torsdag, mars 6

En isbjörn är en isbjörn och inget gossedjur

Dagens Nyheter har en artikel om hur isbjörnen Knut åt en födelsedagstårta [länk]. Sen Al Gore kom med sin bluffbild om den "drunknande" isbjörnen har klimatvänstern tagit isbjörnen som någon symbol för ett djur som kommer att utrotas av (den påhittade) kommande katastrofala uppvärmningen.

Men isbjörnen är ett av de farligaste djuren på jorden. För isbjörnen är människan helt enkelt mat. Ingen människa med förståndet i behåll ger sig ut i isbjörnsrika trakter utan ett vapen.


Isbjörnen Knut i ett annat perspektiv

Isbjörnen ska naturligtvis skyddas mot olaglig jakt och har all rätt att existera. Men framställ inte isbjörnar som snälla ofarliga gossedjur. Det är en falsk bild som naturligtvis klimatalarmister och PK-media gärna visar. För dem betyder propagandan allt och sanningen inget. Dagens Nyheter har numera blivit PK-maktens propagandacentral och struntar i allt vad hederlig granskande journalistik är.

Källa

Andra bloggar om: , intressant.se

25 Comments:

At 06 mars, 2008 08:39, Blogger Thomas Palm said...

Folk som lever bland isbjörnar går ofta ut utan vapen. Jag läste rentav om en skola i Kanada där barnen hade tävlingar i att våga röra vid en vild isbjörn. (Som så många av barns lekar involverade denna en viss risk, men inte så hemskt stor) Självklart inget man bör göra om man inte kan läsa deras beteende väl, men din bild av dem som blodtörstiga vilddjur är lika förenklad som den som ser dem som gosedjur.

 
At 06 mars, 2008 12:26, Blogger Per Welander said...

thomas palm: Har du en källa för att skolbarn rör vid en vild isbjörn? Låter lite för otroligt.

Jag har inte kallat dem för "blodtörstiga vilddjur". Risken att bli dödad är ganska liten men ofarliga är de definitivt inte.

Men här är rekommendationen från Arctic Website: "The polar bear is the most deadly of all. While his normal food is seal, they have been known, for centuries, to attack humans. Until the introduction of firearms, the native people of the north have lived in fear of them. Many early explorers have told horror stories of polar bear attacks. These bears are known to stalk and hunt humans. If you are in polar bear country carry a firearm or avoid the area."

Någon expert på isbjörnars beteende är dock jag inte - det medger jag.

 
At 06 mars, 2008 12:53, Blogger Thomas Palm said...

Jag tror det var en artikel i DN. Tricket var att passa på när de var riktigt mätta och att smyga på dem bakifrån medan de är distraherade av någon annan. Samma artikel hade också med en av dessa infödingar som "levde i skräck för isbjörnar". Hans metod om han mötte en var att medelst en stav ta en påse, eller något annat föremål och hålla upp ovanför huvudet. Han hävdade att isjörnar bedömer storlek mycket efter höjd och då såg en som alldeles för stor att ge sig på. Däremot kan de bli nyfikna av pistolskott så varningsskott är inte nödvändigtvis någon bra idé.

Ofarliga är inga större djur, men å andra sidan är det heller inte många som är lika farliga som människan. Är det farligare med isbjörnar än med en massa beväpnat folk som går omkring och är nervösa för isbjörnar? Det är i alla händelser fler hundar som skjuts än dödas av varg, och ändå är det vargen jägarna hatar inte varandra.

 
At 06 mars, 2008 13:13, Anonymous Anonym said...

Löjligt Mr Palm , alvarligt talat lägg ner. Varför påstå att de är ofarliga när det är allmänt känt att de är livsfarliga, alla björnar är farliga.

De är inte mer eller mindre värda att rädda för det. Föresten alla större vilda djur är farliga för människor.

Olle w

 
At 06 mars, 2008 13:48, Blogger ianric said...

