torsdag, februari 7

UAH temperaturdata bekräftar kall januari

Nu har även UAH:s satellitbaserade data kommit [länk]. De överenstämmer bra med RSS-data [länk].

        UAH temperaturdata

Uppdatering 2008-02-12: Även GISS har nu bekräftat den kalla januari 2008 [länk]. Kallaste januari sedan 1989 enligt GISS.

Joe Bastardi på Accuweather skriver:
“It is straight out of the book of climate. The pattern is so much like the 1949-1950 La Nina, which was signaling the start of the reversal of the warming of the earth’s climate in the 1930s, ‘40s and early 50s. Only someone choosing to ignore it, or not wanting to see it, would not be cognizant of it. But because such a pattern leads to warmer than normal conditions in areas where the greatest centers of human induced global warming information comes out of, western Europe and the eastern part of North America, no attention is being called to the fact that the winter this year does have outstandingly large areas of colder than normal temperatures and in areas, the vast expanses of the tropical Pacific, and the vast expanse of the air above us.”
Uppdatering: Läs hela artikeln här (pdf).

Vi, precis som östra USA, får alltså varmare väder vid en La Nina. Det har vi verkligen upplevt i år. Men på många andra platser runt jorden har det varit riktigt kallt. Intressant är också hur solcykel 24 utvecklar sig. En del forskare tror att den blir stark, andra mycket svag. Oavsett vilket har solcykel 24 blivit försenad vilket statistiskt innebär ett kallare klimat.


Solen den 7 februari 2008. Endast en solfläck tillhörande solcykel 23 syns (0982). Solen har fortfarande nästan ingen aktivitet alls.

10 Comments:

At 07 februari, 2008 18:33, Blogger Per Welander said...

Vill än en gång påpeka att jag hinner inte svara på era mail. Jag får 10-20 om dagen med olika frågor. Tiden räcker helt enkelt inte till. Men jag läser alla.

 
At 07 februari, 2008 20:03, Anonymous Anonym said...

Ser att både UAH och RSS serierna som presenteras börjar 1979, är inte det lite kort för att se en långvarig trend?
Känns som att det kan föreligga en risk för statistiskt bländverk?

 
At 07 februari, 2008 20:32, Blogger Per Welander said...

micke: 30 år är en mycket kort tid geologiskt. Men vi vet att sen 1800-talet har temperaturen ökat med 0.5-0.7 grader/sekel. En naturlig uppvärmning och återhämtning sen lilla istiden. Sett ur ett mycket längre perspektiv har temperaturen fallit. Vi ska inte dra för mycket slutsatser (ännu) av det senaste årets skarpa temperaturfall. Men frågan är om vi kommer att få se dramatiska temperturhöjningar enligt IPCC:s hypoteser. Inget talar för detta idag.

Men ändå ska staten brandskatta befolkningen som om detta kommer att inträffa. Kommer det inte en temperaturhöjning närmaste åren faller IPCC:s hypoteser som ett korthus.

 
At 07 februari, 2008 20:56, Blogger Bengterikj said...

Förlåt en lekman, men ser det inte ut som att temperaturerna runt sydpolen sjunker (RSS)? Kan någon av experterna på detta forum kommentera det mot bakgrund av 'global warming'?

 
At 08 februari, 2008 00:36, Blogger ianric said...

Om jag inte redan vore gift hade jag friat till La Niña! Kallt och jävligt i resten av världen och varmare här. Saltsäcken och snöskyffeln har jag inte behövt röra denna vinter. Och samtidigt har den "globala temperaturen" sjunkit till "ISTIDEN KOMMER!"-nivån.

Angående debattklimatet rekommenderar jag en titt på:

http://www.youtube.com/watch?v=xNIlfyef-b0

Finns det verkligen folk som röstat på Barbara Boxer? Jag trodde inte att sådana människor fanns på riktigt. Att ställa en insinuant fråga, låta den svarande säga en halv mening, avbryta och säga "Jag verkar inte få något svar", ställa nästa insinuanta fråga, etc. Finns den här människan på riktigt, eller är hon en datoranimation från IPPC? Men det är klart, det finns ju folk som röstar på miljöpartiklarna (mp), stalinisterna (v) och nazisterna (sd). Universum och dumheten är obegränsade. Tror jag. Tills någon motbevisar det.

