onsdag, juli 9

Har en nyansering av klimatfrågan påbörjats?

Den senaste tiden har flera skeptiska artiklar till att människans växthusgasutsläpp kommer att orsaka en katastrofal uppvärming publicerats. Vetandets värld (SR) kom med ett antal nyanserade program som ledde till att politikernas favorit Erland Kjällén fick backa ett antal steg.

Tidigare har det varit i det närmaste totalcensur i svensk media mot de som ifrågasätter kopplingen koldioxidutsläpp - katastrofal uppvärming. Varför börja dessa artiklar nu komma fram?
Exempel på artiklar:
Stockhomsinitiativet-2 - Expressen
Stockhomsinitiativet-1 Expressen
Världens största bluff - Borås tidning

I den vetenskapliga värden har debatten hela tiden varit aktiv - något konsensus har aldrig funnits. De senaste tio åren har jordens globala temperatur gått ner något samt mätningar från haven konstaterat en svag avkylning. För klimatalarmisterna är detta inte önskvärda resultat. Globala uppvärmningen har avstannat! Jag tar det en gång till - det finns sen tio år tillbaka inte längre någon uppmätt global uppvärmning. Vetenskapligt, vilket inte många känner till, har hela hypotesen om katastrofal uppvärmning bara funnits i datormodeller. Ingen har kunnat visa empiriskt att mänskliga utsläpp av växthusgaser bidrar till högre temperaturer.

Nu tror jag inte att AGW-kolossen går att bromsa så lätt. Massor av pengar och prestige är investerade i denna historiens största bluff. Det tar minst 5-10 år att få stopp på det hela. Om nu temperaturen inte börjar stiga på nytt vilket historiskt inte är osannolikt. En rejäl sänkning av globala temperaturen skulle snabba på processen med att avslöja den politiska klimatbluffen.

De allra värsta övertrampen står svensk media för och då speciellt Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. De har förlorat all kontakt med vetenskapen och verkligheten. Nu följer jag upp ett av Dagens Nyheters senaste klimatlarm om isen vid polerna noga [länk].

15 Comments:

At 10 juli, 2008 09:02, Blogger Per Welander said...

Alla: Jag har fått en del mail som säger att jag glömt att ta med skeptiska artiklar. Jag har inte glömt utan bara tagit med ovanstående som exempel. Avsikten var aldrig att ge en komplett förteckning.

 
At 10 juli, 2008 16:52, Anonymous Anonym said...

Det var ju någon "stjärna" i Australien som vid 17 års ålder tog livet av sig pga klimatångest läste jag.

 
At 11 juli, 2008 01:59, Anonymous Anonym said...

Inte ens Franz Kafka hade kunnat författa en bättre historia än den vi nu upplever i klimatets namn.

Nu måste sunt förnuft hos alla och envar ta över och räta upp situationen.

Det är av största vikt att vi får möjlighet att fokusera på frågor som är viktiga för alla som har det svårt på vår jord just nu. För närvarande överskuggas dock allt av "klimatfrågan" och ingen i ledande ställning vågar ifrågasätta sanningen. Varför riskera sin position när alla andra har samma uppfattning?

Klimatet har sedan universums födelse varit i ständig förändring. Att det måste förhålla sig så inser vem som helst som studerat kaosteori, sannolikhet eller dynamiska system.

Även om vi lyckas bränna upp allt fossilt material på vårt kära klot (vilket i och för sig är omöjligt) kommer inte detta att ha någon långsiktig effekt på klimatet eftersom systemet strävar efter jämvikt. Detta är en grundpelare i fysikens värld. Titta i gymnasieskolans läroböcker!

Allt fler inser nu att ingenting är svart och ingenting är vitt. Det gäller att lyssna på alla, även dem som inte skriker högst.

Jag har en känsla av att en del journalister börjar få kalla fötter. Med vårt kära internet kommer ju allt som skrivits i saken att vara tillgängligt för den som söker.

En och annan vetenskapsjournalist kan i framtiden få anledning att fundera över sina artiklar.

Hälsningar

Knutte

 
At 11 juli, 2008 11:19, Anonymous Anonym said...

