torsdag, maj 15

Ärkebiskopen vill omvandla kyrkan till en politisk kamporganisation

Svenska kyrkan tappar medlemmar. Nu vill ärkebiskop Anders Wejrud omvandla kyrkan till en politisk kamporganisation. I en debattartikel i GP kräver ärkebiskopen att vi på grund av "klimathotet" ska förändra hela samhället [länk].

Vi behöver utveckla en varsammare och mer hållbar livsstil där vi konsumerar mer tjänster och färre prylar, där vi till exempel kör bil mindre, använder lågenergilampor, väljer tåget i stället för flyget, äter mer från växtriket och mindre kött och ger frivilliga bidrag till internationellt klimatarbete.

Vad har detta med Bibeln och Gud att göra? Står det i Bibeln att vi ska vara vegetarianer och använda giftiga lågenergilampor? Hur ska folk boende i glesbygd kunna ta tåget för att ta sig till jobbet och handla varor? Varför har svenska kyrkan lierat sig med extrema miljöorganisationer? Anders Wejrud vill att vi ska förändra hela vårt sätt att leva - bli fattigare helt enkelt - därför att några klimatmodeller säger att det kan bli varmare om ett antal år. Klimatmodeller som hittills haft fel. Globala temperaturen har faktiskt sjunkit något de senaste tio åren - känner inte Anders Wejrud till det?

Bespara oss denna politiska retorik och ägna er åt kärnverksamheten istället. Förre ärkebiskopens politiska vänstersväng gjorde att kyrkan tappade mycket förtroende. Nu fortsätter Anders Wejrud omvandlingen av kyrkan till en politisk kamporganisation. Finns verkligen stöd för detta? Som medlem i svenska kyrkan har jag inte blivit tillfrågad.

Tipstack Dan

Andra bloggar om: intressant.se

29 Comments:

At 15 maj, 2008 15:57, Anonymous Anonym said...

Han kunde tex lägga lite av krutet på att stoppa oskicket med att mosa "kunderna" med grävskopa för att slippa efterfylla kring gravarna.

TT

 
At 15 maj, 2008 16:58, Anonymous Anonym said...

Vad tror de att alla som jobbar i tjänstesektorn konsumerar........

Dags att gå ur Kyrkan.

Olle W

 
At 15 maj, 2008 19:36, Anonymous Anonym said...

Påven, däremot har ju manat till besinning i klimatfrågan och menat att människans behov kommer före djurens t ex

/rush

 
At 15 maj, 2008 20:33, Anonymous Anonym said...

Ni vet väl om att samme Anders Wejryd anordnar ett ekumeniskt möte om klimatet i november i år? En hel rad religiösa ledare från olika kyrkor och religioner är inbjudna till Uppsala för att diskutera hur kyrkan kan påverka människan att sansa sig vad gäller utsläpp av växthusgaser.

Se gärna själva på Svenska Kyrkans hemsida.

 
At 15 maj, 2008 20:44, Blogger Skeptikern said...

I november blir det "Klimat-toppmöte" i kyrkans och Anders Wejruds regi.

Domedagsprofetior är ju så att säga kyrkans kall.

Skrev om detta i ett inlägg förra veckan:

http://klimatbluffen.blogspot.com/2008/05/svenska-kyrkan-anordnar-toppmte-om.html

 
At 16 maj, 2008 08:05, Anonymous Anonym said...

Tja, Svenska kyrkan är ju inte dumma..De har ju haft en rejält medlemsras sedan kyrka och stat skildes åt även på skattsedeln så nu gäller det att överleva.
Vad finns det då man kan enas om som redan har stort massmedialt intresse och religiösa inslag? Svar: Klimatet...

 
At 16 maj, 2008 09:22, Blogger A nonym said...

Är väl inte så konstig det här, miljörörelsen blir ju mera och mer som trossamfund.

 
At 16 maj, 2008 09:54, Anonymous Anonym said...

