tisdag, januari 13

EU kan komma att förbjuda plasma-TV

Tidigare har jag sagt att den dagen EU förbjuder vanliga glödlampor blir jag EU-motståndare. Precis som Vaclav Klaus säger vill EU-byråkraterna styra och kontrollera våra privatliv med hänvisning till klimatbluffen. Nu kommer nästa vansinniga påfund - plasma-TV kan komma att förbjudas. Anledningen är att EU-byråkraterna tycker att de drar för mycket ström.

Källa

EU-byråkraternas klåfingrighet slår alla rekord. När ska vanliga svenskar få klart för sig att deras frihet är hotad.

Andra bloggar om: , intressant.se

38 Comments:

At 13 januari, 2009 18:31, Anonymous Anonym said...

Usch man börjar nästan känna sig missmodig. Först förbud mot glödlampor och sedan detta förslag.

Apropå det: Det blir väl inte någon miljövinst om kvicksilver hamnar i naturen, så EU måste kanske inrätta en myndighet som övervakar våra inköp av "lampor" innehållande kvicksilver.

Läste igår om en forskare som räknat ut att en sökning på Google motsvarar samma utsläpp av växthusgaser som att värma upp en halv kopp vatten till sitt the.
Vi bör alltså sluta googla, sluta dricka the och helst sluta andas.

Dessutom måste vi, såsom herr Carlgren, nogsamt tillse att våra mobilladdare icke äro anslutna till det publika elnätet mer än absolut nödvändigt.

Jag trodde de värsta övertonerna skulle klinga av men jag hade fel. Nu är de riktiga "klimaträddarna" igång igen.

Eftervärlden kommer att skratta åt oss, tyvärr.

Miljöhänsyn? Ja tack!
Galenskap? Nej tack!

Hälsningar

Knutte

 
At 13 januari, 2009 19:49, Blogger Natrix said...

Folkpartiet profilerar sig som det mest EU vänliga partiet. Betyder det att de kommer att applådera flest stolligheter?

Är det en groda man skall koka långsamt? Samhällets väg mot Orwells dystropi sker med små steg. Så små att ingen orkar protestera mot dem.

Politikerna har gett oss bioetanol, vindkraft och glödlampsförbud - inget är ändamålsenligt mer än att de visar att våra politiker agerar. Nästan alla svenskar ser varje dag en semafor i form av E85-skyltar och vindkraftverk. Signalen är "vi politiker finns". Det har dock inte räckt utan nu måste det politiska budskapet in i våra hem. Var gång vi tänder en lampa och får vänta en stund på fullt ljus så skall vi förstå att politikerna finns nära oss.

Visst påminner det om sovjetsamhället där medborgarna omgavs av lögnaktig propaganda och inga privata zoner fick existera?

 
At 13 januari, 2009 20:33, Anonymous Anonym said...

/OBS IRONI OBS/
Men det går ju faktiskt framåt med demokratin i EU.
Läste för en tid sedan att de ska släppa på kraven för gurkors form. Dom kommer alltså att få vara lite mer böjda i framtiden. Ett stort steg framåt för medborgarinflytandet i EU!
/OBS IRONI OBS/

Mvh Labbibia

 
At 13 januari, 2009 21:36, Blogger Per Welander said...

Natrix: EU påminner allt mer om gamla sovjetsamhället. Många officiella lögner från politiker och statskontrollerad media. "Fri television" - visst låter det Orwellst. Krig är fred. Som tidningen Pravda (sanning) från Moskva. Och Al Gore som fick fredspriset för sin lögnaktiga film!?

Vi hade enorma problem i vår samfälligheten med EU och sanden för sandlåderna för barnen. Otroliga krav och restriktioner. Ungefär som gurkorna.

Men snart blir jag nog officiell EU-motståndare (= emot sovjetsamhället). Låt bli våra privatliv ni politiker. Låt oss vara ifred! Nöj er med era feta pensioner och bonusar á lá fem miljoner kronor för sossen Margot Wallström. För övrigt är Margot Wallström den mest överskattade personen i Sverige. Trevlig men, men ...

