tisdag, augusti 26

Dags att sätta stopp för kriget mot de fattiga

Hur känns det när du ska betala en allt högre elräkning, dyrare mat och höga bensinpriser? Bor du som eliten i Stockholms innerstad och har en hög lön bryr du dig kanske inte. Men är du pensionär med låg pension kan du få sitta med stearinljus i 18 graders inomhusvärme. Bor du på landsbygden eller i en förort måste du ofta ta bilen för att få ungarna till dagis, handla mat och komma till jobbet.

Dagens höga energipriser är ett krig mot de fattiga. Kriget drivs av "miljöorganisationer", politiker och media. Höga skatter och en vanvettig energipolitik driver upp priserna. Detta sker numera för att hindra den "globala uppvärmningen". Men kärnkraften då - varför används inte den mer? Istället vill Maud Olofsson satsa på att bygga 6000 vindkraftverk. Dessa vindkraftverk som är så olönsamma och driver upp energipriserna. Dessutom förfular det våra landskap. Miljökonsekvenserna på fågel- och djurliv samt människor är oklara. Här är en artikel om hur fladdermöss dödas av vindkraftverken.

Vindkraftverken är en ekonomisk katastrof och skulle inte klara sig utan alla skattesubventioner. Dessutom får man ut mycket lite verklig energi jämfört med de nominellt installerade.I grafen ser du den blå linjen som visar hur mycket faktisk energi i MWh/dygn som produceras i Sverige. I dagsläget produceras endast 8% av den nominella effekten (54 MW av den installerade 676 MW, källa http://www.vindstat.nu/). Till kostnaden måste läggas att reservkraft måste finnas som backup ifall det inte blåser. Sverige har till skillnad från andra länder visserligen vattenkraften att ta till.

Större delen av bensinpriset är skatter. Det slår direkt mot de fattiga. Jobben hotas nu i elkraftsintensiva industrier. Allt i onödan för en tokig energipolitik. Etanolsatsningen slår direkt mot de fattiga i u-länder samt bidrar till högre matpriser här hemma.

Men nu börjar medborgare i olika länder att protestera mot kriget mot de fattiga. I Sverige har bensinskatteupproret samlat massor av underskrifter. Men eliten bryr sig inte.

I USA har organisationen Stop War on Poor startats. De protesterar mot miljöterroristerna och extrema vänstergrupper som vill ha höga energipriser.Det är dags för politiker att sätta stopp för dessa vansinnigheter. Det är dags att media slutar att alltid oemotsagt kalla in någon från en "miljöorganisation" så fort något ska kommenteras. De drivs ofta av ett hat mot allt som industrisamhället med vad vårt välstånd står för.

FN:s klimatpanels rapporter, som våra politiker lutar sig emot, är mycket ifrågasatta i den vetenskapliga världen. Även här protesterar kritiker mot att mänskliga koldiooxidutsläpp kan orsaka någon katastrofal uppvärmning. Den hypotesen finns bara i några datormodeller som också ifrågasätts starkt.

Globala uppvärmningen har avstannat de senaste tio åren. Det är dags för våra politiker och media att börja ta till sig fakta. Se till att vi får billig energi och sluta brandskatta medborgarna.

1. Bygg ett par kärnkraftverk till.
2. Sänk bensin- och elskatter.
3. Avbryt etanolsubventionerna.
4. Avbryt alla subventioner till vindkraften.

Sätt stopp för kriget mot de fattiga!

Andra bloggar om: , , intressant.se

15 Comments:

At 26 augusti, 2008 19:29, Anonymous Anonym said...

Lägg till några punkter om maktöverföring från stat till individer, registera ett parti och jag röstar på det!

 
At 26 augusti, 2008 21:49, Anonymous Anonym said...

Vi är även många i innerstaden med mediokra inkomster som behöver bil precis som alla andra då vi inte vill slänga bort våra liv sittandes i SL-vagnar för ett klimathot som bara finns i några datorsimuleringar.

/E.Rik

 
At 27 augusti, 2008 11:40, Anonymous Anonym said...

Satsa på vågenergi, istället, vindkraft HAR aldrig, och kommer ALDRIG att bli annat än en teori.

Ny Svensk Innovation, är världens billigaste vågenergi. Några ören per kilowatt i produktionskostnad när teknik, och Terrawatt storlek, eg kärnkraftverkstorlek.

Glöm inte att maila runt denna webbadress, om ni vill ha ändring i energisektorn, och lägre priser, glöm oljepriserna, eller skatterna på olja, vågenergi tar hand om alla dessa problem i samma slag!