Gör som jag! Gå ur svenska kyrkan!
Jag vill inte vara med och bidra till sånt här religiöst hyckleri
och det känns skönt att jag inte är med längre. Nu gick jag inte ur av denna anledning, men jag känner att jag gjorde helt rätt!
Följ anvisningarna på länken och kom med du också!
http://www.uturkyrkan.se/

Ankan

 
At 16 maj, 2008 11:39, Anonymous Anonym said...

Nu vet jag inte om jag kan be till Gud heller även om det skulle behövas när man läser dagens Aftonbladet. Kyrkans män och kvinnor har plötsligt insett att här finns det möjlighet att verka i tiden. Och på kuppen kanske få en och annan medlem.

Klipp från dagens Aftonblad:

"27 kronor litern för bensinen – så högt kan priset bli om vi ska klara EU:s mål för koldioxidutsläpp."

"Det måste till rejäla åtgärder för att Sverige ska klara utsläppskraven från EU, menar SIKA, Statens institut för kommunikationsanalys."

Experter har alltså räknat ut att vi måste höja bensinpriset till 27 kr per liter. Frågan är hur dom kan utesluta att det inte behöver höjas till 37 kr per liter?

Experter i dessa sammanhang har ofta en sak gemensamt. Det är självutnämnda. Man får verkligen hoppas att folk med mått och sans i sinnet ingriper så att inte dessa människor får påverka viktiga beslut.

Hälsningar

Knutte

 
At 16 maj, 2008 18:15, Blogger magnus said...

Ja Knutte, de som talar om 27 kronor har uppenbart förlorat markkontakt och lämnat rationalitet bakom sig. Det finns inga som helst rationella skäl till denna politik, och en orsak är nog att man ogillar konsumtion och/eller att bilen ger individen frihet. Det sägs faktiskt ibland rakt ut att det är orsaken (se t ex denna SvD-debattråd när de rationella argumenten tryter). Dessvärre låter sig medier och politiker styras av de tjatar om högre bensinpris (miljö-zeloter).


Globalt torde annars bilarna stå för högst 15 procent av CO2-emissioner, medan t ex boskap står för 18 procent.

När det gäller CO2-beskattning är den för industri och annat relativt denna skatt på fordonsbränsle ganska nära noll. Men den är alltså skyhög för bilar.

Det kan också påpekas att IPCC (som iofs inte har någon cred hos mig) förordar utjämning mellan fossila bränslen för olika syften, och det innebär faktiskt att skyhög skatt på fordonsbränsle inte bör öka.

Värdet av neutral beskattning mellan bilar och annat för att få en "klimateffekt" som IPCC föreslår (detta neutralitetsargument är i allt väsentligt korrekt beträffande skatter som avser att motverka något) och den obalans som nu istället råder diskuteras inte ens, samtidigt som fördubbling av redan överbeskattat fordonsbränsle föreslås.

Nämnas bör även att marginalnyttan (effekten en skatt ger; här minskning i bilkörning) minskar ju högre skatten är. Det beror på att andel nödvändigt bilanvändande (man inte kan avstå ifrån) av det totala användandet redan ökat med den redan höga skatten.

Sammantaget är detta förslag så uppåt väggarna att man inte finner ord!

Den enda marginaleffekt miljö-zeloter “har på sin sida” och som vissa av dem förmodligen bejakar är att ekonomin i dess helhet drabbas, och den negativa effekten torde faktiskt öka då beskattningen ligger avsevärt högre än där den ger en optimal miljöeffekt (optimal effekt ~= minskad bilkörning i en utsträckning att den inte skadar ekonomin mer än miljövinst från minskad bilkörning; ligger enligt FN/IPCC på endast någon krona i skatt på bensin). Många miljö-zeloter vill, som nämnts, nog “bara” maximalt motarbeta konsumtion och frihet.