 
At 13 januari, 2009 21:56, Blogger CJ said...

... och låt oss vara utan folk som pratar ur nattmössan.

Detta "förbud" handlar om reglering av energiåtgång på nämnda TV-apparater och inget annat. Men det är en klatschig rubrik, visst.

Så alla ni oroliga TV-ägare, sov gott ikväll. FNs svarta helikoptrar kommer inte åka ut och sno era bildkällor.

 
At 13 januari, 2009 22:03, Anonymous Anonym said...

Tyvärr är den här processen nu i det närmaste irreversibel. Det är hart när omöjligt att få folk att inse att det här är dravel.

Jag skulle tro att det enda raka är att lansera en mostståndsrörelse mot energisparlampor. Jag vill inte ha dem i mitt hem. De är livsfarliga. Egentligen borde ju Greenpeace vara motståndare till dessa kvicksilverbomber. Vem har lust att ställa upp? Vi ska tillverka t-tröjor och knappar och baseballkepsar med lämplig slogan. T ex: Enerskitsparlampor, nej tack :-)

 
At 13 januari, 2009 22:29, Anonymous Anonym said...

Det är ju en lustig tillfällighet att regeringen just idag säger att man skall förbjuda all användning av kvicksilver. Samtidigt skall glödlampor förbjudas och de kvicksilverhaltiga lågenergilamporna bli de enda tillåtna!
Vet den högra handen vad den vänstra gör?
Undrar Carl L

 
At 13 januari, 2009 22:36, Anonymous Anonym said...

Kvicksilver kommer att förbjudas
i produkter från och med juni i år:

http://svt.se/svttext/web/pages/111.html

Dags att ta fram stearinljusen.

/J

 
At 13 januari, 2009 22:38, Blogger Per Welander said...

Vi får väl använda stearinljus. Läs detta från Kemikalieinspektionen:

Rekommendationer när en varm lågenergilampa går sönder

Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.

 
At 13 januari, 2009 23:56, Anonymous Anonym said...

Man kan inte bedöma klimatförändringar på basis av några år. Den globala uppvärmingen är en bedömning baserad på klimatdata från kilometerlånga, isprover, sedimentprover, lervarvskronologi, dendrokronologi (årsringar i tråd), korallers årsringar etc. Det människan bidrar med är ett tillskott till de naturliga förändringarna. Så har vi gjort sedan minst ett par tusen år, det är bara det att förbränningen av kol och olja har tillfälligt ökat takten. Men se det från den ljusa sidan--om 20000 år bör vi vara mitt i en istid igen, eller så kanske den inte blir så omfattande tack vare uppvärmningen.
Jorden går inte under, men vi människor kan få det lite besvärligt, särskilt om t.ex. de 100 miljoner bangladeshier som bor i de delar av Ganges-Brahmaputradeltat, som uppskattas ligga max en m.ö.h. måste söka sig annorstädes. Eller en massa holländare, kineser, italienare, indier, amerikaner, danskar... oj oj oj ...

 
At 14 januari, 2009 00:02, Anonymous Anonym said...

Tja när jag ändå är här så kan jag väl bifoga lite info om kvicksilver (Hg).

Gränsvärdet för metalliskt Hg samt oorganiska kvicksilverföreningar är 0,03 mg/m3 (30 mikrogram). Gränsvärdet för organiska Hg föreningar är 0,01 mg/m3 (10 mikrogram).

Vid akut hög exponering för metalliskt kvicksilver är den omedelbara effekten kemisk pneumonit eller nekrotiserande (=vävnadsdöd) pneumonit utöver effekter på centrala nervsystemet och njurarna.

Vid långvarig exponering eller kortvarig exponering av icke-akuta mängder är den kritiska effekten påverkan på det centrala nervsystemet och njurarna. (Förvisso påverkas dessa även vid akut exponering, men lungpåverkan är akut viktigare.) Organiska kvicksilverföreningar drabbar alltid centrala nervsystemet.

