tisdag, oktober 7

Unthreaded #8

Jag skapar en ny ospecificerad tråd där det är friare att komma med egna kommentarer. Inga krav finns att hålla sig till ämnet men begränsa er helst till vetenskap och politik. På detta sätt hoppas jag slippa refusera diverse kommentarer.

Angående finanskrisen - finns det någon ekonom som kan svara på detta. Det påstås i media att svenska banker vägrar låna ut pengar till varandra. Ingen vill låna ut pengar ifall banken går omkull. MEN är det så illa? Är det reell risk att svenska banker går omkull? Ska då inte (rika) privatpersoner och företag oroa sig rejält? Om bankerna själva gör denna bedömning låter det synnerligen illavarslande.

14 Comments:

At 07 oktober, 2008 12:06, Anonymous Anonym said...

Karin Bojs på DN har fått pris. Priset gäller dock inte "Ensidig vinkling av klimatdebatten"...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=836999

Jag väntar fortfarande på svar från DN till Pers brev!

 
At 07 oktober, 2008 17:52, Anonymous Anonym said...

Indien och flera andra länder under stark utveckling i Asien och Afrika liksom en del av våra grannar i öst har uttalat att de inte ställer upp på begränsningar av utsläpp av antropogena växthusgaser. De åberopar både den svaga vetenskapliga gruden och kostnaderna.
Det vore intressant att få en diskussion kring vad detta kan betyda för oss som lyder under EUs
diktat. /A

 
At 07 oktober, 2008 18:45, Anonymous Anonym said...

Det finns en viss risk att de svenska bankerna går under. Ifall det händer så kommer staten att gå in och tvångsförvalta de, på samma sätt som sker på Island nu. Jag är inte helt säker på hur stor risk som föreligger men de är som alla andra banker sammanlänkade med resten av världen och håller värdepapper som mycket väl kan ligga dåligt till. Det är den stora risken, att staten lägger sig i ännu mer och skapar en värre kris än det som kommer ifall bankerna kollapsar.

Jag hoppas att ni har förstått orsakerna bakom krisen som kommer från skev lagstiftning tillsammans med inkompetens hos många IB-folk. Det är en brist på fri marknad som har skapat denna krisen genom fractional reserve-banking och politisk välvilja, som alltid slår fel.

 
At 07 oktober, 2008 18:50, Anonymous Anonym said...

De banker som lämnar goda rapporter för fjärde kvartalet 2008 kommer snart kunna både låna och låna ut (till de som lämnar lika bra rapporter). Bailouten är helt onödig och ett illegitimt ingrepp på marknadsekonomin. Ingen kommer någonsin vela låna ut till AIG, för även om de får pengar via denna bailout, så har de visat att de inte kan hantera pengar. Det krävs mer än bara pengar på kontot för att man ska få lån, det krävs att man visat att man kan hantera kontanter. De företag som måste ta hjälp av regeringen kommer bli brännmärkta som ekonomiskt misslyckade. Att få ta emot hjälp av regeringen (bailouten) är ungefär som när en privatperson får en prick av kronofogden och måste ta emot skuldsanering: Du kanske, så småningom, får tillbaks din goda ekonomi, men det kommer dröja länge innan någon bank litar på dig.

Vidare så orsakades inte denna kris på något vis av Wall Street, utan av Bill Clinton som tvingade bankerna redan år 1994 att låna ut pengar till minoriteterna. Alltså, svarta människor som tjänade lika bra som vita hade alltid fått låna, men nu ville Clinton att ALLA svarta skulle kunna äga sina hus - varesig de hade råd eller inte. Om bankerna inte lånade ut miljoner till så gott som varje svart som ville det (kreditvärdig eller ej) så skulle de åka fast för Hets mot folkgrupp. Sedan sänkte centralbanken FED räntan till under inflationsnivån, efter IT-bubblan. Helt plötsligt lånar varenda ej kreditvärdig snubbe hur mycket som helst. Bankerna kan så klart inte låna ut till styrräntenivån eller något högre (inflation på 4-5%, styrränta på 1%), så istället smugglar man in dolda avgifter i lånen, detta också för att kompensera för att många av de icke kreditvärdiga inte kommer kunna betala tillbaks lånen. Vad ska man säga? Det räckte inte.

Om du har fler frågor får du gärna mejla mig på gustavsson_john@hotmail.com

/John G

 
At 07 oktober, 2008 18:55, Blogger janne said...

