onsdag, september 3

Paddla till Nordpolen ett politiskt jippo

De två män som säger att de ska paddla till Nordpolen är inte seriösa. Det hela är ett politiskt jippo för att få publicitet för klimathysteriska åsikter. De har ingen chans att nå Nordpolen. Visserligen har de en följebåt som de kan sova på. Men isen kommer att sätta stopp.Rimligtvis har kaptenen på följebåten och paddlarna studerat isläget innan de startade. De såg då att det är omöjligt att nå Nordpolen via kajak. Media, bl.a. Dagens Nyheter och SvD, har visserligen hypat en isfri Nordpol detta år men betrakta läget igår.Paddlarna har nu kommit till iskanten norr om Spetsbergen. De har 90% kvar av resan till Nordpolen. Nu tar det stopp och de riskerar att frysa fast. Isläggningen kan påbörjas redan nu.

Ur dagboken
“We’re stuck”

I have slept poorly. The floating ice, while thin, is so prevalent that, throughout the night, it grinds noisily against the side of the boat in a slightly alarming fashion - imagine someone scraping their nails across an old-fashioned blackboard.The then begins earlier than normal and, unusually, I am not woken by Robbie bounding into my room. Instead the ship’s engine roars to life earlier than normal - at around 5.30 - and the MV ‘Havsel’ begins to judder ominously. I clamber out of bed and scramble up to the bridge - all the ship’s crew are there, and they look serious. I look outside and I can see why. The sea is almost entirely congested with ice floes - I would estimate 80% plus of the sea is covered by them. There is a real risk that we could get stuck up here. We have drifted in the night into a much icier area than where we stopped last night. I wake up the team, and everyone groggily makes their way to the bridge. There’s a mixed reaction in the team to the prospect of getting stuck up here.


Här kan du se deras positioner på Google Maps. Det senaste dygnet har de inte kommit en meter närmare Nordpolen. Klimathysteriska medier skriver ju gärna om detta. Någon som har sett något i svensk press?

UPPDATERING 2008-09-04: Paddlarna ger upp och återvänder till Spetsbergen [länk]. Inte konstigt - det hela var ett politiskt jippo som media köpte för att bluffa läsarna.

Andra bloggar: länk, länk.

Andra bloggar om: , intressant.se

15 Comments:

At 04 september, 2008 05:20, Blogger Henrik Sultan said...

Har inget att göra med ditt inlägg men ändå ett tips :p

Är det inte uppvärmning som koldioxiden orsakar så är det nedkylning... hur ska dom ha det?

http://news.smh.com.au/national/big-chill-a-symptom-of-climate-chaos-20080901-46yx.html

"The freezing temperatures are proof of the urgent need to cut carbon pollution, according to WWF development and sustainability program manager Paul Toni."

 
At 04 september, 2008 13:44, Anonymous Anonym said...

Fy vad kallt. Stackars satar...

 
At 04 september, 2008 15:27, Anonymous Anonym said...

Per

La den här länken på maggies sida i morse. Testar här med.

Vet du varför vinterisen knappt ändrar sig alls. Kolla min sammanställning här.

http://nsidc.org/cgi-bin/bist/bist.pl?annot=1&legend=1&scale=50&tab_cols=6&tab_rows=3&config=seaice_index&submit=Refresh&mo0=01&hemis0=N&img0=extn&mo1=08&hemis1=N&img1=extn&mo2=01&hemis2=N&img2=conc&mo3=08&hemis3=N&img3=conc&mo4=01&hemis4=N&img4=anom&mo5=08&hemis5=N&img5=anom&year0=2008&year1=2007&year2=1979&.cgifields=no_panel

mvh/Lars

 
At 04 september, 2008 18:37, Blogger Per Welander said...

Alla: Jag får flera e-mail per dag. Jag läser alla men tyvärr är det ytterst få jag hinner svara på. Oftast är det frågor om klimatet.

Det är så att jag förutom bloggen måste försörja mig samt ägna tid åt familjen. Det begränsar min tid. Hade jag haft en "Al Gore-lön" skulle jag kunnat ägna mig heltid åt detta (förutom att resa jorden runt och åka lyxbilar).
Jag tror att ni förstår.

 
At 04 september, 2008 22:27, Blogger Henrik Sultan said...

Haha självklart :) Ingen som kräver direkta svar eller ens svar varje gång... vem har så mycket tid på händerna :p

Den som ändå hade det...

 
At 04 september, 2008 23:07, Blogger magnus said...

Lars. Du skriver inte vad du avser med din länk visandes istäcket i dag och 1979. Tror du att Arktis istäcke tidigare inte växt och avtagit, utan varit konstant?