Symptomen är något eller några av dessa: skador på blodkärlen, hjärtrytmrubbningar, periodiskt mörk urin, njurskada, irritation, psykos, sömnrubbningar, synrubbningar, störningar i finmotorik (talsvårigheter och klumpighet), darrningar, försämrad reaktionsförmåga, myrkrypningar (parestesi), minnesluckor, minskad förmåga/oförmåga att koncentrera sig, muskelvärk, muskelsvaghet, hög salivavsöndring, skador på tandköttet, dövhet och död. De kan uppträda akut upp till 3-5 månader efter förgiftningstillfället. I experiment med apor har mätbara symptom uppstått först efter 7-13 år vid långvarig exponering av låga mängder (typ som i amalgam).

En lågenergilampa som går sönder släpper ut upp till 100 mikrogram/m3 luft (hundar dör vid <20 mikrogram) i omedelbar anslutning till giftutsläppet (i hela rummet nåddes jämvikt mellan ca 0,1 till 3 mikrogram efter en dryg timme) enligt en studie av miljöskyddsverket (EPA) i Maine. För kvicksilverlågenergilampor av lågkvicksilvertyp ligger värdena omkring 25 mikrogram/m3. Akut förgiftning uppträder vid ca 50-60 mikrogram/m3 luft.

Ev. kvarvarande utsläpp i mattor, parkett, väggar etc omvandlas med tiden till betydligt giftigare organiskt (metyl)kvicksilver (av bakterier), kvicksilver. (Video som visar kvicksilverånga från matta http://www.michigan.gov/mdch/0,1607,7-132-2945_5105_47868---,00.html)

/S

Några källor:
Natelson et al Acute Mercury Vapor Poisoning in the home. Chest Journal vol 59, nr 6:677-678, 1971

Stahler et al, Maine Compact Fluorescent Lamp Study. Maine Department of Environmental Protection, 2008

Weiss et al, Silent Latency Periods in Methylmercury Poisoning and in Neurodegenerative Disease. Environ Health Perspect nr 110(suppl 5):851–854, 2002.

Elemental Mercury Vapor Poisoning, North Carolina, 1988. Morbidity and Mortality Weekly Report, 1989 vol 38 nr 45:770-772,777, 1989, (Centers for Disease Control and Prevention)

 
At 14 januari, 2009 02:10, Blogger Per Welander said...

S: Angående kvicksilver tackar jag dig för informationen.

Vad beträffar klimatet så börjar det bli ganska många år nu som temperaturen vägrar uppföra sig enligt IPCC:s modeller. Koldioxidhypotesen är just en hypotes som bara visats i de kritiserade klimatmodellerna.

Att det blivit något varmare (0.7 grader) de senaste hundra åren är alla någorlunda överens om. Frågan är vad orsaken är. Största delen av denna ökning kom före 1940 då antropogena koldioxidutsläpp spelade en marginell roll.

Detta har debatterats i flera år här så det är inte så mycket nytt.

 
At 14 januari, 2009 03:34, Anonymous Anonym said...

Vad spelar det för roll om värmen kommer från Plasma TV:n, mobilladdaren eller el-elementet?

Man blir så trött.

 
At 14 januari, 2009 09:37, Blogger Thomas Palm said...

Hur mycket kvicksilver släpps ut från kolkraftverk genom den extra energiförbrukningen i en glödlampa under dess livslängd givet andelen kolkraft i EU?

 
At 14 januari, 2009 10:58, Anonymous Anonym said...

Hg-utsläppen skiljer mellan länder. I USA står kolkraftverk för ca 40% av Hg-utsläppen och för 55-60% av den totala elproduktionen (http://www.eia.doe.gov/cneaf/electricity/epa/epates.html).

Genomsnittet för Europa är ca 15% kolproducerad 45 olje&gas-producerad elenergi. Olja&gas innehåller uppskattningsvis en tiondel av Hg i kol. (Bra sammafattning här http://www.eia.doe.gov/emeu/cabs/European_Union/Energy.html och http://www.epa.gov/nrmrl/pubs/600r01066/600sr01066.pdf).