Högst märkligt att hela världens ekonomi rusar iväg plötsligt åt ett visst håll. Det måste vara en allmän brist på information om världsläget. Sådant ska vi inte behöva tåla när informationskanalerna är effektiva och i stort sett fria!

Janne i Umeå

 
At 07 oktober, 2008 20:04, Blogger Per Welander said...

Tack för svar. Bailouten i USA verkar helt konstig om man läser den. För att få stöd har man köpt kongressmän med diverse löften om bidrag till sådant som inte alls har med finanskrisen att göra. För att rösta ja fick de igenom alla möjliga tokerier t.o.m. CO2-åtgärder. Skattebetalarna får naturligtvis betala.

Måste säga att jag är mycket tveksam till bailouten. Problemen verkar det stor del vara skapade av politiker. Och giriga företag borde väl straffas. Staten kan stå för insättningsgaranti samt likviditet. Resten kan man ta bort.

Lite ingenjörsteknik och riskanalys borde vara på sin plats i finanssektorn. Systemen borde konstrueras så att det inte blir som ett dominospel. Faller en bricka faller nästa. De måste vara stabila i händelser av störningar. Det måste finnas mer vattentäta skott mellan delarna. Tänk dig ett flygplan där en del slår ut alla andra delar. Så verkar finanssystemet konstruerat.

För övrigt tänker jag läsa boken "The Black Swan" av Nassim Taleb. Handlar om varför det går åt skogen nu.

 
At 07 oktober, 2008 21:46, Blogger Per Welander said...

Undrar du varför skatterna är höga i Sverige, läs denna skrift från Naturvårdsverket. De gäller att kunna introktrinera folk. Skeptiker tas upp - de ska tydligen vara medelålders män. Hör du det Maggie?

Dags att minska anslagen till Naturvårdsverket. Flera myndigheter används för hjärntvätt av medborgarna. DDR-staten rycker allt närmare och Alliansen sover eller så hägrar mer makt.

 
At 08 oktober, 2008 12:48, Anonymous Anonym said...

Tack för TV8-tipset (Maggie Thauerskölds kommentar i inlägget "Globala temperaturen september 2008"), jag såg just reprisen. Synd bara att det var Adaktussons Agenda och inte t.ex. SVT:s Agenda, som nog ses av många fler. Men sett till dagens "klimat" (utan att vara ordvitsig nu) får man vara glad att "den andra sidan" överhuvudtaget kommer till tals.

T.ex. så sade ju Peter Stilbs att han skrivit flera debattartiklar till DN men de har alla refuserats... något känns väldigt fel på DN. Som jag förstår det är Stilbs huvudområde inom forskningen inte just klimatet. Men genom sitt ställningstagande sätter han ju en stor del av sin heder och trovärdighet på spel. Inte minst detta borde vara ett skäl att låta honom komma till tals fler gånger.

Vad jag verkligen skulle vilja se är en debatt, i SVT på bästa sändningstid. Tänk om vi kunde få se t.ex. Stilbs och för all del även P-O Eriksson (med all respekt, han är teknisk fysiker, men faktiskt inte forskare) möta en person som Christian Azar. Azar såg jag f.ö. i SVT häromdagen då han fick berätta om sin nya bok "Makten över klimatet". Han talade visserligen mer nyanserat än gängse klimattalibaner, men han känns ändå inte helt trovärdig när han talar om enigheten i forskarkåren. Den är nog inte så stor som han vill göra gällande.

 
At 09 oktober, 2008 08:57, Anonymous Anonym said...

Lyssnade nyligen på vetenskapsradions repris om orsaken till klimatförändringar där koldioxidskeptiska insikter fick komma till tals. Intressant och bra ända fram till avslutningen som blev något av en västgötaklimax. I sista programmet fick KTHs idéhistoriker S.Sörlin breda ut. Vad har han på fötterna för att få uttala sig som han gjorde? Mitt intryck var att han helt och hållet var talesman för IPCC-folket.
/A

 
At 10 oktober, 2008 09:15, Blogger Klas said...

Janne i Umeå:
Problemet är väl att informationen idag är för snabb. Och att Finansvalparna och "expersystemen" alla drar samma slutsatser nästan samtidigt:
"Nu är det på väg ner - bäst att sälja" -" Oj, nu gick det mer ner - sälj mer"
Sen kommer man till en punkt när några system/FV ser att "Oj, fyndläge = KÖP!" - coh så går det upp igen..

