måndag, mars 9

Dag 2 - internationella klimatkonferensen New York

En intensiv dag på internationella klimatkonferensen med talare utan avbrott från 07:00 till 17:30. Idag har jag lyssnat på Tom McClintock, Lawrence Salomon, Scott Armstrong, Kesten Green, Terry Dunleavy, Fred Goldberg, Craig Loehle, Tim Patterson, Harisson Schmitt, Arthus Robinson, Patrick Michaels, William Cotton, Anthone Lupo, Anthony Watts, Steve McIntyre, James J. O´Brien. Jag har med fetstil de som ni borde känna igen.

Har dessutom "nätverkat" och bl.a. pratat med George Taylor, William Gray och Fred Goldberg. Köpt boken "Red Hot Lies" samt erhållit massor med papper. Det kommer att krävas en hel del arbete efter hemkomst för att smälta allt. Jag är inte journalist utan vill tänka lite först innan jag skriver. Min målsättning är att publicera några nya rön som du inte läst tidigare samt kommentera/analysera dessa. Så efter helgen kan ni räkna med det första "seriösa" inlägget.

Fått ett par mail om det är "Bigoil" som finansierar min resa. Suck - inga kommentarer. Idioter och provokatörer får inga svar.

Konstaterar också att svenskarna blivit rejält fattigare. Devalveringen av kronan känns rejält. Allt i New York är dyrt, dyrt. Amerikanarna är rika (trots krisen) jämfört med svenskarna. Dags för Alliansen att försvara kronan och Riksbanken att höja räntan. Är Riksbanken verkligen oberoende eller? Är det en större kris för Sverige än finansminister Borg medger?

14 Comments:

At 10 mars, 2009 11:06, Blogger brodeur said...

Nu är inte syftet med svensk penningpolitik att Per W skall ha så stor semesterkassa som möjligt utan ett stabilt penningvärde.

 
At 10 mars, 2009 12:22, Blogger Per Welander said...

brodeur: Kronan har blivit svagare mot nästan alla västvalutor. Svenskarna blir fattigare. Detta har pågått sen 1970-talet. Men inflationen kommer som ett brev på posten om 2-3 år. Detta kallar jag inte stabilt penningvärde.

 
At 10 mars, 2009 12:49, Anonymous Anonym said...

"Fått ett par mail om det är "Bigoil" som finansierar min resa."

Ta en titt på vem som sponsrar mötet i Köpenhamn:

http://climatecongress.ku.dk/sponsors/star_spponsors/

 
At 10 mars, 2009 13:04, Blogger Thomas Palm said...

Per, svenskarna blir inte fattigare, möjligen blir vi rikare något långsammare än somliga andra länder, vilket inte är något att förundras över. Det går lite upp och ned med vilka länder som är rikast.

Vad det gäller sponsring till den där konferensen, om du har betalat för att delta får du se dig som lurad. De har över 50 organisationer som klassas om "co-sponsors" (vilket inte kostar ett öre) och varje sådan organisation får skicka 20 deltagare med fritt deltagande och fria måltider. Hur konferensen än finansieras, inte är det med deltagaravgifter.

 
At 10 mars, 2009 16:04, Anonymous Anonym said...

"Chocksänker" RB räntan så sjunker kronan.

Om Odell och Lundgren har lovat att stödja banksystemet med 1500 miljarder så frågar ingen varifrån pengarna kommer. Att RB trycker mer sedlar är lika farligt för ekonomin som om gemene man hade en sedelpress i källarn. Klart att storfräsarna säljer kronorna och köper annat.


BigOil... Jag älskar det argumentet. Det är många "miljövänner" som är så bildade och upplysta och ser igenom allt.

 
At 10 mars, 2009 17:21, Anonymous Anonym said...

Hur skulle det se ut om folk som är skeptiska kritiserade de AGW-troende för att vara finansierade av Greenpeace eller liknande? Det där tjatet om att man är finansierad av oljeindustrin så fort nån är skeptisk håller inte.
Stå på dig, Per! Vi är många som håller på och med dig!
/Arne

 
At 10 mars, 2009 17:53, Anonymous Anonym said...

Ja man hoppades ju på att Svensken skulle röstat JA i valet om Euron men förändringar är ju jobbigt. Skall bli spännande att se vad som händer här på bloggarna efter Carlgrens utspel "man vill ju kunna se sina barnbarn i ögonen"

 
At 10 mars, 2009 20:20, Blogger Per Welander said...

