lördag, april 12

Reinfeldt i oknäppt pikétröja tror han ska kunna läxa upp Kina i klimatfrågan

Statsminister Reinfeldt anländer till Kina tillsammans med fru Filippa klädda som om de skulle bo på en svensk campingplats eller besöka Pridefestivalen.Oerhört förnedrande för kineserna. Reaktionen bland svenskarna är ganska positiv även om det finns enstaka vänsterbloggare som är kritiska [länk].

"När statsministern klev av regeringsplanet i Kina idag var det i svarta lediga jeans och oknäppt pikétröja, med korvig krage och lätt urtvättad look."
"Han togs emot av ett uppbåd kinesiska regeringstjänstemän i nystrukna kostymer, kritvita skjortor och eleganta slipsar."


Tro inte att detta var en slump. De moderata spinndoktorerna planerar allt i detalj. Detta var för att få sympati i Sverige och t.o.m. vänsterfolk jublar. Internationellt blir han en tönt. Att denna statsminister för lilla Sverige sen tror att han ska kunna läxa upp Kina i klimatfrågan får ett löjets skimmer över sig. Ska Reinfeldt föreslå att kineserna går över till lågenergilampor för att "rädda jorden"? Kina startar två nya kolkraftverk i veckan.

Även detta med klimatfrågan har naturligtvis med hemmaopinionen att göra. Svenska politiker har helt köpt ekofanatikernas syn att våra koldioxidutsläpp är skadliga. Verkligheten kommer så småningom visa att det var en bluff och allt detta var ett sätt att tvångsbeskatta de stackars medborgarna samt i detalj styra deras liv. Tvinga in människorna från landsbygden till städerna genom att höja bensinskatten. Skyll på "miljön" fast utredningar visar att bensin är miljövänligare än etanol.

Vad har Sverige för ledare egentligen? Mona Sahlin tar "knullborgarmärket" och Reinfeldt har inte vett att sätta på sig en slips vid Kinabesöket. Hur konstigt det än kan låta tycker jag Göran Persson var en statsman även om jag inte delar hans politiska åsikter. Men Fredrik och Mona......Aftonbladet Svd

Andra bloggar om: , intressant.se

28 Comments:

At 12 april, 2008 01:52, Anonymous Anonym said...

Nej detta var inte en slump. Men den inhemska opinionen är ointressant. Det var en perfekt diplomatisk örfil mot en stat som kränker mänskliga rättigheter. Asiater vet när dom förlorat ansiktet.

 
At 12 april, 2008 08:26, Anonymous Anonym said...

"Ska Reinfeldt föreslå att kineserna går över till lågenergilampor för att "rädda jorden"?"

Kina har som enda land i världen redan fattat det beslutet, alla mynigheter och statliga företag har fått den orden för ca 4 månader sedan.

 
At 12 april, 2008 08:27, Anonymous Anonym said...

Jag håller helt med. Reinfeldt visar total brist på respekt. Vem tror han att han är?

 
At 12 april, 2008 08:48, Anonymous Anonym said...

Jag anser att ska man på statsbesök ute i riktiga världen ska man fan ha kostym och uppträda civiliserat.

Skämmes tamefan!

 
At 12 april, 2008 10:05, Anonymous Anonym said...

Göran Persson var knäpp på många sätt men han kunde föra sig internationellt och kunde det politiska spelet bland topp-politiker utomlands.
(Samtidigt tycker jag första kommentaren var intressant... Har Reinfeldt och folket bakom fattat någon vi inte gjort..?)

Ser man till innehållet i kommande möte är det mest allvarliga att Reinfeldt mer eller mindre totalt ignorerar den viktigaste frågan om mänskl. rättigheter till förmån för att plocka poäng hos tokvänstern.
En ganska talande bild av hur långt klimathysterin har tillåtits gå.

 
At 12 april, 2008 12:02, Blogger Tobias Struck said...

Jag tror att detta är ett spinn enkom riktat till den västerländska publiken: Det finns ingen utrikespolitisk fråga som är så infantiliserad av västerländska (inklusive svenska) medier som Kina. Så gott som 90 % av svenskarna, oberoende av partifärg, är övertygade om att Kina är ett ont land, mycket ondare än USA någonsin kan bli: Tibet-politiken är ondare än Irak-kriget, kinesiska dödsstraff är ondare än amerikanska dödsstraff etc. Samtidigt är ju Kina världens snabbast växande marknad med potential att bli världens nästa kapitalistiska superstat. Det finns otroligt många kineser och de är ganska stryktåliga och tuffa dessutom (jag har varit i Kina).

