fredag, juli 25

Solforskare varnar återigen för kallare klimat

Det finns två huvudteorier om klimatet som står mot varandra.
1. AGW-hypotesen om att människans koldioxidutsläpp styr klimatet
2. Solen styr klimatet

Hur processerna exakt fungerar i de båda teorierna är oklart. Speciellt hur cirkulationen i havet styrs och påverkas. En annan stor osäkerhet är klimatkänsligheten.

Solcykel 23, som vi är i slutet av, har dragit långt ut i tiden och liknar solcyklar 10-15. Statistiskt har vissa solforskare kunnat visa på ett samband mellan temperaturen och solcyklernas längd. Ju längre solcykel desto kallare klimat.Vad vi ser av grafen ovan är att inledningen på solcykel 24 liknar solcyklar 10-15. På vertikala axeln är accumulerade antalet solfläcksfria dagar.Denna graf visar hur temperaturen påverkas av solcykelns längd. I grafen har solcykel 23 ritats ut med en längd av 13 år. Det skulle innebära en avkylning med 2.2 grader. 2.2 grader är mycket och vi skulle komma tillbaka till motsvarande Dalton Minimum och lilla istiden.
Hela rapporten här (pdf).
------------------
Min kommentar: Statistiska samband är intressanta men bevisar i sig inte så mycket. Gör man prognoser måste de kunna valideras. Bakåtvalidering kan man alltid få att stämma, jämför AGW-hypotesen. Men de närmaste tio åren kommer att bli mycket intressanta. Sjunker temperaturen enligt prognoserna ovan skjuts AGW-hypotesen helt i sank. Tyvärr för världen blir det kallare klimatet inte behagligt med negativ påverkan på jordbruk m.m.

Jag behöver väl knappast påpeka att AGW-förespråkarna och IPCC förkastar att solen skulle ha någon större inverkan. Själv är jag övertygad om att solinstrålningen (jag pratar då inte bara om ljus i och nära det synliga spektrat) styr klimatet men att sambanden är oerhört komplexa och långt ifrån förstådda. Påverkan från mänskliga koldioxidutsläpp kommer att vara högst en grad Celsius de närmaste hundra åren.

Alla de hundratals miljarder kronor politiker tänker satsa på att styra klimatet genom att kontrollera och beskatta koldioxidutsläppen är helt bortkastade. Därför kallar jag det historiens största bluff.

Andra bloggar om: , intressant.se

4 Comments:

At 06 augusti, 2008 22:48, Anonymous Anonym said...

Du får gärna hänvisa varifrån den första grafen kommer ifrån

 
At 25 december, 2008 19:29, Blogger Gunnar E said...

Solens påverkan av kosmiskstrålning och via den på molnbildningen har ändå viss förklaringsstyrka och processamband. Spännande att se om körningarna på CERN kommer att stödja.
Gunnar Eklund
villesne@gmail.com

 
At 09 februari, 2009 13:36, Anonymous Anonym said...

Självklart att solen styr klimatet.

 
At 30 november, 2009 17:15, Anonymous Patrik said...

Koldioxid absorberar värme och vi har mer koldioxid i atmosfären nu än förut. Det är verkligen märkligt hur människor sitter och väljer fakta efter vad som känns enklast för min invanda livsstil, som om det vore en skål med plockgodis.

 

Skicka en kommentar

<< Home