-

Slutligen finns de forskare som i Nature publicerat en rapport där de menar att bilkörning med fossilt drivna bilar minskar atmosfärens CO2-innehåll, genom att kväveföreningarna bidrar till en mycket effektiv gödning av skogen. Se denna artikel i Kemivärden Biotech. Alltså borde minskad biltrafik ge mer CO2 i atmosfären, och vad är i så fall poängen med CO2-skatt på fordonsbränsle?

Våra politiker verkar ha laddat extremt med prestige i klimatfrågan och släppt på en grundläggande uppgifter som försvaret (vars viktigaste uppgift de nu säger är det ickeexisterande problemet uppvärmning) så man får nästan hoppas att det blir en snöig sommar, även om det vore rent förskräckligt.

Med tanke på kyliga utsikter, låt mig även tipsa om David Archibalds inlägg för ett par dagar sen om klimat och global coolning, på Tim Bairs blogg i australiensiska The Daily Telegraph.

 
At 16 maj, 2008 20:37, Anonymous Anonym said...

Ja som kristen så lämnade jag Svenska kyrkan oktober 2007. På grund av att man följer människor och inte skriften. En otäck masspsykos och FALSK miljöreligion har nu kommit till landet Sverige via IPCC falskaprofeter och hjärntvättade agenter.,,,,,, Räkna med mitt stöd hälsar Jimmy.

 
At 17 maj, 2008 10:12, Anonymous Anonym said...

Det är väl alldeles utmärkt att gå ur kyrkan nu, och samtidigt motivera det för dem med ovan.

Samtidigt sänker du din inkomstskatt med en procentenhet.

 
At 17 maj, 2008 11:15, Anonymous Anonym said...

Svenska kyrkan borde i det här sammanhanget samarbeta med den katolska kyrkan som tagit frågan på vetenskapligt allvar haft vetenskapliga konferenser tagit till sig vad bl Antonio Zichichi haft att tillföra, förklarat att beslut måste vila på vetenskaplig grund, varnat för hysterin och följderna för världens fattiga om Kyotoprotokollet följs.
Här är det - ja mera tjuren Färdinand-gruppen som styr.

 
At 17 maj, 2008 17:50, Blogger Erik Johansson said...

Herregud vilken klubb för inbördesbeundran.

"Klimatfanatiker" tja.. Det är väl bra att någon tänker på det. Det kommer ju inte så mycket intressant här i från iaf.. Kanske lite tjockare med åsikter än fakta här än hos miljöfanatikerna.

Är allt miljöarbete dåligt tycker ni, jag är seriöst intresserad eftersom det verkar så?

 
At 17 maj, 2008 20:47, Blogger Per Welander said...

erik johansson: Hur mycket fakta kom du med? Inga alls när jag läser din kommentar. Så du kommer BARA med åsikter och kritiserar andra för att ha mer åsikter än fakta. Läser du artiklarna och hänvisningarna är det mycket fakta även om du inte gillar innehållet. Fakta som falsifierar mycket av vad IPCC skrivit.

Allt miljöarbete är inte dåligt. Vi vill alla ha ren luft, rena sjöar och hav o.s.v.

 
At 17 maj, 2008 21:01, Anonymous Anonym said...

Jag tror varken på Gud eller IPCC.
Kyrkan lämnade jag för länge sedan av ekonomiska skäl samt att jag inte tror på övernaturliga väsen.

Religonen skapades för att man skulle få en förklaring till varför omvärden ser ut som den gör i brist på bättre vetande.

Den moderna klimatreligonen gör nu på samma sätt, man skapar en tro på att vi människor styr klimatet när man inte klarar av att förklara hur det hänger ihop, i brist på bättre vetande.

 
At 17 maj, 2008 23:37, Anonymous Anonym said...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=770931&rss=2216

"
Klimatparty ska sälja livsstilsförändringar
Pajerna, salladen och vinet står framdukade. Polarna strömmar in och bänkar sig för en kvälls samvaro med jordens hotade framtid i fokus. Välkommen på klimatparty hemma hos Ludde och Karin."