Från en intervju med en meteorologstudent som gjorde sitt examensarbete på Svalbard:

"Är du beväpnad?
— Nej. Jag har funderat på att försöka få tag i ett begagnat gevär som man kan ha när man ska ut på tur, men när man går i byn behöver man inte ha gevär.
— Vi var ute på tur nu i helgen och lånade gevär av universitetet. Det kändes lite märkligt att knalla in och hämta ett gevär, men det är en del av vardagen här. Ska du iväg är geväret lika viktigt som skor på fötterna."

Hela reportaget:
http://hd.se/angelholm/2007/01/21/
gevaeret-lika-viktigt-som-skor/

 
At 06 mars, 2008 16:11, Blogger Thomas Palm said...

Olle, var sa jag att isbjörnar är ofarliga? Tvärtom sa jag att inga större djur är ofarliga. Däremot överskattar många riskerna med dem. Jag har dykt bland hajar, inga bjässar, men i alla fall ca 2,5 meter. När jag kom till Florida trodde jag alligatorer var farliga, men snart simmade jag i samma sjö som alla andra trots alligatorerna i den. Riskerna är så små att det inte är värt att ta mer än minimala säkerhetsåtgärder, typ den som fanns på en skylt i ett naturreservat: "WARNING! Do not play with the alligators" Närmaste jag kommit att dö var istället när jag var nära att bli överkörd av en bil hemma i Stockholm.

Att folk tar med sig gevär när de går ut är inte bevis på att sådana behövs. Man kan undra hur väl den där studenten kunnat hantera geväret om det verkligen behövts. Det känns mer som en psykologisk tröst att ha.

 
At 06 mars, 2008 18:45, Blogger Skeptikern said...

Sveriges Crocodile Dundee. Okej, simma i samma sjö som krokodiler. Hur stor var sjön till och börja med?...

 
At 06 mars, 2008 22:14, Blogger Thomas Palm said...

Nej, skeptikern, inte krokodiler utan alligatorer. Krokodiler typ de du hittar i Australien är livsfarliga (tror jag, de som bor i Australien kanske tar lättare på dem också), alligatorer äter mest fisk. De hade en liten en i en damm på universitetet (helt fri alltså, men den trivdes väl) och man fick akta sig när man körde när det regnade för då var alligatorerna ute och gick så man riskerade köra på dem. Sjön var väl ett par kilometer stor eller så och i praktiken skrämdes alligatorerna bort från vårt hörn av alla badare. Min handledare körde dock på en så hårt när han var ute och seglade i en jolle att båten tippade över framåt.

 
At 06 mars, 2008 22:34, Blogger Per Welander said...

thomas palm - Sveriges Crocodile Dundee :-). Även jag har besökt Florida och guiderna i Everglades var noga med att vi inte skulle sticka ner fingrarna i floden. Chefen för en alligatorfarm var klart skadat i benet efter en alligatorattack. Men antalet attacker är ändå inte många med tanke på antal innevånare i Florida, se här. Trafiken är klart farligare.

 
At 07 mars, 2008 08:04, Blogger Thomas Palm said...

Det här var inte i Everglades utan uppe i Gainesville, en universitetsstad längre norrut där jag gjorde mitt exjobb. Däremot hade vi en massmördare som hade ihjäl fem personer en weekend. Människor är skrämmande. Baserat på din statistik kommer alligatorn inte i närheten av att vara lika dödlig som vårt farligaste svenska vilda djur, getingen.

 
At 07 mars, 2008 10:24, Anonymous Anonym said...

"Riskerna är så små att det inte är värt att ta mer än minimala säkerhetsåtgärder"...
Hoppsan... för ett tag trodde jag Palm refererade till klimatfrågan! ;-)

 
At 07 mars, 2008 10:57, Anonymous Anonym said...

Till alla: Nu får ni skärpa er! Jag brukar tycka att nivån på debatterna på den här bloggen är hög, men att tjafsa om isbjörnars farlighet hit eller dit gör väl oss knappast klokare om klimatet!

