fredag, februari 29

Myten om Prozac avslöjad

Kommer du ihåg Prozac? Ett av våra vanligaste receptbelagda läkemedel som "botar" depressioner. Ett slags lyckopiller. Men nu har det avslöjats att Prozac var en bluff. Vanliga sockerpiller fungerar precis lika bra. Den enda effekten är placebo vilket i och för sig kan fungera bra ibland.

Studien som avslöjar myten finns publicerad i Public Library of Science Journal. Intressant är också hur depressioner har blivit en av våra vanligaste sjukdomar, från 50 av 1.000.000 på 60-talet till 100.000 av 1.000.000 på 90-talet. Alltså var tionde person lider av depression. En omdefinition av begreppet depression helt enkelt. Depression har blivit en folksjukdom och det har blivit "normalt" att vara deprimerad. En sjukdom men ändå inte en "riktig" sjukdom.

Läs också hur läkemedelsindustrin skapade myten och satsade massor på marknadsföring. Miljoner människor sprang till läkarna för minsta besvär och fick Prozac utskrivet. Gissa vilka som tjänade miljarder på detta? Hur många miljarder har skattebetalarna skinnats på genom läkemedelssubventioner?

Numera ingår i testerna för godkännande att ett läkemedel ska bevisas ha bättre effekt än placebo. Läkemedelsindustrin gör naturligtvis allt för att gå runt detta.

Undrar hur många människor som är "deprimerade" efter att ha gått på klimatbluffen?

Källa

Andra bloggar om: , intressant.se

17 Comments:

At 29 februari, 2008 08:17, Blogger Henrik Sultan said...

Det kallas emo :p

Skämt o sido så är det hemskt hur mycket folk proppar i sig dessa mediciner för att klara vardagen. Och med världen som den ser ut så lär det inte bli färre...

 
At 29 februari, 2008 08:28, Blogger Christopher E said...

"Undrar hur många människor som är "deprimerade" efter att ha gått på klimatbluffen?"

Ganska många, speciellt om man tar med hela miljöhotscirkusen och inte bara klimat. Det är rätt skrämmande och tragiskt att läsa i synnerhet unga människors insändare i våra tidningar.

Psykologerna använder redan begrepp som "eko-ångest" och "klimatfobi" för svårare fall av miljödepression.

Att detta leder till ökad självmordsfrekvens bland unga måste stå utom alla tvivel. De tror ju på fullt allvar att hela jordens biosfär kommer att gå under inom kort, och allt fler avstår från barn på grund av att klimatprofeterna säger att vår generation i princip är den sista innan resurserna tar slut och vi kokar ihjäl.

Frågan är; vilka bär det yttersta ansvaret för de liv som förstörs av propagandan?

Nu kommer säkert någon alarmist att hänvisa till diverse hypotetiska modeller och hävda att det är skeptiker som är ansvariga för alla dödsfall och utrotningar som skulle orsakas av klimat... men i så fall har jag ju räddat många liv på de isfria vägarna i vinter :-)

 
At 29 februari, 2008 11:10, Blogger Domedagsgeografen said...

Samma sak föreligger med skrämselpropagandan om fågelinfluensan (någon som minns den?). Donald Rumsfeld tjänade storkovan på att alla plötsligt panikköpte Tamiflu.

Sprid ett påhittat skräckscenario, invänta reaktionen och erbjud lösningen (samt inte minst tjäna pengar på det).

http://www.commondreams.org/headlines06/0312-06.htm

 
At 29 februari, 2008 11:42, Anonymous Anonym said...

men verkligheten kommer ikapp igen i sommar när vi får närmare bekantskap med all ohyra som kunnat övervintra i den här i skåne obefintliga vintern. Så som sniglar, mygg, fästingar osv...

 
At 29 februari, 2008 15:20, Anonymous Anonym said...