Enligt denna text (pdf) seglade man 1922 på öppet vatten på breddgrad 81,3. Paddlarnas feta isbrytare har fastnat på breddgrad 80,5.


Sen kan man tycka att AGW-försvarare med Arktis is som argument är oseriösa, då forskning visar att issmältning där inte har med växthuseffekten att göra. (Förutom oseriositet i antydan att Arktis is varit konstant.)

 
At 05 september, 2008 08:45, Anonymous Anonym said...

Magnus

Vad jag menade var att den säsongsvisa variationen endast tycks omfatta sommarvärdena, att vintervärdena är i stort sett (inte helt) konstanta. Men ska sommarens utbredning minska så bör koncentrationen på vintern också göra det. Här förefaller det som om den är relativt konstant, att återhämtning sker varje vinter. Bör inte vinterisen tunnas ut för att sommarens avsmältning ska kunna bli större och större som den blev fram till i fjol. I år har det ju vänt, permanent eller tillfälligt.Om förändringen är isolerad till sommarhalvåret så bör det rimligen delvis bero på växthuseffekten, främst då på förändringar i molnbildningen men kanske ändå en liten sladd på CO2. Men kanske även faktorer som ökad solinstrålning. Man måste även kartägga vindarna under olika årstider.

mvh

 
At 05 september, 2008 12:52, Blogger magnus said...

Lars. Jag skulle tro att havsströmmar är viktigast för förändringar på typ decennielång sikt. Her sett oceanografer hävda det och haven rymmer ju energi samt styr områdens landtemperatur på jorden.

Förändringar som sker över hundratals år, såsom mellan medeltiden och lilla istiden samt från lilla istiden till nutid överrider ju detta och beror förstås på yttre påverkan.

 
At 05 september, 2008 15:51, Blogger brodeur said...

Tramsigt värre och aningen löjeväckande när nu "global tempen" dessutom är välddigt nära det "optimala" 100 års medelvärdet. Det är ju inte varmare. Hur kan det då smälta rekordsnabbt pga uppvärmning.

 
At 05 september, 2008 19:05, Blogger Skeptikern said...

Nordpolen är en av de mest ogästvänliga platserna på jorden så jag hoppas verkligen att de får uppleva frostskador och bitande kyla när de fryser fast i isen.

 
At 05 september, 2008 22:58, Blogger Per Welander said...

skeptikern: De har kastat in handsken och återvänder nu till Spetsbergen (se uppdatering). Allt var bluff från början och de "visste" att Nordpolen var omöjlig att nå. Men publicitet fick de och media skrev glatt om det allt helt okritiskt. Mer religion än vetenskap.

 
At 06 september, 2008 16:17, Anonymous Anonym said...

I och med att de säger sig försöka nå Nordpolen så är skadan skedd för då tror folk att det finns chans. Att de misslyckades glöms fort bort.
Troligen visste de att det var omöjligt redan innan.

Inge

 
At 06 september, 2008 16:57, Blogger Per Welander said...

Inge: Klart att de visste det redan från början. Ingen ger sig av till Nordpolen utan att studera isläget. Allt var en bluff tillsammans med gammelmedia. De kunde då lura läsarna att Nordpolen var nästan isfri och att den smälter snabbt.

 
At 07 september, 2008 09:34, Anonymous Anonym said...

Jag har roat mig med att jämföra isens koncentration och utbredning år för år. Vändpunkterna tycks ligga i mitten av september och mitten av mars, lite varierande. Utbredningen 1/9 har böljat fram och tillbaka men den största nedgången på ett år verkar vara från 06 till 07 och då främst på den sibiriska kanten. Det måste finnas någon annan förklaring än växthuseffekten eller havsströmmar till denna abrupta förändring.

http://igloo.atmos.uiuc.edu/cgi-bin/test/print.sh?fm=09&fd=01&fy=2006&sm=09&sd=01&sy=2007

Några ideer?

Lars

 
At 07 september, 2008 18:45, Anonymous Anonym said...

Lars:
Jag vill minnas att det talades om fem olika samverkande idéer, ska försöka minnas en del:
1. En viss verkan av växthuseffekten
2. Att den nordatlantiska oscillationen är i ett positivt (värmande) läge
3. Att det 2007 rådde ett låst väderläge i Arktis som förde en massa is söderut
4. Svenska (?)forskare hade hittat en nordlig varm luftström på ca 2000 m höjd som alltså förde in varmare luft över Arktis
5. Svart sot från Kina och Indien som lade sig på isen och snön och gjorde den mer mottaglig för solens strålningsvärme. Sådan sot måste förstås vara kylande innan den fallit ner.

Inge

 

Skicka en kommentar

<< Home