissa...! Inte trovärdigt i mina ögon dock.

Har man ett yrke där man har svårigheter att "sätta" en 5-dygnsprognos, hur trovärdigt blir det då när man byter till ett annat jobb, där det krävs en betydligt längre tidsperiod med betydligt fler involverade faktorer...? Han kommer att befinna sig i gott sällskap...

 
At 04 mars, 2009 18:20, Anonymous Per-Erik Hedén said...

Pär Holmgren har inte varit anställd av SMHI utan av Sveriges Television (SVT).
Efter nästan 21 år har nu Pär Holmgren lämnat SVT.
Så här beskriver han vad han ska göra:
"Nu under 2009 tänker jag lägga all min arbetstid på klimatfrågan; skriva böcker, föreläsa och dra igång en del projekt."

 
At 05 mars, 2009 22:26, Anonymous Steve said...

Fahrenheit (1686-1763) kom 1724 med den första 'korrekta' termometern. 1742 kom Anders Celsius med sin termometer, låt vara med omvänd skala, dvs med 100º där vi nu har 0º.

Diagrammet hos DMI visar ju årets medeltemperatur på norra halvklotet, från 1500 till 2000. Hockey-klubban av 1998 visade åren 1400 tills nu. Men direkta temperaturmätningar har alltså bara gjorts fr.o.m. 1700-talet.

Om man ser på de enstaka åren hos DMI, kom ett varmt år (cirka) 1738, ett mycket varmt 1833, och ett nästan lika varmt 1862. Sedan dröjde det till 1986 innan det blev lite varmare än så. Och slutligen kom 1998, som vi ju vet är det varmaste hittills.

Vad som skett är de verkligt kalla åren försvunnit. De varma åren är däremot inte varmare nu än under 1700- och 1800-talet. (OK: 1998.)

Primo: Det här är inte något att klaga över. Det var de kalla åren som gav missväxt förr! (1867 i Sverige.) Sol och värme ger däremot goda skördar.

Secundo: Städerna har blivit större, och vi nöjer oss inte längre med 16-17-18 grader inomhus under vintern. (Jag har vuxit upp under hårdare förhållanden än så!) Det är väl rätt självklart att den värmen har påverkat många mätplatser! Fråga Anthony Watts, så berättar han mera.

Uppvärmningen som skrämt Goraklet från vettet handlar om ett årsmedeltal på 0.7ºC under 1900-talet; jag brukar ha större skillnader än så mellan husets fram- och baksida, och ger jag mig ut på fälten runt sta'n blir differenserna verkligt påtagliga...

 
At 08 mars, 2009 22:15, Blogger Magnus said...

["offtopic" humor...]

Apropå att hockeyklubban faktiskt brutits, kommer AGW-familjen att sjunga : "Will the AGW closed circle be unbroken, By and by Lord, by and by..." Bra gammal version på youtube. ;-)

 

Skicka en kommentar

<< Home