17-åringen är inte död, bara intagen. Har tydligen visioner om apokalyptiska scenarios pga människans miljöförstöring. Och han vägrar dricka vatten eftersom det håller på att ta slut. En Al Gore i kvadrat typ.

 
At 11 juli, 2008 16:36, Blogger Natrix said...

Per: Du känner säkert till bloggen Biology and Politics. Ägaren av den har analyserat det senaste decenniets temperaturförändring och kommit fram till att det skett en temperaturminskning. Minskningen är på 0,005 C/ år. Det är ju inte så mycket och konfidensintervallet (95%) är ganska brett men de föregående decenniernas uppåtgående trend tycks vara bruten. (July 9, 2008 10:07 PM)

Biology and Politics är en blogg där mycket som skrivs är baserat på en dogmatisk tro på ”en varmare värld”. Jag tycker därför det är riktigt berömvärt att tillkännage fakta som går emot den egna ståndpunkten. Ägaren utger sig för att vara vetenskapsman och det stämmer nog för i detta fall har agerat som en genuin vän av sanning.

Skribenten bakom Biology and Politics håller Moderna Myter för en av bloggosfärens viktigaste. Han ”punktmarkerar den”. Jag tycker därför det passar bra att hans slutsats att den linjära trendkurvan för senaste decenniets temperaturförändring pekar neråt sprids vidare via MM.

 
At 11 juli, 2008 17:14, Blogger Per Welander said...

natrix: jag befattar mig inte med bloggen Biology and Politics. Ägaren beskyller sina meningsmotståndare för allt möjligt fult t.ex. att ljuga.

Ljuga är ett starkt ord. Det innebär att man är medveten om de data/argument man för fram är felaktiga men man låtsas att de är sanna. Något sådant sysslar jag inte med. Sen kan jag ha fel då mycket är tolkningsfrågor och urval men det jag för fram i bloggen tror jag är rätt. Kommer nya fakta fram kan jag sen ändra mig och medge att jag hade fel. Vad beträffar AGW-hypotesen enligt IPCC är jag övertygad om att den är fel.

Att vi haft en liten avkylning de senaste tio åren stämmer enligt uppmätta värden. Många tror att "den katastrofala uppvärmning" som media för fram pågår idag. Om det är +10 grader igår och +11 grader idag har det blivit varmare. Man behöver inte ha det statistiskt signifikant till 95% för att påstå det. För övrigt har IPCC valt 90% som sin "signifikanta nivå", se AR4.

 
At 12 juli, 2008 16:40, Blogger brodeur said...

Tyvärr så har inte Hysterin på något sätt släppt i sverige. Framför allt ger man i dag en helt felaktig bild av vad nästa "klimatpolitiska" steg lär bli. Indien,Kina och USA lär inte gå med på några bindande tramsigheter utan teknikutveckling är det som kommer att genomsyra nästa avtal.

I svenska koko media låter det som om alla bilar skall skrotas mm.

 
At 13 juli, 2008 12:38, Blogger Jonas N said...

Och sen, Per W, bör det påtalas om och om igen att IPCCs sk sannolikheter och påståenden om hur säker man är på olika saker är och har varit fullständig mumbo jumbo! Inte en siffra rätt och ingen vetenskaplig grund alls för sina påståenden. Skall man prata om att 'ljuga' är det där man skall börja.

 
At 14 juli, 2008 05:40, Anonymous Anonym said...

Jag tog upp detta här, med ett par länkar längst ned i uppdateringen. (Gick faktiskt igenom de största tidningarna i KB:s tidningslista... rätt klen skörd mtp att minst 50 tidningar kollades.)

Hedersomnämnande till Borås Tidnings ledare "Det finns skäl till skepsis", som tar upp Björn Lomborgs perspektiv. (Man kan bara gissa vad denne ledarskribent för Detta Brott har fått utstå.)

 
At 14 juli, 2008 11:31, Anonymous Anonym said...

Jag tror inte att debatten börjar nyanseras. Visst har det blivit några fler skeptiska artiklar men det är totalt sett inte speciellt många och de ges inte heller någon riktig tyngd.
Det känns mer som man blivit pressade att publicera några artiklar bara för att inte kunna anklagas för att tysta ner skeptikerna helt och hållet.