Bästa metoden att miska Hg-utsläppen är att rena utsläppen från "fossil"-kraftverken--särskilt kolkraft. Olika metoder finns (CS-ESP, HS-ESP, "wet" FGD, SDA, filter och s.k. PM scrubber). Genom att kombinera olika metoder kan en upp till 98%ig reduktion uppnås (jämfört med råmaterialtes ursprungliga innehåll).

Sedan måste ju förstås restprodukten från reningen hanteras.

M.a.o. så kommer lågenergilampor att bidra till ökade, men framför allt okontrollerade, utsläpp eftersom den industriella reningen är så pass effektiv.

/S

 
At 14 januari, 2009 11:01, Anonymous Anonym said...

Ang klimat och klimathistoria. Jo jag noterade att ni diskuterar det och inte verkar ha någon koll som helst att döma av det lilla jag såg. Om tid medger skriver jag ev. ihop något och skickar in det.

/S

 
At 14 januari, 2009 11:50, Blogger Christopher E said...

Någon större energibesparing blir det inte från lågenergilampor.

Som alla vet, så tänder de långsamt, och går sönder om man tänder och släcker dem ofta.

Så det bästa är att lämna dem på (strömmen är billigare än den dyra kostnaden för en ny lampa). Så för en typisk 11 W som påstås lysa som en 60 W glödlampa(det gör den i och för sig inte) så blir det sannolikt ingen strömbesparing då den lämnas på och inte dimmas.

Thomas kan notera att rök från kolkraftverk går att rena. Det kostar sannolikt mindre än många föreslagna åtgärder för att stänga kraftverken. Det eventuella kvicksilver som ett kraftverk släpper ut fördelas över en stor volym. Det är skillnad mot ett koncentrerat utsläpp i ett slutet rum där människor vistas. Glöm inte heller att nästan all energi från glödlampan går till att värma upp rummet, vilket minskar energin till övrig uppvärmning.

Utöver detta finns förstås fler nackdelar med lågenergilampor. De ger kallt ljus, de flimrar, de fungerar inte utomhus när det är kallt, de fungerar inte med dimrar.

Hade inte lågenergilampor varit ideologiskt korrekta skulle miljörörelsen bannlyst dem för länge sedan!

Blir väl att bunkra upp lite riktiga lampor i tid.

PS. Köpte en 50" plasma för några månader sedan, så jag klarar mig ett tag. Den värmer förresten också bostäden bra.

 
At 14 januari, 2009 12:17, Blogger Per Welander said...

S sa: Ang klimat..och inte verkar ha någon koll som helst att döma av det lilla jag såg.

Att slänga ur sig sådana svepande formuleringar bidrar inte mycket eller stärker dina kort. Efter att ha läst dina kommentarer tycker jag du har dålig koll på klimatfrågorna. Speciellt dina synpunkter på havsytans nivå. Men du kanske bara försökte vara ironisk. Men i fråga om klimatet låter du mer som en politiker än vetenskapare.

Du kanske t.o.m. vågar stå upp med ditt namn nästa gång eller..? Det skulle också stärka dina kort rejält. Varför är du anonym?

 
At 14 januari, 2009 14:55, Blogger Gunnar Littmarck said...

Thomas P.
Har en poäng.
Så länge det finns fissionsfobi i EU och de galningarna eldar orenad kol allt vad de orkar, ger all minskad elförbrukning positiv effekt för miljön.

Jag har alltid varit mycket EU positiv ty, jag anser att vi ska ha en valuta, de fria rörligheterna, evig inre fred och en expansion så EU till sist omsluter planeten.

Tyvärr gör den mänskliga naturen att antalet regler, byråkrater och politiker, inte kan utsättas för samma synergieffekter som råder i de verksamheter som betalar allt.

