söndag, juli 27

Uppföljning av DN:s alarmartikel

Vi fortsätter att följa upp DN:s alarmartikel "Nordpolen kan bli isfri i sommar" [länk]. Artikeln har skrivits av journalisten Annika Nilsson och det ska bli intressant om hon inför en dementi i september. Ingenting tyder på en isfri Nordpol detta år. Det ska närmast till ett mirakel om detta ska inträffa. Tvärtom har isen i Arktis återhämtat sig från föregående år, se graf.


Graf som visar istäckets utbredning vid Arktis 26 juli. Röd linje är 2008 och blå linje 2007. Källa: http://www.ijis.iarc.uaf.edu/seaice/extent/plot.csv

Vi närmar oss nu slutet av avsmältningsperioden och avsmältningen avtar alltmer då solen står allt lägre. Det har varit en rejäl ökning av isen jämfört med föregående år 2007. Att Nordpolen i år skulle bli isfri i år är rent nys och DN saknar all kontakt med verkligheten. Jag kommer att kräva en dementi av Annika Nilsson i september i ett öppet brev. Karin Bojs och övriga på DN selekterar konsekvent alarmistiskt överdrivna forskare och undertrycker andra som är skeptiska. Detta har lite att göra med seriös vetenskap. I detta fall var "prognosen" bara ett halvår så vi får resultatet av uppmätta data nästan direkt. Vad gäller andra av DN:s larmartiklar är de lika felaktiga men sträcker sig 100 år framåt i tiden. DN med sina "vetenskapsjournalister" är inte seriösa och de försöker bara vara politiskt korrekta. Vad verkligheten visar bryr de sig inte om.

Jag utmanar Karin Bojs med mitt vad om att IPCC:s scenarier med en kraftigt ökad temperatur är felaktig. Om hon tror på vad hon skriver skulle hon anta vadet. Men jag tvivlar på att hon antar vadet. Innerst inne vet hon att hon troligen har fel. Men att skriva larmartiklar som saknar all kontakt med verkligheten är hon bra på.

Fotnot: Bo Rothstein anklagade Karin Bojs i en artikel för brist på "hederlighet och etik" [länk].

Uppdatering: Även SvD körde denna story via journalisten Tobias Olsson [länk].

Tidigare inlägg här.

Andra bloggar om: , , intressant.se

14 Comments:

At 28 juli, 2008 06:40, Anonymous Anonym said...

Vid seminariet i Visby visade Erland Killén en bild av jorden med färgläggning av hur mycket olika delar förväntades värmas upp av växthuseffekten. Arktis skulle värmas mer än Antarktis.
Antarktis har ju blivit kallare med rekordmängder av is runt ikring kontinenten, medan då Arktis hittills blivit varmare vilket han påpekade.
Om nu även Arktis sviker som värmelarmpunkt finns ju inget kvar. Vad ska man då larma om när hela globen blivi kallare?

Inge

 
At 28 juli, 2008 12:48, Blogger Thomas Palm said...

Inge, trenden mot ett varmare Arktis är fortfarande stark. Förra året låg långt under denna trend och att året hittills bara är det med näst minst is är inte mycket till stöd för att trenden vänt. Att det låg så mycket tunn, ettårig is runt Nordpolen i vintras gjorde att man spekulerat i om denna skulle brytas upp under sommaren, detta handlar dock om väder inte om klimat och är inget man kan förutsäga eller som har någon större betydelse på sikt. Det ansågs vara 50/50 om den skulle brytas upp, och det är fortfarande inte självklart hur det går, isen är tunn och kan brytas sönder om det kommer kraftiga vindar från fel håll.

Jag såg förresten en ny teori om varför Arktis smält mindre i år. Det har varit ovanligt stora skogsbränder i Alaska och Kanada och röken har spridits upp till Arktis och skymt solen vilket ger avkylning:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080724220104.htm

P.S. Per. Du börjar låta mer och mer som en rättshaverist med dina krav på dementier och spekulationer om dolda agendor.

 
At 28 juli, 2008 14:16, Blogger Per Welander said...

thomas palm: Jag ser att du kommit tillbaka till den gamla goda stilen med personangrepp. Nu kallas jag "rättshaverist" för jag avslöjar DN:s alarmism och vill ha ett klarläggande om det nu visar sig DN och SvD varit helt fel ute. Men att isen ökar i år jämfört med 2007 och globala temperaturen sjunkit är väl lika obehagliga fakta för media som för dig.

Sen ska man alltid vara försiktig att dra slutsatser av enstaka år. Men det gäller även DN. Jag redovisar fakta dvs uppmätta värden.

 
At 28 juli, 2008 19:00, Anonymous Anonym said...

Thomas:
"Jag såg förresten en ny teori om varför Arktis smält mindre i år. Det har varit ovanligt stora skogsbränder i Alaska och Kanada och röken har spridits upp till Arktis och skymt solen vilket ger avkylning"

Men när röken lagt sig på isen och snön, blir de mörkare och smälter lättare.
För kanske ett år sen hörde vi om att sotrök från Kina och Indien skulle ha lagt sig och orsakat avsmältning på Arktis och världens glaciärer.
Arktis avsmältning har också förklarats med en varm vind från tropikerna som värmt arktiska luften på ca 2000 m höjd.
Sen har vi den 10-åriga Nordatlantiska Oscillationen som tydligen är i ett värmande läge. Också talade man om att ett fastlåst väderläge hade fört mängder av havsis från Arktis och söderut vilket skulle ha dränerat området.
För några dagar sedan stod i New Scientist om en teori att senare års uppvärmning till hälften kunde bero på renare luft än tidigare.
Det är många bud minsann, men om PDO har gått in i sin kalla fas kan den stanna där i årtionden och det lär påverka Arktis liksom övriga världen påverkades föregående vinter. Vi får se hur kommande vinter blir, men om den också blir kall kommer folk att fråga sig på allvar om hur det går med den antropogena uppvärmningen. Något tålamod är inte att vänta från de som ska betala notan och det är rätt. Har man från officiellt håll påstått att det pågår en uppvärmning måste det också ske annars tryter tålamodet.

