onsdag, september 24

Hoppsan - Rapports PK-censor satt och sov

När jag satt och såg på Rapport idag (23 sept) höll jag sätta kaffet i halsen. Kritik framfördes mot FN:s klimatpanel och den var oemotsagd. Professorn i naturgeografi - Ulf Heldén intervjuades.

Bakgrunden var att Universitet i Lund konstaterat att ökenutbredningen i världen minskar. Tvärtom mot vad FN:s klimatpanel säger.

Reporter: FN:s klimatpanel säger att det är en omfattande ökenutbredning.

Ulf Heldén: FN:s klimatpanel säger det men man kan säga att FN:s klimatpanel styrs ju inte av vetenskapsmän utan den styrs utav politiker och tjänstemän och de som dominerar de här organen är politiker och tjänstemän ifrån tredje världen och ifrån länder som ansågs vara drabbade av markförstöring förr i tiden. De talar naturligtvis i egen sak...

Länk till avsnittet. Börjar 23:06, uttalandet kommer 24:47. Får du inte fram det titta på Rapport 19:30 23:e september.

Att FN:s klimatpanel är ett politiskt styrt organ har Moderna Myter tagit upp gång på gång. Alla som håller på med vetenskap vet att något konsensus om globala uppvärmningen finns inte. Det är en bluff som PK-media och politiker försöker slå i oss. När nu globala temperaturen sjunkit de senaste åren blir klimatbluffen allt mer ihålig.

Andra bloggar om: , intressant.se

13 Comments:

At 24 september, 2008 06:51, Anonymous Anonym said...

Ja "hoppsan" ja.

Intressant är också de tre punkterna som Ulf Heldén tar upp som anledning till detta, och då speciellt de två första av dessa punkter:

1. Kanske ökad koldioxidhalt i atmosfären p.g.a. klimatförändringen.
2. Ökad temperatur som gör att vår- och höstsäsongerna blir längre, det växer alltså mer under en växtsäsong.


Det är därför inte svårt att lägga ihop 2+2 och komma till slutsatsen att den ökande gröna växligheten genom fotosyntesen tar upp en större mängd koldioxid vilket därmed minskar växthuseffekten och den globala uppvärmningen, om det nu överhuvudtaget existerar en sådan och om det i så fall beror på koldioxid och inte vattenånga.

Så det finns många "om" och det är troligt att det är därför professorn själv låter tveksam när han och säger: "Kanske ökad koldioxidhalt i atmosfären..."

 
At 24 september, 2008 08:53, Blogger Alvar said...

Ulf Helldén nämnde också, som en av anledningarna till att öknarna inte breder ut sig, att "koldioxiden i atmosfären ökar på grund av klimatförändringarna", en tes som ju har hävdats i flera år, nämligen att först kommer klimatförändringar av andra orsaker, tex solaktiviteter, sedan ökar CO2 halten pga havens uppvärmning.

 
At 24 september, 2008 10:00, Anonymous Anonym said...

Hmmm... jag hörde om det där med ökenutbredning på en konferens jag deltog på för några år sedan. En herre sa att öknen, så som vi föreställer oss den, blir allt mindre eftersom nederbörden ökat i framförallt Sahel inklusive södra Sahara och Västafrika, men även i Gobi- och Taklamakanöknen. Därför hävdade han att öknenutbredningen faktiskt minskar, MEN han sa också att det rent allmänt går att säga att den ökar. Anledningen var att definitionen av vad som är öken har förändrats på senare år och inkluderar också i viss mån savannliknande områden. Dessa savannområden breder ut sig i större omfång än "klassisk öken", varför den totala ökenutbredningen alltså ökar.
Vad han sedan sa minns jag inte, för jag föll i sömn där någonstans... öken är inte mitt intresseområde. ;)

 
At 24 september, 2008 10:15, Blogger brodeur said...

Tycker det är mycket intressant av två skäl, det ena är att man alltid påstår att det skall bli sämre för att det blir varmare, vad har man för belägg för det. I själva verket så är det mycket som kommer att bli bättre.

Den andra intressanta saken är självklart kängan till IPCC.

Ökad co2 halt pga. klimatförändringar är också en subtil kommentar.

 
At 24 september, 2008 11:00, Anonymous Anonym said...

Min gissning är att Pär Holmgren går runt och surar på jobbet idag... :)

 
At 24 september, 2008 15:49, Anonymous Anonym said...

Finns som flashklipp på sydnytt för
den som inte orkar se hela rapport:

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=67213&a=1255728&lid=senasteNytt_789096&lpos=rubrik_1255728

 
At 24 september, 2008 17:49, Anonymous Anonym said...

Men utbredningen kan ju minska även om öken området ökar? Alltså om utbredningen inte är lika snabb som tidigare kan det ändå innebära att öknen blir större.

Vän av ordning

 
At 24 september, 2008 17:53, Blogger Per Welander said...

Vän av ordning: Om jag tolkade reportaget rätt minskar öknarnas omfattning i absoluta tal. Att tala om att ökenutbredningen minskar kanske var ett dåligt uttryck.

 
At 25 september, 2008 15:25, Anonymous Anonym said...

Ett inslag av mycket ovanlig art för att vara i SVT.

Jag trodde knappt mina öron.

Öknarnas "ökade utbredning" är ju en faktor som ständigt åberopas i klimatdebatten.

Man undrar hur många inslag av denna typ som behövs för att folk ska börja tänka själva istället för att lyssna på den "stora massan".

Konsensus råder inte i klimatfrågan. Det blir allt mer uppenbart.

Hälsar

Knutte

 
At 25 september, 2008 23:05, Anonymous Anonym said...

Undra om vi nu har att se fram emot förändringar i Rapportredaktionens sammansättning?

Eller anses ett enstaka brott mot gällande förordningar något som man kan se mellan fingrarna på?

Man kan ju också låte personer som har brutit mot förordningar få behålla sin tjänst, men med minskade befogenheter.

/Eskil

 
At 29 september, 2008 16:31, Blogger jojjo said...

Att det blir mindre öken är gammalt. Illustrerad vetenskap (!) skrev om det för tre år sedan. Men SVTs "vetenskapsredaktion" läser väl inte sådant.

 
At 29 september, 2008 16:50, Anonymous Anonym said...

Ökenutbredningen är stor. Läs det senaste National Geographic.

 
At 19 september, 2011 10:13, Anonymous Anonym said...

Hej och tack för tipset om klimatpanelens trams! Jag har länkat hit från http://www.friatider.se/nedtystad-forskning-dags-att-sluta-oroa-sig-for-okenutbredningen (Där skulle Du också skriva!) Kalle Lundström

 

Skicka en kommentar

<< Home