Thomas Palm: Du vet nog inte hur det hela finansierats. De flesta deltagare jag pratade med hade betalat. Fick valuta för pengarna så varför ska jag känna mig lurad? Mycket hög vetenskaplig nivå och väl genomförd konferens.

Men nu tänker jag koncentrera mig på innehållet och inte formerna. Det ser illa ut vetenskapligt för AGW-alarmisterna och för dig i vårt vad om temperaturen. Ditt hopp är väl att Hansen fibblar med mätdata. Men vi får se....

 
At 10 mars, 2009 21:50, Anonymous Anonym said...

Ang Kronan. Inte många som förstår (vad det nu beror på) att det är ett fördärv för Svenska folket att kronan sjunker i värde. Vi blir fattigare och fattigare sett relativt till andra nationer.

 
At 11 mars, 2009 02:48, Anonymous Anonym said...

brodeur, Thomas Palm m.fl. som fortfarande tror på de allena saliggörande skattehöjningarna.

Hela talet om svensk penningpolitik och stabilt penningvärde är totalt bakfram, in och ut, upp och ner där det ena korkade uttalandet och handlandet avlöser det andra.
- Sänk räntan för att stabilisera kronan. Oja, det ser vi ju resultatet av.
- Tryck mer pengar. Det gjorde ju det "ekonomiska snillet" Robert Mugabe i Zimbabwe och det gick ju bra...
- Deflation och därmed prissänkning och värdeökning är farligt för då kommer folk inte att handla och bara vänta på att priserna ska gå ner mer. Undrar hur databranschen har överlevt.
- Höj skatter. Jaaaaaa! Skatt ligger ju helt isolerat och är absolut ingen kostnad för folket och samhället. Detta tarvar följande lite längre förklaring.

Hörde här om dagen att regeringen vill höja fordonskatten med någon slags koldioxidskatt, för det blir ju mindre koldioxid om man pungslår befolkningen lite mer, eller???
Vi får höra att Sverige har Europas äldsta bilpark och att de vill att vi ska köpa nya bilar, gärna miljöbilar.
Men hur ska det gå till? Alla pengar går ju åt att betala skatt så för vilka pengar ska man köpa nya bilar?

Anders Borg (men det hade lika gärna kunnat vara hans socialdemokratiske föregångare) går ut och menar att vi måste konsumera oss ur krisen... Genom att betala mer skatt???

Citerar Hasse Alfredsson (nästan): Va? Kan man inte köpa grejer om man har gjort slut på alla pengar på skatt??? Det var det jävligaste, det hade jag ingen aaaaaaaaaaning om!

Samma idioti går igen hela tiden om och om igen.
- "Oj titta, allt blev dyrare när vi höjer skatterna, vad konstigt? Det borde ju bli bättre då. Men vi kan ju inte sänka skatterna för hur ska det betalas?"
Kanske med mindre pengar j-a puckon!!! Men enligt den socialmoderata skattelogiken borde ju skatterna vara 100% och bensinen kosta minst 100 kr/l, då tror dom nog att statsfinanserna skulle gå alldeles lysande. Vem som ska köra ut maten till butikerna? Och vem som ska betala maten? (eller ta vilket samhällsområde som helst, hämta sopor, forsla byggmaterial, transportera personal till arbetsplatser osv. osv.). Det tänkte vi inte på, men det löser sig nog bara vi höjer skatterna lite till.

Och så fortsätter det, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år, mandatperiod efter mandatperiod. Patienter från Beckis skulle troligen styra landet bättre.

Den ironiska tonen är en ren tillfällighet ;-)
Men vad kan man vara annat än ironisk och garva åt idioterna? Problemet är att man inte vet om man ska skratta eller gråta åt eländet när politikerna kör landet i botten, med vett och vilja som det verkar.
Men istället debatteras det om hur vi ska betala det om ca. ett år förestående kungliga bröllopet. Tja man skulle t.ex. kunna ta en liten bråkdel av EU-avgiften eller en liten bråkdel av de svenska gigantiska byråkratikostnaderna?

Men nej då...
- "Skulle du kunna tänka dig att betala extra för det kungliga bröllopet?"
Nej, men jag skulle kunna tänka mig att få lite valuta för de skyhöga ockerskatterna jag redan betalar >;-[=]

 
At 11 mars, 2009 11:17, Blogger brodeur said...