Snacka om klimathysteri. Kan ingen få DN.se att skriva lite vettiga artiklar om klimatet. De verkar ha ideetorka.

Kanske dags för en artikel som utmanar myten om vetenskaplig konsensus i klimatfrågan.

 
At 18 maj, 2008 01:11, Blogger Per Welander said...

björn: Tittade på klimataktion.nu som pratade på mötet DN så glatt skrev om.
Panelsamtal med Per Holmgren (meteorolog SVT), Göran Greider (chefredaktör Dala-Demokraten), Karin Svensson-Smith (riksdagsledamot mp), Martina Krueger (Greenpeace) och Erik Pettersson (IF Metall Umeå)

Vänstern går till offensiv... Detta är den nya kommunismen som ska göra oss alla till kontrollerade bidragstagande slavar. Politiska adeln undantagen givetvis.

Tyvärr saknar vi en regering som kan leda landet. Efter försvarsschabblet kan det nu bli klimatschabbel.

 
At 19 maj, 2008 23:57, Blogger Unknown said...

Kyrka är tro, vetenskap kunskap.
Gud bevare oss för dem som blandar ihop detta.

 
At 20 maj, 2008 16:57, Anonymous Anonym said...

Per W. Jag ser ingen "vänster" eller "kommunism" i detta? Tillhör Al eller John denna vänster. Snarare ser jag en miljöfacism, alla skall tycka och tänka likadant. Klart det finns ju i Kommunismen me, så vi bör nog inte baka in klimatfrågan i vänsterns schabbel!

 
At 20 maj, 2008 18:36, Anonymous Anonym said...

Lite vid sidan om kyrkans roll i "klimatkampen" kanske, men jag måste ändå delge bloggens läsare en artikel ur dagens expressen.se.

http://www.expressen.se/klimathotet/1.1168562/klimathotet-kan-orsaka-haravfall

Läs och begrunda våra journalisters kunskapsnivå i klimatfrågan. Man tror inte sina ögon. Att detta kan publiceras rakt upp och ned.

Hälsningar

Knutte

 
At 20 maj, 2008 19:56, Blogger Per Welander said...

"Journalisten" heter Adam Öhman. Logiken i artikeln är under dagisnivå.
1. Luftföroreningar kan påverka klimatet (det anges inte hur)
2. Luftföroreningar kan påverka håret
3. Nu finns ännu ett viktigt skäl att hjälpas åt att leva klimatvänligt!!!!???

Fast lite grann kan jag le. Artikeln drar ett löjets skimmer över klimatmupparna.

 
At 20 maj, 2008 20:56, Blogger David S said...

Om de ska tänka miljömässigt borde de väl stänga av värmen i deras kyrkor? Låt besökarna ha på sig vinterkläder under vintersäsongen, så kan vi rädda jorden!

// David

 
At 21 maj, 2008 01:59, Anonymous Anonym said...

Hej Per.

Jag har läst din blogg med stort intresse under en tid och finner den mycket givande.

Jag är aktiv mc-åkare och har länkat till denna blogg ett antal gånger i debatter på SMC:s forum http://forum.svmc.se
Jag är även mycket intresserad i framtida bränslen och energikällor som vätgas och fusionsenergi. Faktum är att det inte ligger så långt fram i tiden. Vätgas är redan delvis en realitet och det är fullt möjligt att i princip köra på vatten, och fusionsenergi kommer att vara en realitet 2016 när ITER http://www.iter.org ska startas.

Ditt inlägg 20 maj, 2008 19:56 om "logik under dagisnivå" var klart intressant.
Det framgår ju tydligt att karln inte har den blekaste vad han snackar om när han fullständigt blandar ihop luftföroreningar och klimatet som överhuvudtaget inte har med varandra att göra utom möjligen på lokal nivå.

