fredag, juni 13

EU:s byråkrater skapar ny energikris

Många länder i Europa står inför en ny energikris. Detta beroende på att EU:s byråkrater försöker med planhushållning och sätter upp direktiv med hänvisning till koldioxidutsläpp.

Storbritannien kan förvänta sig att tappa 40% av sin elproduktion inom sex år. Man kommer att tvingas stänga 17 stora kraftverk. Stora delar av ekonomin kommer att stängas ner. Osannolikt? Inte om man följer EU planekonomiska direktiv.

Idag produceras 56 gigawatt (GW) under topparna. Sex kolkraftverk och tre oljekraftverk måste stängas för att möta kraven. Detta minskar produktionen med 13 GW. Gamla kärnkraftverk som måste stängas pga av ålderdom minskar produktionen med 10 GW. Totalt tappar man 22 GW eller 40% av dagens kapacitet. Vindkraft kan inte ersätta mer än en bråkdel av detta. Dessutom kräver de reservkraft i fall det inte blåser. Återstår att bygga nya gaskraftverk, kärnkraftverk eller moderna kolkraftverk. Men kärnkraftverk tar lång tid att bygga. Tidigare hade Storbritannien kapacitet att själva bygga kärnkraftverk (Westinghouse). Men Westinghouse såldes till Toshiba för en spottstyver. Den egna kolproduktionen är i stort nedlagd. Om gaskraftverk byggs blir man beroende av Ryssland och av gaspriset.

Källa

Min kommentar:
Hittills har åtgärderna mot AGW (klimatbluffen) mest varit prat men nu börjar de få allvarliga konsekvenser. Planekonomi, som EU tycks älska, gör folk fattiga. EU-politikerna driver Europa in i en ny sovjetstat och hur det kommer att gå visar historien. Sverige har också ålagts av EU att satsa på "förnybar energi" som kommer att kosta massor med pengar. Vi får extra tuffa krav eftersom vi redan producerar i stort sett all vår energi koldioxidfritt. EU straffar Sverige för att vi är "ledande" och "går före". Istället för att bygga ett par nya kärnkraftverk måste vi satsa på att bygga massor med oekonomiska vindkraftverk.

Klimatbluffen, att människans koldioxidutsläpp skulle få jordens temperatur att kraftigt öka, är historiens största bluff. En hypotes som endast visats i datormodeller som dessutom har stora brister. För övrigt har globala temperaturen sensate decenniet sjunkit något.

Det finns en ohelig allians mellan politiker (som vill höja skatter och införa planekonomi), miljöorganisationer och vänsterinriktad media. Den gamla kommunismen har återuppstått i ny tappning. Glöm inte att även Folkpartiet en gång i tiden var för att socialisera Sverige via löntagarfonder.

Såg för övrigt att Sverige fått en ny klimatstolle - Anders Wijkman (kd, tillika EU-byråkrat). Han propagerade för att människan skulle kontrolleras via individuella utsläppsrätter. Orwell 1984 - Anders Wijkman 2008.

Andra bloggar om: , intressant.se

8 Comments:

At 13 juni, 2008 20:14, Blogger Natrix said...

Kolkraftverken kan gott stängas och ersättas av kärnkraft. Kolet bör förgasas till bensin.

 
At 13 juni, 2008 20:28, Anonymous Anonym said...

En sak tycker jag är mycket märklig med "kampen mot klimathotet". Plötsligt verkar det finnas hur mycket pengar och resurser som helst.

Svält, spädbarnsdödlighet, hiv, brist på rent vatten och andra mycket allvarliga hot mot mänsklighetens fortlevnad har svårt att engagera, men när det gäller "klimathotet" finns tydligen inga gränser för politikernas vilja till åtgärder.

Enligt min mening måste våra gemensamma resurser satsas där de gör mest nytta för dem som har det sämst. Det verkar inte som om de föreslagna åtgärderna i "klimatkampen" går i linje med min uppfattning.

Tiotusentals barn dör varje dygn bl.a. p.g.a. brist på rent vatten. Istället för omedelbara åtgärder satsar världssamfundet på åtgärder som man menar ska påverka situationen om kanske 50-100 år.