Jag snackar om kinesiska intressen i Afrika och Mellanöstern. Jag snackar om produktion/import/export.

Ändå vet vi i väst knappt någonting om Kina, mer än att vi "vet" hur hemskt mycket ondare än USA det är och hur underbart humoristisk Dalai Lama är i all sin visdom. Men Dalai Lama är en religiös, värdekonservativ, moralistisk teokrat.

Vad har allt detta då att göra med Reinfeldt? Jo, att förnedra Kina är precis vad den västerländska opinionen vill att han skall göra, så han plockar svenska folkliga poäng och amerikansk sympati, helt enkelt. Ja, Reinfeldt är sannerligen vår första statsminister som agerar som en medberoende i förhållande till missbruksfolket svenskarna och den fulla världspappan USA.

 
At 12 april, 2008 12:29, Anonymous Anonym said...

Just det där med kostym är ganska förlegat och kommer troligen försvinna. Är hyfsat omodernt. Men så länge som den äldre generation fortfarande sitter vi makten så bör statsministern följa normen. Men som sagt om 20-30år när den yngre moderna generationen får mer och mer makt så kommer det inte vara så viktigt att man har en trasa knuten rut halsen.

När det gäller det politiska i Reinfelds besök så ger jag inte mycket för det. Om vi ska vara helt ärlig så kommer inte han att ge någon kritik överhuvudtaget. När han var i usa så hade han ju inte stake att kritisera deras brott mot mänskliga rättigheter och deras kassa miljö politik. Finns inget som tyder på att han kommer att göra ett bättre jobb i kina. Dom politiker som har åkt dit gör det eftersom dom tycker att det är kul att åka på os och leka storpolitiker. Överhuvudtaget har vi dåligt med svenska politiker med mod att våka kritisera missförhållanden i andra länder. I eu är vi ju europa mästare på att vika oss.

När det gäller miljön så är det ganska självklart att det kommer att gå åt helvete om inte kina ändrar sin miljö politik. Finns en anledning till att öknen bredder ut sig i rekordfart just där.

 
At 12 april, 2008 12:49, Blogger Per Welander said...

tobias struck sa: Men Dalai Lama är en religiös, värdekonservativ, moralistisk teokrat. Än sen då? Sen när blev det förbjudet och det gav väl inte Kina någon rätt att ockupera Tibet. Ditt PK-hackande på USA tillför ingenting.

Sen får man inte glömma de enorma framsteg Kina gjort. Under Maos dagar var det ett skräckvälde utan dess like, långt värre än Tyskland under Hitler. Idag har gränserna öppnats upp, kineserna är mycket friare, standarden har höjts rejält för många o.s.v. De nya kinesiska ledarna är betydligt humanare än Mao med gelikar.

Visst saknas demokrati men jag tror västerlänningar underskattar hur svårt det är och hur lång tid det tar att gå från långvarig diktatur till västerländsk demokrati. Irak, Ryssland, Afganistan m.fl. är exempel på detta. Därmed inte sagt att vi inte ska trycka på för frihet för andra.

För övrigt är Sverige ingen perfekt demokrati. Allvarliga övergrepp från myndigheter mot enskilda medborgare görs ofta, stats-TV sprider statens budskap, parti/presstödet kan hindra nya partier att komma in i riksdagen, domstolar i lägre instanser är politiska, yttrandeförbud införs partiellt genom s.k. hatlagar, författningsdomstolar saknas, skolor används för statlig indoktrinering...

Nageln i ögat på den svenska politiska adeln (och kinesiska ledarna) är det okontrollerade Internet. När nu svensk media svikit sin granskande roll och blivit en del av makten så har nätet tagit över rollen som den tredje statsmakten. Ganska svag makt ännu men på stark tillväxt. Räkna med att staten kommer med attacker på nätets frihet framöver.

 
At 12 april, 2008 15:49, Blogger Tobias Struck said...

Per. Tibet har varit en del av Kina sedan 1950. Om inte Kina hade rätt att invadera teokratin Tibet (där tortyr praktiserades av rent religiösa skäl), så hade väl inte USA rätt att invadera Irak, eller? USA:s ockupation har dessutom eftersatt Irak vad gäller kvinnors jämställdhet, då folket har valt en regering som stödjer religiös fundamentalism.