Fortfarande har medierna sin officiella hållning och den rubbar man inte på hur lätt som helst.

Sedan är det ju heller inte så att politikerna verkar ta till sig de skeptiska artiklarna och argumenten alls. Tyvärr. Snarare är det tvärtom. Allt fler politiker höjer ett varningens finger och använder klimatargument oavsett vilket ämne de än talar om.

Tror de närmaste åren kommer att handla om än högre skatter och nya avgifter i en allt mer rasande takt. Eventuell bensinransonering, totalförbud för äldre bilar etc. är inte omöjligt. Sedan kommer man att använda dagens data med avstannad temperaturökning som "bevis" för att åtgärderna givit effekt vilket givetvis paralyserar svenska folket än mer och ger politikerna än friare händer att ta nästa steg...

 
At 15 juli, 2008 00:59, Blogger Kjell G. Holmsten said...

Maud Olofsson skall ju investera några sköna miljarder tillsammans med USA i miljötekniska företag!
Dagens avkylning passar henne som hand i handske?
Skojarna har inte gett upp.
Hela den grönblåa soppan håller på att gå över styr och kommer utmärkt till hands att använda som argument att ransonera oljan och beskatta och höja bensinpriserna mer.
Volvo är inte Svenskt längre och därför kastas detta anrika företag ut ur sverige snart.
Kvar blir Saab? som blir framtidens miljöföretag, där kommer att investeras några skna miljarder i miljöbilsframtid mm.
Vi får smaka på sänkta löneslaveriskatter, men får höga avgifter på det vi äter, andas och skiter istället! Det lär bli dyrt, mycket dyrt för Sverige att bli bäst?

 
At 15 juli, 2008 10:13, Blogger Per Welander said...

mats: Kanske du har rätt om media. Fast vetandets värld borde ha varit en väckarklocka för andra. Politiker är de som sist tar till sig "sanningen". De bryr sig mycket lite om vad som är sant eller falskt.

Vi kommer nog flera år framöver få tokförslag om höjda miljöskatter från våra politiker. Tyvärr går många svenskar på detta och tror de räddar jorden då de köper ekologiskt eller drtar ut sladden fråm mobilladdaren.

 
At 15 juli, 2008 10:28, Blogger Per Welander said...

kjell: dagens Allians är lika socialistisk som sossarna i fråga om skatter och kontroll. Maud Olofsson är en stor pratkvarn som åstadkommit mycket lite. Hennes satsning med statliga miljarder kommer snabbt gå upp i rök.

De sänkta löneskatterna äts snabbt upp av andra pålagor. Sällan har så få gjort så många (speciellt egna) besvikna som Alliansen. De verkar helt ha tappat kontakten med folket. Har de några vänner kvar?

Att Sverige ska gå före kommer att göra oss alla fattigare. Glöm inte att höga bensinskatter och subventioner av nya bilar slår hårdast mot de fattiga i landet. De har inte råd att köpa nya bilar.

Både Saab och Volvo (personbilar) är på väg ut ur Sverige. Några bilar kommer sen aldrig mer att tillverkas i Sverige. Som bäst blir vi underleverantörer till några komponenter.

 
At 18 juli, 2008 22:15, Anonymous Anonym said...

Titta på denna artikel, snacka om klimathysteri!?

Tutu fördömer flygande affärsmän:
Nobelpristagaren och den sydafrikanske före detta ärkebiskopen Desmond Tutu gick på fredagen till angrepp mot affärsmän som flyger till möten i stället för att använda videokonferenssystem.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1469877.svd

 
At 20 juli, 2008 16:26, Anonymous Anonym said...

Knutte: du har helt rätt, den västvärldsfokuserade AGW-hysterin tar helt död på den debatt som bör föras om bla. matbrist (för att inte tala om krig o annat elände). Jag upplever det som en feelgood-rörelse i väst som på ett komfortabelt sätt gör att vi kan blunda för de verkliga problemen. "Svält i Afrika? Ledsen, jag måste fokusera på att bevara småbåtshamnen innan jag kan titta på sånt smått..." ;-)

 

Skicka en kommentar

<< Home