onsdag, augusti 20

Media lider av kognitiv dissonans i klimatfrågan

Varför tystar media och politiker ner att globala uppvärmningen avstannat och t.o.m. inneburit en liten avkylning de senaste tio åren? Istället kör man på som vanligt med alla isbjörnsartiklar och låtsas som ingeting hänt. Kommande katastrofer om havsytans höjning publiceras gång på gång. Lobbyorganisationer får ständigt komma till tals medan skeptiker tystas ner. Visst finns det enstaka undantag som Elisabeth Höglunds artikel i Expressen. Och visst håller jag med Elisabeth Höglund om att Svt och Dagens Nyheter tillhör de största syndarna.

Media kan lida av kognitiv dissonans. Kognitiv dissonans innebär att motstridiga tankar står mot varandra. I detta fall löser media detta genom att helt enkelt bortse från dessa fakta om att globala uppvärmningen avstannat. Media och politiker har investerat så mycket i propagandan om globala uppvärmningen att nya fakta som motsäger detta upplevs som ytterst obehagliga.

Sedan 1997 (*), 1998 eller 2001 (välj själv) har det inte varit någon global uppvärmning. Sedan 1998 har koldioxidhalten ökat från 368 ppm till 384 ppm. Speciellt markant har avkylningen varit det senaste året. Denna nyhet borde leda till stora rubriker - men inte. När terrängen inte stämmer med kartan görs terrängen om. Hypotesen om global uppvärning orsakad av mänskliga koldioxidutsläpp finns ju bara i (felaktiga min anm.) datormodeller.

Hur länge ska politiker och media blunda för fakta och fortsätta med sin propaganda? Hur kan Pär Holmgren - anställd på Svt - få jämföra skeptiker med de som påstod att jorden är platt? Sveriges Television är inte saklig och opartisk i klimatfrågan. De driver propaganda och försöker lura i svenska folket felaktigheter.

Ju mer media och politiker investerar i att fortsätta med klimatbluffen desto hårdare kommer fallet att bli.

Läs också

* There has been no warming since 1997 and no statistically significant warming since 1995. Richard Lindzen - professor MIT.

Andra bloggar om: , , intressant.se

8 Comments:

At 20 augusti, 2008 14:03, Blogger In casa de Live Journal said...

Hej! Jag tycker att du genomgående är mycket läsvärd och jag hör avgjort till tvivlarna som du själv, Lord Moncktown m fl.

Men jag vet inte vad jag ska tro om alla foton som visar glaciärer som sakta försvinner. Foton med några års mellanrum ger onekligen starka intryck. Senast idag vid "middagsnyheterna" var det ett långt program om detta i Himalaya med omnejd.
Jan Årmann, pensionerad jägmästare

 
At 20 augusti, 2008 14:20, Blogger Per Welander said...

Glaciärer växer och krymper. Under 1900-talet var det en liten ökning (0.7 grader) av globala medeltemperaturen. Vad den ökningen beror på är frågan. En stor del av denna ökning kom under början av 1900-talet innan koldioxiden ökade kraftigt.

Vissa glaciärer har krympt, vissa har ökat. Så har det alltid varit, inget onormalt. Observera att glaciärerna påverkas av mycket mer än temperaturen. Nederbörden, cirkulation o.s.v. är viktiga faktorer. Under 2000-talet sjunker globala temperaturen. Vi får se vad det leder till för glaciärerna.

 
At 20 augusti, 2008 14:21, Anonymous Anonym said...

Det är inte så märkligt att glaciärer smälter eftersom det skett en uppvärmning sedan 1700-talet. De reagerar långsamt så det vi ser nu är mera ett svar på 1900-talets uppvärmning. Därmed inte sagt att koldioxid har med saken att göra.
/J

 
At 20 augusti, 2008 15:05, Blogger In casa de Live Journal said...

Tack för trovärdigt svar! Som gammal jägmästare tycker jag ju mycket om CO2 som får träden att växa.
Är det någon avgörande skillnad på avgiven mängd CO2 om jag bränner upp en liter bensin eller en liter etylalkohol. - Varför premiera "miljöbilar"?
Janne

 
At 20 augusti, 2008 21:50, Blogger Skeptikern said...

Det var ett inslag i SVT förra veckan om glaciärerna i Chile eller Argentina (minns inte vart exakt). De hade naturligtvis smält en aning och det var naturligtvis beroende på klimatförändringarna. Implicit orsakade av människan.

Undrar om SVT skulle bemöda sig att skicka en reporter till en glaciär som blivit större... tror inte det.

 
At 21 augusti, 2008 09:49, Anonymous Anonym said...

Att man också tvingas sponsra lögnen genom koldioxidskatt får mig att må illa. Kan inte någon driftig person starta en kampanj där man uppmanar folk helt enkelt att vägra?

 
At 21 augusti, 2008 16:51, Blogger Klas said...

SR P! har en intervju med Höglund och Holmgren:
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programID=1650

/K

 
At 21 augusti, 2008 17:19, Blogger Per Welander said...

Tack Klas för detta. Lyssnade på den och den gav väl inte så mycket klarhet. Pär Holmgren förde fram med en dåres envishet att alla forskare är överens om att AGW-teorin är sann. Det stämmer naturligtvis inte. Påminner om "Bagdad Bob" från Irakkriget som bloggen www.theclimatescam.se hade en bild på.

 

Skicka en kommentar

<< Home