Kinas annektering av Tibet har gjort det möjligt för denna landsände att moderniseras, vilket på sikt kommer att bota landets fattigdom. Så varför är USA gott och Kina ont? Innan demokrati behövs modernitet, annars eftersätter bara demokratin landet ännu mer: Det finns inget så kulturreaktionärt som vanligt folk.

 
At 12 april, 2008 15:51, Anonymous Anonym said...

Appropå "spinndoktorer".

I februari stod Nobelmuséet för ett välbesökt seminarium kallat ”Vetenskap och Demokrati” men som var ett haleluja-möte om växthuseffekten för politiker och journalister och meteorologer.
Enda invändningen kom från en professor från Chalmers som varnade med exemplet då politiker och forskarna samarbetade med rasren(sn)ing.
I kaffepausen sa jag till den agiterande spinndoktorn Kjellén att Kunskapskanalen berättat om Linné som tog gamla folkmyter på allvar och skrev att svalorna övervintrade under isen och att ingen vågade eller fick ifrågasätta detta som lätt kunde motbevisas.
Spinndoktorn skrattade, men jag fortsatte ... ”så gör ni också, bygger på myter och feltolkar observationer och avvisar experiment”.
Observationer och experiment är samma sak, svarade spinndoktorn.
Jag sa: Ni har lurat media och folk att det finns ett koldioxidskikt som reflekterar värmestrålningen. Fakta är att CO2-gasen är tyngre än luft och tunnas med atmosfären därför av med höjden -- och -- ni mörkar med att beräkningar visar att det finns en okänd sänka som för bort koldioxid motsvarande vad människan släpper ut.
Vad har du fått det ifrån, sa spinndoktorn.
Jag sa: CO2-nivån regleras naturligt genom att gasen löses i havet och komprimeras med djupet och avger värme ner till ca. 300 meters djup då gasen blir tyngre än havsvattnet.
Hur vet du det, avbröt spinndoktorn.
Jag fortsatte och sa att ner till ca 3000 meters djup är havsbottnen vit av organiskt nedfall, men därnedanför blir kolsyrahalten så hög att denna så kallade ”marine snow” löses upp och följer bottenströmmarna och blir ny näring till plankton och fisk vid kontinentkusternas uppströmmar.
Spinndoktorn ville inte lyssna mer och sa arrogant och triumferande ”Har du publicerat det där?” och gick.

Jag blev förvånad över att Spinndoktorn, som talat i sitt föredrag om vetenskapliga attityd, är så ointresserad och inte känner till de mest grundläggande fysikfakta och bara säger emot utan argument. Han utger sig ju för att vara expert.
Jag fick inte förklara vidare att ytspänningen upphör på den flytande koldioxiden så att den lätt tränger ner i bottensedimenten för att där fånga uppläckande väteradikaler från magman och bli nya kolväten.
Detta är en mycket logisk och vacker och bekräftad teori för koldioxidens kretslopp.

Detta mitt samtal visar att även de främsta klimatalarmisternas kan sakna kunskap och intresse för sann vetenskap och att de döljer obehagliga fakta.
Deras mål är pengar och bluffmetoder är tillåtna.

-------

Läs även senaste Ny Teknik om dyr och onödig CO2-avskiljning och deponering, samt min ironiska kommenter
(skarva ihop - ta bort mellanslaget)
http://www.nyteknik.se/nyheter/
energi_miljo/kol_och_olja/article277052.ece

 
At 12 april, 2008 16:05, Blogger Per Welander said...

tobias struck sa: Tibet har varit en del av Kina sedan 1950. Ja Tibet har varit ockuperat sen 1950. Det var ett rent överfall på ett självständigt land av kommunisterna.

Dina jämförelser med Irak är inte relevanta. USA vill så fort läget stabiliserats lämna Irak och låta irakierna själva styra över landet. Läget håller på att stabiliseras även om det går långsamt [länk]. Dessutom levde irakierna under Saddams terror innan USA kom dit.

Den gamla kålsuparteorin höll Palme också på med men den var lika dålig då.

Nu sätter jag streck i debatten om Tibet/Irak. Det var Reinfeldts kläder det handlade om.

 
At 12 april, 2008 16:26, Anonymous Anonym said...

Tillägg ang. Spinndoktorn.

Jag såg nyss "60 minutes" där AL Gore sa att -- klimatförnekarna kan jämföras med de som hävdar att jorden är platt.