Här i Norge är det värre..
De har lika många byråkrater som Sverige, de har använt sina oljeinkomster till att dessutom betala för en större andel som går på "oføretryggd"

Norge är snabbast av alla att implementera nya EU direktiv trots att de inte är medlemmar.

Vart ska jag flytta om dagens rødgrønerøre vinner i höst?

Jag skulle vilja att 5 byråkrater avskedas för varje nyanställd.

Att 5 lagar och regler avskaffas för varje ny.

Tills vi är på svensk 60:tals nivå.

 
At 14 januari, 2009 21:22, Blogger Skeptikern said...

Plasma-tv-apparater är inte det enda som kommer att förbjudas framöver. Sanna mina ord!

 
At 14 januari, 2009 23:40, Anonymous Anonym said...

Upptäckte just denna bloggen genom ett inlägg på Flashback. Underbar blogg! Tack för att du gör det här, det behövs verkligen analyser och nyhetsrapportering baserad på vetenskap, och inte på journalisters ideologiska agenda där allting vinklas och manipuleras.
Åh du nya, sköna internetvärld! Återigen - tack! (Lagd till "Favoriter")

 
At 15 januari, 2009 09:05, Blogger Gunnar Littmarck said...

Hur mycket ström drar en godtycklig Brysselbyråkrat?

Som första åtgärd bör de utföra flyttningarna till Strassburg, manuellt.

Som andra åtgärd bör de ersätta alla fysiska parlament med nya på Internet.

Men.... hur går det då med reseersättningar?

Tänkte inte på dé......

 
At 15 januari, 2009 09:29, Blogger Klas said...

Jag tycker EU är bra.
Rättelse - jag tycker grundtanken med EU är bra.

En konservativ överstat vill jag dock inte ha.

Hur i H-E, ursäkta kraftuttrycket, skall en centralstyrning funka av 15 olika nationer som dessutom har olika folkgrupper, i olika klimatzoner - alla har ju inte samma behov/problem !!

Bra att EU uppmärksammar miljön (bortsett från att debatten ensidigt handlar om co2 just nu :() - men vill man få ned elförbruktningen så är det väl för bövelen DET man skall lagstifta om - inte detaljstyra skitsaker !!


/K

 
At 15 januari, 2009 12:19, Anonymous Anonym said...

Jag har börjat stänga av teven varje gång politiker häver ur sig dumheter i bild. Min energiförbrukning har minskat dramatiskt.

Hur mycket kolkraft har vi i Sverige egentligen? Noterade att Telge energi säljer "kolfri" el.

/von Oben

 
At 15 januari, 2009 12:55, Blogger Carl Johan Hall said...

Christopher E: En del lågenergilampor tänder irriterande slött, men jag köpte en (Osram, tror jag) som är i klass med en vanlig glödlampa. Bytte faktiskt av rent ekonomiska skäl ut alla mina glödlampor mot lågenergilampor i fjol - även de som funkade, och sparade glödlamporna till min enda dimmade armatur.

 
At 15 januari, 2009 14:16, Blogger Per Welander said...

Jag sa upp mitt avtal med Telje Energi. Kolfri el. Vilka dumheter. Vi har nästan ingen el från kol i Sverige. Undantag är den el som importeras. Om vindkraften nu byggs ut kraftigt måste det finnas reservkraft. Det innebär olje- eller koleldade kraftverk måste fram. Titta på vindkraften just nu. Installerad effekt är 694 MW. Aktuell effekt 25 MW. Ridå.

 
At 15 januari, 2009 15:45, Anonymous Anonym said...