Riskbanken lär höja räntan innan inflationen kommer för att hålla inflationsmålet. Skulle de inte sänka ordentligt nu när efterfrågan och inflationstrycket är så lågt utifrån (det är inte fasta priser i utländskvaluta utan till ex alla råvaror har blivit markant billigare inte minst oljan.) Så skulle vi få deflation vilket är mycket allvarligt. Målet är 2 % inflation +- 1 % och inte så stark semesterkassa för svenskar som möjligt. Räkna med högre ränta om 1-2 år och dessutom starkare krona när världsekonomin normaliseras och utländska investerare köper svenska aktier mm. Se i går hur kronan stärktes när utlänningar måste köpa kronor för att gå in på börsen.

 
At 11 mars, 2009 14:01, Blogger Per Welander said...

Alla: Var hövliga mot de andra som skriver här annars kommer kommmentaren inte med.

 
At 12 mars, 2009 03:35, Anonymous Anonym said...

brodeur:

Jag fattar fortfarande inte varför inflation d.v.s. prisstegringar, minskat penningvärde, högre kostnader mm. skulle vara bra, medan deflation d.v.s. sjunkande priser, ökat penningvärde lägre kostnader mm. skulle vara dåligt annat än för finansmagnaterna och de maktrusiga politikerna.

Vad finns det för egenvärde i att hela tiden höja priser och sänka penningvärdet? Även om det "bara" ligger på 2 % ?

Det enda man möjligen skulle kunna hävda är det som sägs och vilket jag tog upp ovan, nämligen att folk inte skulle handla i väntan på ytterligare sjunkande priser. Men, vilket jag också nämnde, om så skulle ha varit fallet så skulle hela databranschen ha gått om intet.

Även i en deflationsscenario med sjunkande priser kommer vi ändå behöva mat, tanka, klä oss, transportera oss, bo någonstans, ringa, behöva el osv. Skillnaden är att vi skulle få mer pengar över till annat och hjulet skulle börja snurra ordentligt. I nästa löneförhandling skulle folk inte kräva ökade löner eftersom pengarna räcker till mer, i förlängningen skulle löner t.o.m. kunna sänkas, vilket i sin tur skulle sänka kostnaderna för produktion och därmed landets konkurrenskraft, vilket åter i sin tur skulle öka kronans värde och bl.a. göra import billigare. Vad är det för allvarligt i detta scenario?

Givetvis får det på samma sätt som med inflation inte bli okontrollerat. Men det går igen även i skattesammanhang. Många som konsumerar lite var genererar mer skatt till statskassan än få som konsumerar mycket var. Sänkt skatt = lägre priser = mer konsumtion = högre skatteintäkter.

Främst politiker tänker tyvärr inte så. Men fråga vilken företagare som helst. Lågt pris = stor försäljning, högt pris = liten försäljning. Sen handlar det ju givetvis om kvalitet, service, tillgänglighet och annat också.
Men den dagen det gåt upp för folk i allmänhet och politiker i synnerhet att skatt inte bara är en inkomst utan även en kostnad som faktiskt t.o.m. är inflationsdrivande så kommer mycket att vara vunnet.
Sen finns främst i Sverige tankesättet att "rika jävlar ska klämmas åt" vilket var något som Astrid Lindgren tog upp i sin vuxensaga "Pomperipossa i Monismanien" 1976.
Visst, kläm åt de "rika jävlarna" då tar dom sitt pick och pack, sina företag och sina miljoner och flyttar utomlands och Sverige får inte en krona på deras konsumtion för även dom äter, köper grejer och tjänster.

Det finns ett ordspråk som belyser just detta: "Den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket".

Våra politiker kanske skulle undervisas i gamla ordstäv och informeras om vad de betyder och att de ofta är baserade på stor men samtidigt enkel visdom.

Per Welander:

Jag gissar att din uppmaning bl.a. var riktad mot mig och min förra kommentar som innehöll en del ganska grov ironi. Men den ironin var inte riktad mot de andra som kommenterar utan främst mot politikers och andra högdjurs tankesätt.
Jag vet inte om det framgick tillräckligt tydligt och om någon missförstod det så ber jag om ursäkt.

 
At 12 mars, 2009 12:07, Blogger Per Welander said...

Robban: Det var inte dig jag syftade på. Tog bort en kommentar så jag ville visa denne person (och övriga) att jag kräver hövlighet mot de andra kommentatorerna. Dvs invektiv, nedsättande omdömen om andra kommentatorer inkl. mig tolereras inte. Åsikter går alltid bra att angripa.

 

Skicka en kommentar

<< Home