Jag insåg att jag missade att nämna Kjelléns liknande farliga demagogik när han i föredraget sa att "ni ska inte lyssna på knäppskallarna som förnekar växthuseffekten".

 
At 12 april, 2008 17:50, Blogger Per Welander said...

ingvar: jag har aldrig hört NÅGON skeptiker förneka växthuseffekten så det kan väl inte vara dem Kjellén menar eller !?.

Vad forskarna är oense om är om det finns en positiv eller negativ återkoppling och hur stor den är. Växthuseffekten utan återkoppling leder bara till en ytterst modest temperaturhöjning vid ökande CO2-halter då dess påverkan är logaritmisk.

 
At 12 april, 2008 20:45, Blogger Christopher E said...

Jag tycker Reinfeldts besök är pinsamt även förutom klädseln.

Vad jag förstår försökte han tuta i kineserna att deras tillväxt är ett problem på grund av de ökade koldioxidutsläppen. sedan framhöll han Sverige som ett föredöme (ökad tillväxt och minskade utsläpp).

Är Reinfeldt medveten om att en mycket stor del av Kinas tillväxt består i att de tillverkar allt fler produkter för export andra länder, varav Sverige är ett sådant land?

Är han medveten om att en del av vår utsläppsminskning består i vi importerar allt fler produkter istället för att tillverka dem själva?

Så de utsläppsminskningar hemmavid Reinfeldt skryter om har vi alltså flyttat till Kina, och har mage att sedan tala om för dem att deras tillväxt är ett problem!

Man tar sig för pannan. Att våra politiker, med små eller ringa naturvetenskapliga kunskaper om klimat, har gått på eko-teologin är en sak. Men handelsbalans och utflyttning av vår produktion borde de väl ha ett hum om!

====

Kan förresten någon med bättre insikt än mig i östasiatisk kultur tala om varför kineserna tappar ansiktet när vår statsminister anländer illa klädd. Är det inte för honom det är pinsamt?

 
At 13 april, 2008 00:58, Blogger Per Welander said...

christopher: Om politikerna verkligen ville minska koldioxidutsläppen globalt skulle alla åtgärder sättas in utomlands. Där blir effekten per satsad krona mångdubbel. Men det vill man inte. Istället svamlar man om att Sverige ska gå före. Teater för ekofanatikerna som dessvärre svensk press och stats-tv helt stödjer.

Allt fler industrier kommer att flytta utomlands när elskatten höjs. Utsläppen av koldioxid blir långt värre när sen produktionen övertas av något U-land. Sen kan svenska politiker slå sig för bröstet och berätta (för hemmaopinionen) hur duktiga vi är när utsläppen minskat hemma. Hyckleri! Resultatet blir att svenskarna på sikt blir fattigare och fler arbetslösa.

Allra värst är att det sker helt i onödan ifall CO2 utsläppen inte är något problem.

 
At 13 april, 2008 08:32, Blogger Thomas Palm said...

Om det är så hemskt med Reinfeldts klädval, vad drar då Per för slutsats av att Lomborg vittnade i amerikanska kongressen iförd jeans och polotröja?

 
At 13 april, 2008 09:03, Anonymous Anonym said...

Att minska utsläppen är en bra affär även om det skulle visa sig att det inte påverkar växthuseffekten. Det blir ekonomiska vinster eftersom det för det mesta minskar energi åtgången och effektiviserar produktionen. Det ger andra miljövinster eftersom det för det mesta inte bara är co utsläppen som minskar. Och det ger tekniska vinster eftersom det driver på teknikutvecklandet.

Så det finns ingen som helst annledning att inte driva på miljöarbetet både i sverige och utvecklingsländerna.

I utvecklingsländerna är det speciellt viktigt eftersom rätt så ofta så förgiftar fabrikerna grödorna där.

 
At 13 april, 2008 11:19, Blogger Per Welander said...

thomas palm: Ofta är du ganska jobbig men samtidigt ibland underhållande enligt vissa. Det var inte Lomborg inlägget handlade om. Om du ska kommentera håll dig till Reinfeldt och hans Kinaklädsel.

 
At 13 april, 2008 12:04, Anonymous Anonym said...

thomas: Det finns redan en långt gången strävan att minska energiproduktionen i all verksamhet. Den har pågått länge. Vad energipolitik skapar är ekonomiska förluster i form av byråkrati och administration. /BD

 
At 13 april, 2008 14:44, Anonymous Anonym said...