Inge

 
At 28 juli, 2008 19:36, Blogger Thomas Palm said...

Det är skönt att vi har dig som föredöme, Per. Du skulle ju aldrig nedlåta dig till sådant som personangrepp:
"Något mer oseriöst än Anders Wijkman har sällan skådats."
"DN saknar all kontakt med verkligheten"
"DN med sina "vetenskapsjournalister" är inte seriösa och de försöker bara vara politiskt korrekta."

Sen tycks du leva under villfarelsen att jag vill att vi skall få en klimatkatastrof. Så är naturligtvis inte fallet.

 
At 28 juli, 2008 21:49, Blogger Per Welander said...

thomas palm: Det verkar som du haft en bra semester och laddat upp dig ordentligt.

Skilj på personangrepp på de som skriver på denna blogg och makthavare. Ett av syfterna med bloggen är just att granska makten och dess lögner.

Sen är det en gåta att du kan klassa "DN saknar all kontakt med verkligheten" som ett personangrepp. Tänkte falla in i fällan att skriva något om dig som person och din logik men avstår.

Nu är det slut på denna "debatt" och i nästa kommentar får du försöka hålla dig till vetenskapen.

 
At 29 juli, 2008 01:06, Anonymous Anonym said...

Sorry, glömde signaturen. Här kommer det igen.

Underbart att du kommer att kräva en dementi av Annika Nilsson i ett öppet brev. Det behövs mera sådant i Sverige.

Nu så här i sommartider skulle jag vilja tipsa om en bok: The Deniers av Lawrence Solomon. Han skriver för kanadensiska National Post i vanliga fall.

/Bengt

 
At 30 juli, 2008 13:09, Blogger Per Welander said...

Läget för isen 29 juli. 2008 - 7316250 km2. 2007 - 6428125 km2. Differens 888125 km2. Istäcket är f.n. 14% större i år jämfört med förra året.

 
At 03 augusti, 2008 00:55, Blogger Per Welander said...

Isläget i Arktis 1 augusti. 2008 - 7100938 km2, 2007 - 6217500 km2. Istäcket är 14% större i år jämfört med 2007.

 
At 07 augusti, 2008 07:08, Blogger magnus said...

Trenden börjar gå ner lite igen. Nedkylningstrenden tycks ha kommit av sig en smula och den relativt tunna isen kan nog smälta på ordentligt i augusti och tidig september, så att nästan förra årets nivå nås. Jag ger der 1/3 "chans".

Egentligen spelar detta inte någon roll för frågan om vi människor påverkar klimatet eller inte, och det är pinsamt att såna som "klimatforskare" och meteorolog Rune Grand Graversen påstår det.

Annika torde nog lita på såna klimatforskare, och det är kanske fel att ge sig på budbäraren, även om de ibland är "huvet-under-armen-alarmistiska".

-

Apropå vad som orsakar uppvärmning har rapporten "Oceanic Influences on Recent Continental Warming" (pdf) visat att den uppmätta ändringen handlar om havens yttemperatur och periodiska oscillation!!

Det borde tas upp i nån blogg (kan recon ge en sedvanlig sk*tsnygg beskrivning av forskningen?).

Här Watts om det, med länk till kommentar av Pielke.

 
At 07 augusti, 2008 07:16, Blogger magnus said...

Alltså, rapporten av NOAA:s Compo och Sardeshmukh, som visar att ytvattentemperatur och havsströmmar dominerar ändring av landtemperatur, är faktiskt lite av Game Set Match.

Den gör väl klimatmodellerna helt obsoleta. Någon kan förstås föreslå en ny hypotes med CO2 som uppvärmande indirekt via haven, men senaste decenniernas uppvärmning fungerar inte som IPCC antagit.

När ska journalister och politiker överge dyrkan av CO2 som orsak?

 
At 11 augusti, 2008 01:39, Blogger Per Welander said...

Isläget i Arktis 9 aug. 2008 - 6417656 km2, 2007 - 5527813 km2.
Istäcket är 16% större 2008 än 2007.
Egentligen är det hela avgjort redan, "Nordpolen" kommer inte att bli isfri i år. Avsmältningen minskar nu snabbt när solinstrålningen minskar. Men vi följer det hela till slutet i september.

 
At 20 augusti, 2008 00:57, Blogger Per Welander said...

Isläget i Arktis 18 augusti. 2008 - 5763594 km2, 2007 - 5121563 km2. Istäcket är 13% större 2008 än 2007. Avsmältningen är nu nästan slut och som vi ser är vi inte ens nära en isfri Nordpol. Nästa vecka kommer ett nytt inlägg i frågan.

 
At 26 augusti, 2008 17:37, Blogger A nonym said...

Dags för ett nytt inlägg med tanke på att DN har precis publicerat detta.
DN: Smältande is öppnar farled runt Nordpolen

 

Skicka en kommentar

<< Home