Mvh Stefan Nyström, O2gruppen.se wavepartner.eu

Läs mer http://www.wavepartner.eu

 
At 27 augusti, 2008 12:05, Anonymous Anonym said...

"Bygg gärna några kärnkraftverk till"

Ja, vad kul att utsätta oss alla andra människor på planeten för livsfara, för att du inte vet hur du skall få din el...

Förstå mig rätt, jag är inte för stora groteska vindkraftverk heller...
Men låt oss för guds skull ta teknik som inte tar livet av oss i värsta fall.
Bättre exempel: http://www.wavepartner.eu

 
At 27 augusti, 2008 15:34, Anonymous Anonym said...

Mycket bra skrivet!

Det påverkar de flesta mycket negativt, særskilt de som måste køra bil før att ta sig till arbetet. Alla bor inte så de kan åka kollektivt på ungefær samma tid som med bil utan det tar lång tid, i de fall det ens finns.

 
At 27 augusti, 2008 16:53, Blogger Per Welander said...

Undvik att göra reklam för företag här. Två inlägg efter varandra på kort tid med olika signaturer. Tror ni på att vågkraft är en lösning så beskriv varför den är bra.

athur n sa: Ja, vad kul att utsätta oss alla andra människor på planeten för livsfara, för att du inte vet hur du skall få din el...
Vi har redan 12 kärnkraftverk så du känner väl livsfaran redan nu. Västerländka kärnkraftverk har en historia av mycket stor säkerhet. Nya kärnkraftverk är ännu säkrare än de gamla. Jag är inte orolig.

 
At 27 augusti, 2008 18:34, Blogger Skeptikern said...

Bra skrivet Per! Tyvärr kommer det nog vara för sent innan politikerna inser vidden av den katastrof som kommer drabba fattiga länder när klimatpolitiken införs i västvärlden. Klimathotet kommer bli universalförklaringen för att införa skyddstullar mot fattiga länder som inte har råd att införa miljövänligare teknik i sin produktion.

 
At 27 augusti, 2008 21:11, Blogger Natrix said...

Jag hörde på nyheterna för en liten stund sedan ett antal svenska politiker säga att vi även fortsättningsvis skall satsa på etanol som bilbränsle. Motiveringen var att det vore synd om SAAB och Volvo som satsat så mycket på att utveckla motorer för etanol att inte fortsätta.
Det är inte ett dugg synd om något företag som satsat politiskt i stället för rationellt. Jag kan inte tänka mig annat än att det funnits en medvetenhet hos de företag som profiterar på miljöhysterin om att politiska sanningar har bäst före datum. Den som ger sig in i den politiska leken får den tåla.

Elföretagen borde fundera på hur länge till de har politikernas stöd för vindkraft. I stället för att ställa upp i den showen borde de agera folkupplysare och vägra göra satsningar som är samhällsekonomiskt fel.

 
At 28 augusti, 2008 21:34, Anonymous Anonym said...

Hej Per

Jag tycker verkligen om din blogg, den har öppnat mina ögonen vad gäller dårskapen angående koldioxid-hysterin. Jobba på, ditt engagemang är viktigt!

I alla fall skulle jag vilja att du på samma vetenskapliga sätt som du har falsifierat koldioxins-hysterin ta itu med nästa vansinnes-tanke om människans överuttnyttjande av vatten. Jag har sett att någon tok som anser att det åtgår flera tusen liter vatten att göra en hamburgare fått något obegribligt pris... Jag antar att om sådana tokar får forsätta att predika så kommer FN skapa en organisation som visar på hur männsikan "förbrukar" vatten vilket gör att vi alla kommer dö (på samma sätt som vi kommer dö av koldioxid). Effekten av denna vansinnestanke kommer troligen drabba fattiga människor värst.

Jag hoppas att du skulle vilja ta på dig och beskriva vad som fullständigt feltänkt vattenförbrukningsresonnemanget... Jag ser från mina grumliga samhällsvetenskapliga sida följande feltankar:
1) Sötvatten befinner sig i oändlig krestlopp.
2) Om jag inte är felinformerad så regnar det över land 6 miljoner liter vattten per person (då blir någon tusen liter hit dit ganska tramsigt!)
3) Om man använder vatten för t ex veteproduktion så rinner den väl sen ner i en bäck/å/flod och då kan man väl använda samma vatten för att "tillverka" något annat!?
4) Problemet med vatten är väl att det regnar ner på vissa plaster på jorden där den inte är till för särskild nytta för människan... Men att det går åt några tusen liter att tillverka en hamburgare kan väl inte vara ett problem.