Fast det kräver ju politisk styrning när det gäller miljön. För företag tänker ju ofta rätt så kortsiktigt i sådana frågor. I iländerna har det iofs blivit bättre eftersom företagen har börjat att inse att det går att tjäna pengar på miljövänligt tänkande. Men det är fortfarande väldigt mycket kortsiktigt tänkande. och det var ju inte så länge sedan som vi i sverige tex dumpade kemiskt avfall direkt i vattendrag.

Så tyvärr så behövs fortfarande politisk styrning.

 
At 13 april, 2008 16:08, Anonymous Anonym said...

Är inte säker på effekten av klädseln, men om jag skall försöka vara positiv mot Reinfeldt så kan man tolka det så här...
Kina hade väntat sig en elegant, uppklädd person, perfekt att använda i nyhetsmedia. Få kineser kan svenska (eller engelska) och det är lätt för kineserna att klippa i inspelningar för att framställa händelsen som de vill. Kina har haft en kris i Tibetfrågan och det hade varit utomordentligt lätt för dem att framställa Reinfeldts ankomst som en sympatiserande vän som kommer för att ge sitt stöd och för att kritisera de "Tibetanska upprorsmännen". Med Reinfeldt klädd så enkelt så faller han ur mallen för detta och blir svårare att använda.
Bara en teori.

 
At 13 april, 2008 16:21, Blogger Bengterikj said...

Kort slutsats: Lomborg är Danmarks statsminister?

 
At 13 april, 2008 19:03, Anonymous Anonym said...

"Så tyvärr så behövs fortfarande politisk styrning."

Vi har för mycket, för dyr och många gånger felaktig politisk styrning redan. Är det något vi behöver mera av så är det mindre politisk styrning. /BD

 
At 13 april, 2008 19:19, Anonymous Anonym said...

Christopher E och Per: För att var lite rättvis mot Reinfeldt och Co så har ju faktiskt alliansen åtskilliga gånger poängterat att det är viktigare att få ned utsläppen i andra länder som tex Kina och att vi i Sverige är obetydliga i sammanhanget.

Dock får de alltid mothugg av miljöfanatiker som M. Wetterstrand som ser rött bara på tanken av att det "..skall kunna fortsätta vara tillåtet att släppa ut klimatförstörande avgaser i Sverige??!!!".
Suck....

 
At 13 april, 2008 20:20, Blogger Thomas Palm said...

Om man inte får skämta om Lomborg, här ett mer seriöst inlägg:

"Chinese President Hu Jintao and a group of other state leaders were pictured wearing open-necked shirts with short sleeves, rather than their normal jackets and ties when attending a high-profile conference at the Party School of the Communist Party of China Central Committee on June 25 of this year.

The less formal attire wasn't just for their own comfort. China's leaders are trying to set an example for all the office workers to dress in light, casual clothing in summer in order to reduce the use of air conditioners. The State Council, or cabinet, ordered in June that air-conditioning units in most office buildings be set no cooler than 26 degrees Celsius."
http://www.ambchine.mu/eng/xwdt/t367847.htm

Kanske var Reinfelts klädsel ett genidrag genom att visa att han stödde sådana initiativ?

 
At 13 april, 2008 22:06, Blogger Christopher E said...

Sitter och researchar inför en föreläsning imorgon och stötte på nedanstående artikel. Visserligen från en politisk kant jag sällan har mycket åsiktsgemenskap med, men helt OK artikel som tar upp handelsbalansen med Kina jag och även Per nämnde ovan. Bra grafik också:

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20070926-5

 
At 14 april, 2008 13:49, Blogger Weine Berg said...

Reinfeldt är en hycklare som förespråkar dialog med världens största diktatur samtidigt som han hemma i Sverige anser att ett litet parti som Sverigedemokraterna ska bojkottas. Ingen dialog här inte.

http://rakryggad.blogspot.com/2008/04/reinfeldt-och-hans-stndige-fljeslagare.html

 
At 14 april, 2008 14:12, Blogger Per Welander said...

Alla: Jag sa att det var streck i debatten om USA och Irak. Då gäller det också.

weine: jag vill helst inte att man länkar till andra bloggar. Klipp in de delar du vill ha sagt i kommentaren. Kommentarerna blir för tunglästa om det blir massa "oäkta" blogglänkar. Dessutom vill jag inte ha bloggen som reklamplats. Att länka till artiklar i media går bra men försök göra det med en "äkta" länk med html-taggar.

 

Skicka en kommentar

<< Home