Ungefär samtidigt som det diskuteras att EU-förbjuda kvicksilver (Hg) skall den gamla ’Edisonlampan’ fasas ut (främst p g a klimatofobi, även om blyaspekten (Pb) då o då nämns); här är kommentarer från ett land som matchar EU-regionen Sverige i politisk korrekthet:
Toxicologist Dr David Ray, from the University of Nottingham, said about 6-8mg of mercury was present in a typical low-energy bulb, which he described as a "pretty small amount".
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7172662.stm

“Liten mängd”; jämfört med vad? Enligt US Environmental Protection Agency ser referensdosen för utsatthet (Human Methylmercury exposure (RfD) ut såsom: RfD of 0.1 µg/kg body weight/day as an exposure without recognized adverse effects.
http://www.epa.gov/mercury/exposure.htm. Se vidare
http://www.epa.gov/iris/subst/0073.htm; det behövs alltså väldigt liten relativ dos för att se Hg(MeHg)-problem(et) som en hälsofara direkt och indirekt (anrikning).

Mvh S

 
At 15 januari, 2009 19:43, Anonymous Anonym said...

När vi nu kommit in på EU så tar jag mej friheten att, innan ”lågenergi” ( host ) lampor, ge mej in i den delen. EU s förbudsivrande är irriterande dumt men hur många observerade att den s.k. Svenska riksdagen gav bort Sverige till EU i och med att man skrev på fördraget, förs det inte ens en mindre diskussion om. Tror ni att jag överdriver?
En obyråkratisk skrivning av paragraf 52, blir. EU förfogar över alla Sveriges naturtillgångar. Utnyttjas dom i dag är dom inte tillgängliga för EU men om nya naturtillgångar upptäcks eller avtal med förtag går ut har EU optionsrätt på nämnda tillgångar. Om man inte vaknar av det, då sover man bra djupt.
Hur som.. Lågenergilampor.
En lågenergilampa kostar 8-10 ggr mer än en glödlampa, så det låter ju som en vinst för hushållen eftersom den ska ha en hållbarhet som ligger runt 8-10 ggr glödlampan, så vinsten består i den lägra energikostnaden under livstiden. Så långt ser allt ”bra” ut.
Visserligen ska den fraktas till en uppsamlingsplats för farligt avfall, men de flesta kommer slänga den i soporna så att den hamnar på tippen. Förmodligen trasig innan framkomsten, men va fa-an, man har ju räddat miljön genom inköpet. Eller har man det?
Merparten lågenergilampor tillverkas i Kina, men deras kolkraftdrivna industrier är ju knappast vårat problem. Det går att hitta polska lampor om inte Kina passar.
Merparten av energin i en lågenergilampa har redan förbrukats i elektroniken vid tillverkningen. Det är därför dom är lite dyrare än glödlampor men dom ska ju brinna i 10.000 timmar eller hur.
Jag tror inte att jag sett en, säger en, förpackning som berättar under vilka förhållanden det gäller. Har ni sett att det står någonstans att hållbarheten och ljusleverans kommer att försämras drastiskt om du utsätter lampan för en temperatur högre än 50 grader.
Fast jag har ju inte 50 grader i lägenheten så det är lugnt. Problemet är att en sluten armatur eller, observera, en armatur som inte är öppen på översidan utan på undersidan, kommer att uppnå 50 grader, på under en minut.
Släng in stereon i ugnen och påstå sedan att den kommer fungera som vanligt och lika länge..

Det finns dimmers som kan hantera lågenergilampor och får dem att minska i ljusmängd. Väldigt stämningsfullt. Drar den lägre energi nu när den avger mindre ljus?
Host, host.. NIX. Till skillnad från glödlampor drar lampan konstant förbrukning.
Lite kuriosa är också att din elleverantör får ett lustigt problem.
Du skruvar i en 7W lågenergilampa och betalar mindre förbrukning, men din elleverantör ser lampan som 14W och levererar för den mängden utan att det utnyttjas. Du slipper visserligen betala för den strömmen men leverantören kan inte räkna bort den ur leveransen och i stor skala levereras en betydande mängd svinn som måste skapas i ett kraftverk och försvinner utan leveransadress, bara kostnad för drift fast i det stora så är det väl grannen som betalar, eller hur. Så vida inte elleverantören är så hjävlig att han slår ut svinnet på alla hushåll och det slutar med att du betalar för 14W fast 7w är spill som kallas driftkostnad.

klicka mitt namn, ger lite mer matnyttigt om lågenergilampor från Australien.