Jag anser givetvis inte att man ska skita i varken miljön eller klimatet där vi iofs kan påverka det förstnämnda men knappast det andra. Det skulle inte förändra klimatet även om vi så höjde soppaskatten till 100 kr/l, däremot skulle det effektivt slå sönder hela samhällsekonomin och leda till en hyperinflation och tillbaka till stenåldern.

Vem har föresten kommit på idiotin med de s.k. "utsläppsrätterna"? Det måste vara toppolitiker, dito affärsmän samt de som kombinerar detta (typ Al Gore) som tror sig kunna tjäna en hacka på att piska upp en panikstämning.

Och det arma folket ska bara betala och hålla käften. En politiker sa en gång "en sån lycka för regeringarna att folken inte tänker". Denne politikers förnamn var aktiv på 30-40-talet och lystrade till namnet Adolf och jag kan bara konstatera att även blinda hönor kan hitta guldägg ;-)

Jag hoppas att ni alla har skrivit på Bensinskatteupproret http://www.bensinskatteuppror.se som nu börjar närma sig 2 miljoner.
Jag räknade ut att om man skulle skriva ut allt så skulle det blir över ett ton papper. Tänk er känslan att åka in till Riksdagshuset med en lastbil och tippa av framför huvudentrén så politikerna inte kommer ut genom dörren :-D

 
At 21 maj, 2008 13:15, Blogger Den siste mohikanen said...

Erik Johansson,

klimatalarmismen är direkt dålig för miljöarbetet. Skövlade skogar, minskade resurser, fokus flyttat från de verkligt stora kvarvarande miljöfrågorna. På vad sätt gynnar detta miljön? (Om vi med miljön menar vår livsmiljö och inte klimatmodeller...)

 
At 21 maj, 2008 20:37, Anonymous Anonym said...

Kanske lämpligt med följande citat:

"Faith is the surrender of the mind; it's the surrender of reason, it's the surrender of the only thing that makes us different from other mammals. It's our need to believe, and to surrender our skepticism and our reason, our yearning to discard that and put all our trust or faith in someone or something, that is the sinister thing to me. Of all the supposed virtues, faith must be the most overrated."

Christopher Eric Hitchens

 
At 22 maj, 2008 23:41, Anonymous Anonym said...

Hitchens? En gammal försupen marxist som kan allt om politik då det är hans "religion". Vad vet han om "Faith" egentligen?

Uppfattnignen att det skulle vara att ge upp förnuftet är ju infantilt att man kan tro att han inte ens har läst något om t ex Thomas Aquinas - en av Aristotelses och förnuftets främsta förkämpar.

Hitchens... Pffft.

 
At 23 maj, 2008 10:48, Anonymous Anonym said...

Skit i miljön.
Jag vill ni som älskar att åka bil ska betala, och det av en enkel anledning. Ni sänder pengarna till oljemupparna. Pengarna gör mer nytta här hemma. Tänk lite på handelsbalansen tack.

 
At 26 maj, 2008 09:50, Anonymous Anonym said...

Nu är det ju inte den gode Hitchens ålder, spritvanor mm. som är det intressanta. I en motsägelsefull,
hotfull, komplicerad och krävande verklighet innebär övergången till en tro, som "förklarar" allt från det svårhanterliga till det obegripliga, stora känslomässiga vinster. Förmågan till tro är en av människans anpassningar.
Problem uppstår när tron omfattar profana projekt som i princip kan hanteras av förnuftet. När innebär övergången till tro en vinst som ersättning för förnuft, hårt arbete, studier och personliga risker?
"Omvändelse" till socialismen förekom i Sverige under 60 & 70-talen. Tydligen tjänar klimatalarmismen i förening med "miljöaktivism" som ett liknande trosobjekt i vår tid.

 

Skicka en kommentar

<< Home