/Peter S

PS. Jag vill rikta ett tack till Thomas Palm, som faktiskt vågar och vill debattera klimatet med oliktänkande. Det hedrar dig, och ditt kunnande tillför mycket till debatten. Fortsätt så! (Men sluta tjafsa om isbjörnarna. Dör de ut så dör de ut. Det bestämmer inte vi...) DS.

 
At 07 mars, 2008 11:00, Blogger Per Welander said...

Otroligt men sant. Tycker också som thomas palm att getingen är det farligaste svenska djuret. Inte björnen, vargen, huggorm...

Globalt kan jag gissa på malariamyggan. Men sen beror det på hur man räknar - myggan är inte farlig i sig utan den sprider en sjukdom. Som fästingen.

 
At 07 mars, 2008 11:12, Blogger Per Welander said...

anonym - Peter S sa : Jag brukar tycka att nivån på debatterna på den här bloggen är hög, men att tjafsa om isbjörnars farlighet hit eller dit gör väl oss knappast klokare om klimatet!
Har jag sagt att bloggen bara handlar om klimatet? Isbjörnens eller krokodilens farlighet finns det många myter om. Och rubriken var isbjörn.

 
At 07 mars, 2008 13:11, Blogger Christopher E said...

Intressant debatt, men alla har rätt här anser jag.

Per har rätt i isbjörnens gullighetsstatus framhävs när den används som debattikon, speciellt när det gäller klimat. Den är naturligtvis ett rovdjur, och ett tveklöst farligt sådant för människor.

Thomas Palm har å andra sidan rätt i att rovdjurs farlighet också överdrivs i många sammanhang. Håller med honom där.

De snabbt ökande isbjörnsstammarna i Arktis är ju bra för artens överlevnad, men ett problem där björnarna som många vilda djur ger sig in bland bebyggelse för att leta mat bland sopor.

På min egen "Crocodile Dundee"-lista:

Fotvandrat på Svalbard i tio dagar utan gevär trots rekommendation att ta med ett. Kanske dumt, men jag hade nog inte kunnat hantera det rätt ändå.

Simmat i sjö i Australien (Kakadu) där krokodiler låg på stranden (dock inte den stora saltvattensarten).

Simmat bland hajar i Polynesien och med havsormar i Indiska Oceanen.

Jag var för övrigt i Florida i höstas och såg alligatorer både i Everglades och på Cape Canaveral, men badade dock inte med dem.

 
At 07 mars, 2008 14:51, Anonymous Anonym said...

Peter S: Diskussionen om isbjörnen är väl mer relaterad till det faktum att Gore & c:o har anammat djuret som en maskot, aftonbladet kör med photoshoppade isbjörnar i sina klimatkampanjer där stora söta björnögon skall få oss att falla för klimatpropagandan och göra bot och bättring för våra synder.
Har för mig att jag t.o.m. läst citatet "jamen vi måste göra nåt åt klimatet, isbjörnarna är ju så gulliga" i någon av kvällstidningarna....
Intressant då när Per belyser att detta djur är bland de farligaste på jorden. Hade själv en släkting som var uppe i nordligare breddgrader för många år sedan och vittnade om denna oberäkneliga björn som attackerar utan förvarning.

 
At 08 mars, 2008 16:25, Anonymous Anonym said...

De tre, för människan farligaste varelserna på jorden:

1. Människan

2. Elefanten

3. Isbjörnen

 
At 08 mars, 2008 23:27, Anonymous Anonym said...

Elefanter???
Gå nära en elefanthjord och därefter en flock med tex lejon...
Jag sätter hela min marslön på att lejonen flyger på dig men elefanterna lämnar dig ifred.

 
At 09 mars, 2008 08:48, Blogger Thomas Palm said...

Peter, i Afrika anses flodhästen vara det farligaste djuret om du kommer i närheten. Det djur som ställer till mest problem är dock elefanter som har en tendens att ge sig på folks odlingar och emellanåt krossar den som kommer ivägen. Elefanter är smarta och har bra minne, och de har tyvärr väldigt goda skäl att inte gilla människor. Vildbufflar är heller inte att leka med, när jag var uppe på Mount Kenya fick jag rådet att om man måste ut och kissa på natten fick man vara noga att lysa omkring sig med en ficklampa så att man inte kom för nära en.