Apropå Brittiska öarna och elproduktionen:
Redan nu fryser många människor ihjäl i Storbritannien under kalla vintrar eftersom de inte har råd att värma sina hus, och nu kan det blir ännu värre. Var ska detta sluta?

undrar

Knutte

 
At 13 juni, 2008 20:45, Blogger Per Welander said...

Knutte: Du låter som Lomberg (=gott betyg). Politikernas ambition är att bli omvalda samt öka sin egen makt. För att öka deras makt krävs mer skatteintäkter. Sagan om jordens undergång om 50 år om vi "inte gör något" passar perfekt. Gammelmedia styrs idag av politisk korrekthet (=inte ifrågasätta makten). Jag skulle t.o.m. respektera en seriös journalist som granskade IPCC och kom fram till att de underdrev hoten. Men inte, Karin Bojs och de andra är så otroooligt politiskt korrekta. För detta belönas de med diverse titlar och hedersomnämnande av makten.

Små problem som att massor dör pga av vattenbrist har politiker och gammelmedia valt bort.

 
At 13 juni, 2008 20:58, Blogger Natrix said...

Jag hittade just att britterna tänker bli världsmästare på kärnkraft, http://ing.dk/artikel/89051. Den brittiske näringsministern John Hutton presenterade igår en plan som skall leda till nya kärnkraftverk så snabbt som möjligt. En del av planen är att attrahera expertis som skall arbeta med utvärdering av nya tekniker.

 
At 13 juni, 2008 22:23, Anonymous Anonym said...

Iain Murray, senior fellow in energy, science, and technology at the Competitive Enterprise Institute har skrivit en bok: "The Really Inconvenient Truths". DDT är överst på listan. Läs gärna vidare, det är mycket intressanta poänger i boken.

Om man som icke-tänkande människa tar del av alla rubriker och nyheter som står till buds så är världen och livet otroligt deprimerande. Och det är det som media och intressegrupper lever på.

knutte har så rätt i att det är hysterin för dagen som gäller. Sanningen är oviktig. HIV paniken (80-talet), Ozon hålet, friterad potatis, klimat kylning(70-talet), klimat uppvärmning (00-talet). Allt för "saken", inte sanningen. Otroligt! Eller hur?

Jag vänder mig alltid emot citat såsom: "gemensamma resurser måste satsas där de gör mest nytta". Tanken är god, men det lutar misstänkt emot tyranni. Vem bestämmer vilka resurser som skall sättas in, och var?

En otroligt inspirerande skrift är USA's konstitution. Alla borde läsa den.

/bengt

 
At 14 juni, 2008 11:42, Anonymous Anonym said...

Håller med Bengt om att The Really Inconvenient Truths är oerhört intressant. Den tillsammans med tex L Solomons The Deniers - The world-renowned scientists who stood up against global warming hysteria, political persecution, and fraud *And those who are too fearful to do so och Singer (The unstoppable ..., Svensmark (The chilling stars ...), Lomberg (How to spend ...), R. Spencer (Climate confusion ...) mfl mfl borde naturligtvis uppmärksammas av våra sk vetenskapsjournalister.
Att konsekvent tiga ihjäl en vetenskaplig debatt i en fråga som blivit så oändligt viktig för hela samhällsutvecklingen globalt sett borde vara straffbart. Eftersom vetenskapskjournalisterna i våra medier DN, Svenskan, GP, TV och radio mm varit för okunniga och/eller fega för att spegla debatten har hela politikerkåren (nästan) och numera även näringslivets representanter tagit ställning för att "science is settled" med sannolikt förödande konsekvenser.
Straffet bör utdömmas för landsförräderi.
/ LH

 
At 14 juni, 2008 12:15, Blogger Jag vet said...

Jag har funderat på det där med individuella utsläppsrätter och undrar om man kanske kan minska behovet av dem om man håller andan?

 
At 14 juni, 2008 14:46, Anonymous Anonym said...

Eller varför inte "Vi måste ..."?

Jag funderar lite på dessa förslag om trebdubblat eller liknande bensinpris: Ökningen är inte beräknad ens efter vad man tror att den ökade kostnaden i framtiden kommer att bli. Snarare är det att koldioxidutsläpp skall minskas till ett godtyckligt värde, kosta vad det kosta vill. Det är som sagt skrämmande att man i den här frågan är beredd att göra något som troligtvis inte ens spelar någon roll till vilket pris som helst...

 

Skicka en kommentar

<< Home