söndag, juni 15

Varför FRA-lagen måste fällas

För ett antal år sedan jobbade jag med försvarshemliga projekt och blev då säkerhetsgodkänd. På den tiden arbetade Säpo med rikets säkerhet och en SÄPO-anställd sa till mig skämtsamt men ändå allvarligt att "vi bryr oss inte om ifall du har slagit ihjäl din mor utan bara om det finns risk att du lämnar ut hemliga uppgifter till ryssarna". Och han menade det också.

Idag är läget ett annat. Om politikerna får igenom FRA-lagen kommer snabbt en ändamålsglidning att äga rum. Om ALLA svenskar kontrolleras och övervakas blir det snabbt intressant för polisen, skattemyndigheterna, försäkringskassan med flera att få tillgång till uppgifterna. Tyvärr är inte politikerna att lita på - det har de visat tidigare. Tro dem inte när de säger att missbruk inte ska få förekomma. Säpo arbetar redan idag med polisiära uppgifter som inte har med rikets säkerhet eller terrorism att göra.

Om jag kunde lita på politikerna att FRA-lagen BARA skulle användas till sådant som har med rikets säkerhet att göra hade jag kunnat acceptera den. Nu litar jag inte på politikerna och därför anser jag att lagen måste fällas.

Andra bloggar om: , intressant.se

5 Comments:

At 15 juni, 2008 02:18, Blogger Henrik Sultan said...

Det har ju hänt förut att säpo, fra och dylikt blivit anklagade för diverse felhanteringar av personlig information och insamling så att folk på något sätt antar att dom inte skulle göra det denna gång är för mig ett mysterium.

Tyvärr så tror inte jag att tillräckligt många politiker kommer stå på sig och säga nej till detta utan kommer "följa parti linjen" (vart kan man ha hört liknande snack?? tys...)

Sorligt... hemskt, fegt!

 
At 15 juni, 2008 16:06, Anonymous Anonym said...

Dags att börja använda GPG för att kryptera sina mail. Tar kanske en stund att komma igång med installationen, men sedan är det lätt att använda.

De enda som FRA kan avlyssna är de som inte bryr sig om att skydda sig, och dit hör nog inte avancerade terrorister.

 
At 16 juni, 2008 16:02, Anonymous Anonym said...

Och om tillräckligt många börjar
använda PGP, för så heter det väl,
för sina privata, oskyldiga mail,
vad hjälper då all FRA's datorkraft?
Nåt snille i det gamla Sovjetunionen
kom på att tillåta faxar mot slutet, tanken lär ska ha varit att
underlätta arkiveringen.
Samisdatrörelsen insåg detta och
KGB höll på att arkivera ihjäl sig.
Man skickade helt enkelt sagor,
recept, roliga historier, you name
it, och KGB tog sina kopior och arkiverade.

 
At 16 juni, 2008 19:02, Anonymous Anonym said...

GPG står för GnuPG, en fri implementation av Pretty Good Privacy (PGP).

Hur som helst, krypteringen gör att FRA m.fl. inte kan förstå innehållet i brev som skickas. Fortfarande kan de se samtalsmönster, vem som pratar med vem, vilket man kan försvåra t.ex. genom att skicka brus mellan de riktiga breven, precis som med faxarna.

 
At 27 juni, 2008 04:31, Anonymous Anonym said...

Detta är avtalet Mikael Odelberg skrev under med USA.

http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

Han fick frågan av en sosse vad avtalet egentligen betydde och han svarade bla så här.

“Överenskommelsen har ingen som helst påverkan på svensk alliansfrihet eller på svenska medborgares integritet [...] genom forskningssamarbete och informationsutbyte gemensamt skapa en bättre grund för att möta olika hot och risker”


Helt plötsligt är det inte så konstigt att Fredrik Reinfeldt &Co kuppade igenom FRA-lagen på det sättet dom gjorde. De förband sig att genomföra det i samma ögonblick som vår försvarsminister skrev under ett avtal om total avlyssning av tele- och internettrafik.

Med ett sådant här avtal kan regeringen säga att de inte spionerar på svensk trafik och varför det?
För att USA gör det åt dom.

Vilken demokrati har vi i detta landet om vi tillåter främmande makt att spionera på svenska medborgare?

Hittat på: http://elrubio.se/

 

Skicka en kommentar

<< Home