 
At 15 januari, 2009 21:06, Blogger Gunnar Littmarck said...

Jag har alltid gillat vindkraft, jag minns hur jag med glädje stod och såg på verket utanför Tekniska museet första gången de sattes upp.

Däremot är jag stark emot gröna certifikat, om de inte också gäller vattenkraft som inte reglerar eller skadar vattenlevande organismer, restvärme och framför allt den kärnkraft som kan avverka vårt kärnavfall och bara genom det ge oss all elkraft och syntetbränsle vi behöver i åtskilliga hundra år.

Vattenfall delar nog min åsikt, ty ser ni på diagrammen levererar de i snitt 160Mw, men texten anger 25Mw.

 
At 15 januari, 2009 22:17, Anonymous Anonym said...

Knutte: "Vi bör alltså sluta googla, sluta dricka the och helst sluta andas."

Det kommer nog snart påbud om att bara andas varannan gång! Och detta är ju faktiskt det enda förslag hittills som vill få stor effekt i reduktion av CO2-utsläppet i förhållande till CO2 från fossilt bränsle:-)

Jämför: Totalt CO2 (Gigaton/år; källa Dr Tim Ball 2005)

1)utandning från människor, djur och planteplankton: 48
2)Avgasning från hav (tropiska områder) : 95
3)Vulkanisk avgasning och från jordområder: 1,2
4)Avgasning från nedbrytn av plantor och skog: 55
5)Skogsavverkning och skogsbränder: 1,6
6)Fossilt/"människoskapt" utsläpp: 7,5

Ca totalt 210 Gt/år

 
At 16 januari, 2009 23:24, Blogger benke said...

Per, fick ingen bekräftelse att min, denna kommentar, blev registrerad. Det brukar stå överst på sidan ung: "Detta inlägg måste godkännas av bloggägaren" när allt gått vägen, så icke denna gång. Sorry om du fått den två gånger. Min kommentar nedan.

------------------------------------
Poängen, som t.ex CJ missat, är vilka aspekter av privatlivet som politiker och byråkrater inte har med att göra. Nu vill klåfingriga byråkrater reglera vilken TV apparat som får köpas(!). Tror någon som är vid sina sinnes fulla bruk att politikersnacket låter: "nu är det färdigreglerat i samhället, tv regleringen var sista grejen, nu har vi gjort vårt, nu låter vi människor vara ifred"?

Vilka aspekter av privatlivet tycker DU som läser detta verkligen är privat? Kläder? Vilken bil du äger? Vad du äter och hur mycket? Vilken typ av toalett du har? Vilken typ av hemmabio/musikanläggning du har (några drar ju mer el än andra för jösse namn). Hur mycket toalettpapper man får använda? Vilken typ av kylskåp, frys och spis du har?

Låter det löjligt? Vem trodde för 10 år sedan att EU kan komma att bestämma viken tv du kan ha? Hur stor är väl nästa steg. Ju större desto mer el förstås.

När politiker och byråkrater (varav inga är genier, eller ens första, femte eller tiondeval i undersökningar om vilka högskoleelevers framtida önskejobb är) vill begränsa våra liv så skall man se upp.

Det slutar inte ens med en silversked för våra kära politrucker.

Klimatfrågan (som ev. plasma-tv förbud är en del av) är en gyllene kalv för dessa personer. Det blir ett alibi för att kunna reglera och beskatta individen. Den nya kommunismen som så ofta sagts (Vaclav Klaus var den som kanske sa det först).

 
At 17 januari, 2009 04:21, Blogger Per Welander said...

benke: Klaus, som har upplevt kommunismen, har fattat vad detta kommer att leda till och varför politiker är så entusiatiska inför AGW-bluffen. Tyvärr har många privatpersoner inte fattat något alls ännu. Genom att inför försäljningsförbud av olika varor vill man styra folks liv. Det här kommer att bli mycket värre och liknar faktisk gamla kommunismen i mycket.