Risken är att det kommer skapas en vattenförbrukningshysteri på ungefär samma sätt som koldioxid-hysterin. Där en symbios av forskare, politiker och media kommer trigga varandra till nya höjder i skrämselpropaganda.

/Henrik

 
At 29 augusti, 2008 16:09, Blogger Klas said...

Anonym:Henrik: Märk att vattnet förvisso inte förbrukas. Men dels kan det förorenas och dels tar det tid för vatten att fullborda ett kretslopp.

Dvs man kan använda mer vatten per tidsenhet än vad man får tillbaka = vattenbrist !

Sedan håller jag iof med att mycket i den artikeln var stolligheter. Tex är du ju mer skillnad på att överutnyttja vatten i norra Afrika än i Norra Sverige där det inte på ngt sätt är ngn brist ens om kossor står och betar av ängarna och drikcer en massa vatten

/K

 
At 02 september, 2008 22:54, Anonymous Anonym said...

Kriget mot de fattiga?

Elenergi är självklart en nödvändighet för även den fattigaste idag i viss mån. Kyld förvaring och någon form av uppvärmning är ett måste. Ser man till att snåla in på resten av det lyxli vi faktiskt lever så blir inte priserna hutlösa.
Skatterna måste vara höga, vi kan inte sänka skatter bara för att folk vill slösa på energin. Ska man slösa så ska det kosta. Det här handlar inte om de fattiga. De sparar redan in. Det här handlar om de rika som inte orkar stänga av standby på TVn.

Samma sak gäller bensinen.
Har du inte råd? Utnyttja kollektivtrafiken om sådan finns. Använd cykel för kortare (och gärna längre också för den delen) sträckor. Det mest långsiktiga är dock kanske att byta bil till en bränslesnålare eller alternativa bränslen.

Det handlar inte om de fattiga, för de riktigt fattiga har definitivt inte råd att köra bil oavsett. Det handlar om lyxlirare som är för lata för att ta ansvar för nersmutsningen av ALLAS jord.

Om du saboterar så ska du betala.

 
At 03 september, 2008 00:22, Blogger Per Welander said...

Simon sa: Det handlar om lyxlirare som är för lata för att ta ansvar för nersmutsningen av ALLAS jord.

Säg det till den ensamstående mamma som bor på landet utan kollektivtrafik. Som ska ha ungarna till dagis och komma till jobbet. Visst cykla 3 mil med ungen där bak - det är hälsosamt och roligt.

Eller den pensionär som ska betala elräkningen.

Vad du vill är att riva sönder vårt välstånd och göra oss alla fattiga. Dina lyxlirare klarar sig alltid, de har råd att betala höga energiskatter. Det här handlar om folk med låga inkomster/pensioner, inte de riktigt fattiga i Indien. Vårt välstånd, som du verkar vilja riva ned, bygger på anständiga energipriser. Höga energipriser medför att varor och tjänster ökar i pris.

 
At 05 september, 2008 13:40, Anonymous Anonym said...

"Det här handlar om de rika som inte orkar stänga av standby på TVn."

På vilket sätt är det där ett problem? Speciellt med tanke på att vår elproduktion i Sverige är mycket mycket ren.

Jag som fattig student ser inte nån mening att stänga av TV:n helt med tanke på att det kostar en sådär 0,05kr / dag (eller 20kr/år) att ha den på. (c:a, räknat med 1kr/kWh och 2W förbrukning) Det har jag ju typ sparat in om jag tjänar 2 sekunder per dag på att ha den på. Man skulle också kunna se det som 0.02% av en dags utgifter...

 
At 07 november, 2008 15:28, Anonymous Anonym said...

"Satsa på vågenergi, istället, vindkraft HAR aldrig, och kommer ALDRIG att bli annat än en teori.

Ny Svensk Innovation, är världens billigaste vågenergi. Några ören per kilowatt i produktionskostnad när teknik, och Terrawatt storlek, eg kärnkraftverkstorlek.

Glöm inte att maila runt denna webbadress, om ni vill ha ändring i energisektorn, och lägre priser, glöm oljepriserna, eller skatterna på olja, vågenergi tar hand om alla dessa problem i samma slag!

Mvh Stefan Nyström, O2gruppen.se wavepartner.eu"

Man ser tydligt att det inte är fråga om kärnkraft, detta verkar vara VÅGENERGI i KÄNKRAFTSTORLEK?

 
At 07 november, 2008 15:30, Anonymous Anonym said...

"Jag som fattig student ser inte nån mening att stänga av TV:n helt"
Den kallas inte dumburken utan orsak, man blir slut i pallet av den, tro mig, det finns inget mer passiviserande än den hypnotiska burken.

 

Skicka en kommentar

<< Home