 
At 08 februari, 2008 10:18, Blogger Den siste mohikanen said...

Re Bengerikj,

temperaturen runt sydpolen (och hela antarktis) sjunker, vilket inte är förenligt med teorin om växthusgasdriven temperaturökning. Temperaturen sjunker dock långsamt vilket leder oss att tro att vi ser både sol- och växthusgaseffekter, där växthusgaseffekten motverkar solens påverkan i Antarktis och förstärker den i övrigt.

Klimatalarmismen (+6°C år 2100 t ex) kan med säkerhet uteslutas. Om det blir +1,5° eller minus 1° år 2100 kan vi inte veta idag.

 
At 08 februari, 2008 10:26, Anonymous Anonym said...

tyckr det är lite dåligt att kalla SD "nazisterna", skärpning.

Olle W

 
At 08 februari, 2008 13:27, Blogger Per Welander said...

Olle W och alla: Du har rätt Olle. Jag kommer i fortsättningen inte att släppa fram inlägg där någon person eller organisation beskylls för att vara nazister eller stalinister. Undantag om de öppet deklarerar att de är det. I sd:s fall kan jag inte se att kopplingen finns.

 
At 10 februari, 2008 12:40, Anonymous Anonym said...

Hej Per,
tack för din utomordentligt viktiga insats med din blogg!

En reflektion.
Visst, snart kommer temperaturen troligen visa att alarmisterna har fel. Åtminstone för alla resonabla människor.

Tyvärr handlar det inte om rätt eller fel för dem. De handlar inte ens om temperaturen eller CO2. De kunde inte bry sig mindre.

Det handlar om personlig vinning genom karriärbygge för politiker, byråkrater, meterologer, forskare och journalister.

Det handlar om makt över människor via internationella organiationer (IPCC, UNCED, FN, ....).
Men framför allt handlar det om hat mot människans frihet och mot kapitalism.
Det handlar om en, efter sovjets förfall, desillisionerad vänster som efter en ökenvandring på 90-talet hitttade CO2 som sista halmstrået att bekämpa den så förhatliga kapitalismen.


Och den ger de inte upp bara för att temeperaturen går ner. De har fått blodsmak och kommer att lägga ut dimridåer.

Därför handlar det om att nu börja fundera ut vilka strategier de kommer att lägga upp (kanske de kommer att säga: Okej, solen spelar in, MEN det ger oss bara en respit. När solen går åt andra hållet igen kommer det bli etter värre. Eller så går de tillbaks till sin 70-tals strategi det är människans fel att det blir kallare. Eller både och...).

Magnus

PS Om man intresserar sig för vilka personer som drar i trådarna i organisationerna så kan man börja med Maurice F. Strong. Se gärna videon: http://www.youtube.com/watch?v=FjDMpPkzUA4
DS

 
At 10 februari, 2008 16:55, Blogger Per Welander said...

magnus: Kloka synpunkter. Om temperaturen går ner kommer alarmisterna att hitta en bortförklaring till det (som aerosolerna på 70-talet). Det blir mycket svårt att stoppa bollen och politikerna. Tusentals och åter tusentals människor tjänar pengar på detta. Politikerna vinner röster genom att "rädda jorden" samt får oanade nya möjligheter att beskatta och kontrollera folk.

Det var länge sedan detta var vetenskap - det har länge varit politik. Men om temperaturen inte går upp blir det svårare för frihetsmotståndarna att driva sin agenda. Vaclav Klaus har fattat detta och uttrycker sina åsikter högt. Men EU-byråkraterna ignorerar naturligtvis allt vad han säger.

Som sagt - det handlar om samhällssystem, vår individuella frihet och ekonomisk fördelning mellan länder. Om det bara var för vetenskapen kunde jag lägga ner bloggen.

 

Skicka en kommentar

<< Home