Visst, går du fram till en grupp lejon med ungar så lär du stryka med, men normalt anses inte lejonen vara så hemskt farliga, även om det finns enstaka problemindivider.

Än intressantare är det med de tre leoparder som man upptäckte hade bott i åratal i en järnvägsstation i Kamapa utan att någon märkt något.

 
At 15 mars, 2008 11:01, Anonymous Anonym said...

Liten korrigering där av anonym. Krokodiler, isbjörnar och hajar är de enda rovdjur som gärna äter människor...om de får tillfälle.

 
At 17 mars, 2008 13:20, Blogger Thomas Palm said...

Hajar äter inte "gärna" människor. Som någon konstaterade, "Om hajar gillade att äta människor skulle inte människor bada i havet". De flesta hajattacker består av ett bett och därefter ger sig hajen iväg. Tydligen smakar vi fel. Det finns rentav några forskare som vågar sig på att studera vithaj genom att dyka bland dem utan skyddsutrustning.

Eller som dykledaren sa vid ett dyk i Bahamas: "här ligger det antagligen sköterskehajar och vilar på botten. De kan verka lugna men försök inte simma fram och rör vid dem, för gör ni det blir de störda och simmar iväg så de andra inte får se dem".

 
At 16 augusti, 2008 17:13, Anonymous Anonym said...

Att påstå att den globala uppvärmningen av atmosfären är påhittad är som att idag hålla med Ines Uusman i hennes uttryck att Internet är en fluga som nog blåser förbi. Korkat.

 
At 18 augusti, 2008 10:24, Blogger Per Welander said...

henric: Vet inte vad du syftar på. Att vi under 1900-talet har haft en mindre global uppvärmning på ca 0.7 grader är det väl ingen som förnekar. Men orsakerna till denna är forskarna inte överens om.

Men om det blir en uppvärmning framöver vet ingen. Om du tycker det är "korkat" kan du ju anta mitt vad om kommande globala temperaturen. Under 2000-talet har globala temperaturen inte stigit alls.

 
At 20 oktober, 2008 14:24, Anonymous Anonym said...

Jag har själv inte varit i isbjörnsområden, men eftersom jag varit intresserad av att bl.a. paddla längs grönlands kust så har jag läst en del om Isbjörnar (och andra djur i områdena). Isbjörnar är definitivt inte några djur som skall underskattas i aggresivitet, men jag tror samtidigt att dess farlighet ofta görs större än vad den egentligen är, precis som alla djur med stora tänder och klor. Jag hittade det här citatet ang isbjörnar på Svalbard:
"De flesta människor som rör sig mer än några hundra meter från bebyggt område har med sig gevär för att kunna försvara sig mot eventuella isbjörnar. Enstaka dödsfall har inträffat de senaste 10 åren (2005)."
Jag skulle tippa på att fler dött under de tio åren av att de gått igenom isen och druknat, så rimligen borde isdubbar vara en bättre sak att ha med än ett gevär.

Angående hajar. De flesta tänker på vithajar när dessa "otäcka människoätande bestar" kommer till tals och då oftast till antingen Australien eller Sydafrika som område. Det roliga är att det är många fler i Australien som dör av Box jellyfish (tror den heter kubmanet på svenska) än av hajar. Men dessa maneter ser ju inte så farliga ut och därför skapas det inte så mycket myter om dem.
Precis som Thomas Palm skrev så tycker normalt inte hajar om människor.

 
At 17 december, 2010 16:15, Anonymous nathalie said...

jag är en discovery nörd och isbjörnar är väldigt oberäkneliga och kan gå från lugn och harmonisk till irriterad och arg på mindre än 1 sek .. och att barn leker med dom är bullshit ..... isbjörnar är nästan det ända djur som har människan som naturlig föda...

 

Skicka en kommentar

<< Home