Det är som att styra ett jas utan dämpning i styrsystemet ...

Vansinne är vad dagens börssystem är !

/K

 
At 18 oktober, 2008 15:35, Anonymous Anonym said...

Här kommer länkar till SR's serie om Klimatkritiken i fokus.

Vetandets värld - Klimatkritiken i fokus - del 1
http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_vetandets_varld_080908120100.mp3

Vetandets värld - Klimatkritiken i fokus - del 2
http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_vetandets_varld_080915120124.mp3

Vetandets värld - Klimatkritiken i fokus - del 3
http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_vetandets_varld_080922120027.mp3

Vetandets värld - Klimatkritiken i fokus - del 4
http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_vetandets_varld_080929120040.mp3

Vetandets värld - Klimatkritiken i fokus - del 5
http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_vetandets_varld_081002120029.mp3

 
At 22 oktober, 2008 17:08, Anonymous Anonym said...

Ok, inte speciellt väderrelaterat (dock vetenskapsrelaterat), men ngt jag funderat på, och du är ju fysiker.

Man vet att ting med stor massa förvränger rummet/rumtiden, så rent geometriskt talat är 'planet' förvrängt. Gör detta att man kan använde ickeeuklidisk geometri för att beräkna gravitationspåverkan snarare än newtons principer?

Hmmm, det här låter en aning flummigare än när jag tänkte det. Vad jag menar är: Är det möjligt att förvridningen av rummet ändrar geometrin, så att en rak linje mellan två punkter ter sig som den ellips vilken är planeters bana?

 
At 25 oktober, 2008 20:31, Blogger Per Welander said...

Jag får många mail som frågar var jag står politiskt.

Ingelt enkelt svar finns. Jag är partilös. Tillhör inget parti och har inte bestämt mig vad jag ska rösta på eller avstå. Passar inte in i partilinjerna.

I grund och botten är jag för att människan ska bestämma själv, inte den stora staten. Thatcher och Reagen bidrog mycket till världens utveckling och högre välstånd. Men jag är också för etik, moral, rättvisa och hjälpa dem som har det svårt. Jag har faktiskt växt upp under mycket knappa förhållanden. Så bara för att en människa inte har intelligensen och armbågarna ska de inte behöva svälta medan finansvalparna lurar av oss pengarna och dricker champagne. Vanligt folk är mycket klokare än politiskt korrekta eliten. Just politiskt korrekta storstadseliten misstror jag extra mycket. De är en slags "übermenschen" som ser ner på alla andra. Speciellt de som bor i småstäder och på landbygden.

Så vänsterpartiet kan jag avfärda direkt. Förkädda kommunister som skulle ge nackskott till motståndare om de hade chansen (men aldrig medge officiellt).

Kristdemokraterna skulle jag kunna rösta på. De står för moral och etik. Men de har ett sätt som vill styra folket från ovan som jag inte gillar.

Folkpartiet har många bra drag. Ordning och kunskap i skolan, mer kärnkraft, anslutning till Nato. Men deras historia visar på att de också accepterar "tokar" som Bengt Westerberg och Erik Ullenhag.

Centerpartiet trodde jag på inför förra valet. Men Maud Olofsson har mest pratat och inte åstadkommit ett skvatt.

Moderaterna verkar vara helt pragmatiska. Har skött finanskrisen mycket bra men Reinfeldt verkar inte tro mycket på moral, sanning och etik. Helt falsk i klimatfrågan. Försvarsfrågan och FRA hänger dessutom som en kvarnsten om halsen. Reinfeldt skulle kunna sälja sin mormor för rätt pris.

Miljöpartiet skulle bli en ekonomisk katastrof om de fick makt.

Sossarna är så klyvna så att de står för allt och inget. Fackföreningar såsom IF-metall är sunda, har fått ta många smällar men vill gott och ta ansvar för Sverige. Vanja Lundby-Wedin är en politruk som jag inte tål.

Sverigedemokraterna har faktarätt i många av sina synpunkter men var står de i helheten?

Så jag är partilös tills vidare.

 
At 30 oktober, 2008 00:16, Blogger Per Welander said...

I Australien har psykiatriker upptäckt ett nytt fenomen "Climate Change Delusion". En 17-årig pojke hade fått för sig att pga klimatförändringen var det farligt att dricka vatten då det kunde orsaka miljoner männsikor död då vattnet skule ta slut. Om det gick att bota patienten vet jag inte.
Läs mer

 

Skicka en kommentar

<< Home