måndag, mars 10

Februari 2008 näst kallaste månaden sen 2001

Nu börjar globala temperaturer från februari 2008 komma in. GISS rapporterar en avvikelse på 0.26 grader vilket gör det till den näst kallaste månaden sen 2001. Bara januari 2008 var kallare. RSS rapporterar liknande avvikelser. UAH rapporterar en avvikelse från normalt om 0.016 grader.

Oavsett vilka värden man väljer har vintern 2008 varit globalt sett kall sett till detta sekel. Vintern 1999-2000 var också relativt kall. Globala uppvärmningen har avstannat. Om detta i år beror på La Nina eller andra faktorer låter jag vara osagt. Tycker inte man ska dra alltför stora slutsatser av ett enstaka år. Men håller trenden i sig kommer den att skaka om många klimatalarmister ordentligt.

Konstaterar också att inga solfläckar syns och minimum inför solcykel 24 blivit ordentligt fördröjd. En relativt stark solvind om över 600 km/s gör att vi kan få norrsken.

Andra bloggar om: , intressant.se

9 Comments:

At 11 mars, 2008 20:28, Blogger Natrix said...

Snö i Algeriet ger inga rubriker i Sverige: http://vejret.tv2.dk/nyt/article.php/id-10736106.html

Lite goda nyheter för dem som likt jag själv ansätts av lite "oil peak"-oro: http://ing.dk/artikel/86368

Och lite mer: http://ing.dk/artikel/85653

Och en något gammal film om Svensmarks hypoteser. Vad som är intressant är att programmet sänts i dansk TV och att programledaren är TV-meteorolog: http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Programmer/Viden+Om+med+Ann+Marker/Programmerne/2006/20061115082717.htm

 
At 12 mars, 2008 08:22, Blogger Thomas Palm said...

Temperaturen gick enligt GISS upp 0,14 grader mellan januari och februari, det är en takt på 1,7 grader/år. Den globala uppvärmningen har satt rekordfart! (Om vi nu skall leka med statistik för enstaka månader)

 
At 12 mars, 2008 09:12, Blogger Christopher E said...

Att La Nina är inblandat i den här köldknäppen, tycks väl rätt troligt. Så det är mycket riktigt lite förhastat att dra alltför stora slutsatser.

Men La Nina kan ju inte kyla jorden, bara omfördela värme så att den göms för våra bristfälliga mätningar.

Men med det sagt har La Nina också säkert draghjälp av det förlängda solminimumet och en mer långsiktig minskning av solaktiviteten, vilket är mer spännande. Så när temperaturen går upp lite igen så småningom, frågan är då till vilken nivå?

Om det som alarmister hävdar ska kunna bli sådär 6 grader varmare till år 2100, börjar det blir dags för temperaturen att sätta fart, med tanke på att det under detta århundrades första decennium inte hänt något alls.

 
At 12 mars, 2008 09:34, Blogger Per Welander said...

thomas palm sa: Den globala uppvärmningen har satt rekordfart! Dina slutsatser är så tokiga så jag antar att vad du skrev var ett skämt. SÅ dum och okunnig är du ju inte.

Mer troligt är att det är ett försök av dig att blanda bort korten för den mindre statistikkunniga läsaren.

Den globala uppvärmningen har avstannat de senaste tio åren - det är ett faktum. Fortsätter det några år till slår det sönder IPCC:s scenarier och modeller empiriskt. Det blir intressant hur många alarmister som då hävdar att kartan och inte terrängen är rätt.

 
At 12 mars, 2008 09:39, Blogger Per Welander said...

Alla: Kommer att vara på resande fot några dagar så var tålmodiga med att kommentarerna inte publiceras direkt. Kan dröja uppåt tio timmar (worst case).

 
At 12 mars, 2008 10:37, Blogger Thomas Palm said...

Per, det är klart det var ironi över hur du drar fram enstaka månader som bevis för att uppvärmningen avstannat.

Att sen inleda perioden med det extremt varma El Nino året gör inte saken bättre. Låt mig gissa att om ett par år kommer inte kontrarians tala om uppvärmning de senaste tio åren, för år 2000 råkade vara under genomsnittet.

 
At 12 mars, 2008 16:20, Blogger Den siste mohikanen said...

Thomas Palm

det saknas statistiskt signifikant värmeökning sedan 1995, och dessförinnan kyldes jorden av Pinatabus utbrott. Så vi är snart upp i 2 decennier utan uppvärmning (om vi justerar för vulkanutbrott vilket ju IPCC tycker att vi skall göra).

Se t ex: http://www.junkscience.com/MSU_Temps/Warming_Look.html
Anomalin 1990 innan Pinatabu var +0,2 och idag är det ungefär noll. Sjunkande temperaturer på 18 år samtidigt som temperaturen skall öka 6° på hundra år?

Lägg till dessa två decennier att vi åtminstone de senaste 7 åren inte ackumulerat någon värme i klimatsystemet och bilden är tydlig: det blir inte varmare.

 
At 13 mars, 2008 16:33, Anonymous Anonym said...

"Temperaturen gick enligt GISS upp 0,14 grader mellan januari och februari, det är en takt på 1,7 grader/år. Den globala uppvärmningen har satt rekordfart! (Om vi nu skall leka med statistik för enstaka månader)"

Herr Palm, Om du läser igen så ser du att Per inte "leker med statistik för enstaka månader". Han har tagit varje månad sedan 2001. det är 7 år sedan eller 84 månader...vill du kalla det enstaka månader så visst...

// Frazze

 
At 14 mars, 2008 21:01, Anonymous Anonym said...

Hej Per Welander

Du brukar ha rätt balanserade inlägg på ditt forum men den hör gången gjorde du ett, i mitt tycke, litet misstag när du säger att UAH temperaturen avviker från normal temperatur. Man kan lätt misstolka det som om temperaturen är onormal om den inte ligger på just snittet för 1979-2000.

För övrigt så tar aftonbladet i så de kräks och nämner en havsökning med upp till 67 meter om isen på antakrits och grönland smälter.
Vanligt folk som inte förstår vilken ofantlig ökning i temperaturen det krävs för att smälta antarktis tror ju att detta är en reell möjlighet.
Ganska oseriöst att ens ha med ett rent hypotetiskt resonemang som inte ens kan inträffa med IPCC's värsta scenario.
Se följande länk.
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article2037255.ab

Jag är tom lite förvånad att man nämner i pressen att vi nu har haft den kallaste vintern på 14år och helt riktigt hänför den till naturliga variationer. Jag skulle inte bli förånad om man tillskriver ökningen från dagens låg nivå till en temperaturspik uppåt de närmaste året till mänsklig påverkan. För uppåt verkar temperaturen inte kunna gå så lätt om inte människan har ett finger med i spelet.

 

Skicka en kommentar

<< Home