 
At 17 januari, 2009 10:03, Anonymous Anonym said...

Per,
låt mig först säga att jag uppskattar din blogg och det du för fram där. Men ibland blir du tyvärr osaklig.

1. Kolkraft - Det är korrekt att Sverige huvudsakligen producerar el elen i vattenkraft och kärnkraft. Men då vi är direkt sammanbundna med Norge, Finland och Danmark, och indirekt med Jyland, Polen och Nordtyskland innebär en minskning av elförbrukningen i Sverige med hög sannolikhet en minskning av kolförbränningen.

2.Installerad vindkraft i Sverige var 081001 936 Mw. Enligt preliminära uppgifter sattes produktionsrekord 12 januari mellan 02-03, på 826 Mwh, alltså ca en kärnreaktor.
Länk till SVK:

http://www.svk.se/Press--info/Nyheter-pressmeddelanden/Allmant/Inmatningen-av-vindkraft-till-det-svenska-elnatet-slar-rekord/

Mvh/ Allan Hedlund

 
At 17 januari, 2009 10:48, Blogger Per Welander said...

Allan Hedlund: Om man påstår att någon är osaklig så ska man åtminstone skriva vad det är. Svepande påstående är inte bra. Lika dåligt som om jag skulle påstår att du ibland inte är läskunnig.

Läs vad jag skrev Vi har nästan ingen el från kol i Sverige. Undantag är den el som importeras. Så vad är det osakliga? Dessutom är det ju så att Telje Energis kolfria el inte alls alltid är kolfri vid import. Vad de gjort är att köpa upp vissa kvantiteter från kolfria källor. En helt annan sak än "kolfri el". Blåser det inte tillräckligt en dag så måste import till. Och då kan det bli kolbaserad el.

 
At 17 januari, 2009 10:50, Blogger Per Welander said...

Nu ska jag ut och resa till andra sidan jordklotet så det dröjer ett tag innan kommentarer blir godkända. Och nej jag köper inga avlatsbrev för flyget.

 
At 25 januari, 2009 22:20, Anonymous Anonym said...

Key science risks being ignored while financial stakes rise higher and higher
Are climate change investors living in a fool’s paradise?
By Tom Harris Thursday, January 22, 2009

fool’s par·a·dise: “a state of happiness that is temporary and insubstantial because it is based on illusions or unrealistic hopes” - Encarta® World English Dictionary [North American Edition] © & (P)2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Developed for Microsoft by Bloomsbury Publishing Plc.

I am struck by the diversity of risk analyses being carried out by investors in today’s climate change market place.
Intressant om konsensuslinjens allt utsattare läge finansiellt.
Gunnar E

 
At 01 februari, 2009 22:45, Anonymous Anonym said...

Ja.. tusan. Det har jag inte tänkt på.. Det som dök upp i mitt huvud är Eu som en maffia organisation. Kan de äga och ha stora privata intressen i lågenergilampor:s tillverkning.

Kanske en bra idé att investera i lite aktier i de industrierna.

///
Jag har inte någon sarkasm i mitt påstående ovan. Jag håller med dig till fullo angående klimatbluffen. Bara så du vet.

 
At 07 mars, 2009 14:26, Anonymous Anonym said...

Glödlampans Vänner vill stoppa idiotförbudet mot glödlampor.

Skriv gärna på uppropet http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2894

Vi gillar att det finns massor av olika typer av glödlampor som passar till alla armaturer.

Vi mår bra av det behagliga ljus som en glödlampa kan sprida.

Vi vill inte få kvicksilver i maten och väljer därför den miljövänliga glödlampan.

Vi vet att lågenergilampan innehåller kvicksilver och att detta svåra gift hamnar i miljön.

Vi vill själva få välja en glödlampa i läslampan inomhus eller en lågenergilampa ute.

Vi vet att glödlampans värmeeffekt i huvudsak är nyttig då den värmer hus i kalla länder som tex Sverige.

Läs mer på http://hem.passagen.se/glodlampan/

 

Skicka en kommentar

<< Home