En kommentar angående HPV-"vaccinen":
-----
Innan man sprutar in detta vaccin in i tjejers kroppar borde man kolla upp lite fakta. Fakta som att väldigt många redan har detta virus. Att denna form av cancer har procentuellt väldigt litet av hela cancerkakan. Att för att få livmoderhalscancer av detta virus så måste man vara väldigt sjuk/nedsatt. Att Gardasil aktiverar viruset och de som får detta vaccin har större chans att få cancer, någon sidoeffekt (3500 rapporterade) eller dödsfall.

Lite mer intressant information:
http://www.lifesite.net/ldn/2007/sep/07092004.html
http://redpillreich.blogspot.com/2008/02/hpv-bomb-hpv-does-not-cause-cancer-hpv.html

URL:er delare:
* http://www.lifesite.net/ldn/2007/sep/
07092004.html
* http://redpillreich.blogspot.com/2008/02/
hpv-bomb-hpv-does-not-cause-cancer-hpv.html

Hela denna vaccinindustrin är gråzon. För några dussin år sedan fick man sjukdomar som man fick gå igenom för att stärka immunförsvaret men nu skall allt vaccineras, läkemedel som innehåller kan innehålla kvicksilver och/eller aluminium (Har koppling till Alzheimer). (Inte att glömma amalgam med kvicksilver) Något som verkligen blomstrar på senaste tiden är autism och allergier. Har det någon koppling?

-

Läkemedelaindustrin är väldigt smutsig. Istället för att plocka roten till sjukdomar så går de på symptomen med läkemedel vilket ger bieffekter. Finfina effekter vilket sedan behöver läkemedel med bieffekter för att lindra.

En orsak till sjukdomarna kan vara vaccin, maten med alla dessa tillsatsämnen som t.ex skadliga mononatriumglutaminat (E621). (Sök på MSG, Monosodium glutamate för mer information). Kolla hur mycket saft "Fun Light" är. Lika smart att äta MSG som att dricka vatten med flour.


--
Håkan

 
At 29 februari, 2008 15:33, Anonymous Anonym said...

Frågan är nu om det är så bra att just denna myten blev avslöjad.
Jag menar bevisligen så kände sig folk bättre om de fick pillren. Att sen de som fick sockerpiller kände samma effekt är egentligen irrelevent.
Man hade ju kunnat smyga in ett overksamt ämne i produkten och ta bort övriga ämnen och fortsatt att kalla det för prozac och folk skulle gått runt och känt sig glada med ett leende som går från öra till öra.

Fast iofs, detta avslöjandet visar ju också på en gammal kunskap står sig stark, dvs att positivt tänkande hjälper till vid både psykisk och fysisk läkeprocess.

Om sockerpillerna har den effekten så är det mental coaching att komma ur sitt negativa destruktiva tänkande och inte en massa piller som man behöver.
Detta borde ge ett rejält uppsving för psykologerna.

Åtgärda problemet, inte döva symptomen.

 
At 29 februari, 2008 17:37, Anonymous Anonym said...

Antidepressiva mediciner är rätt speciella. Ger du inte rätt medicin till rätt patient så kan du lika gärna ge patienten ett sockerpiller. Frågan är betydligt mer komplex än vad artikeln antyder. /BD

 
At 01 mars, 2008 00:34, Blogger benke said...

Hej Per.

Din kommentar: "Den enda effekten är placebo vilket i och för sig kan fungera bra ibland".

Vetenskapen har testat på olika grupper med faktum att placebo gruppen faktiskt har sänkt blodtrycket. Ganska fantastiskt.

 
At 03 mars, 2008 10:23, Anonymous Anonym said...

Antidepressants
Hope from a pill

Feb 28th 2008 | NEW YORK
From The Economist print edition
Disagreements over whether drugs to combat depression are worth taking
http://www.economist.com/science/displaystory.cfm?story_id=10765331
Antidepressants | Hope from a pill | Economist.com

That bolsters the PLoS paper, but there is another sort of critique that challenges its conclusions. A recent study published by America's National Bureau of Economic Research (NBER) analysed data from 26 countries over several decades to determine what effect SSRIs have had on suicides. Its authors argue that antidepressants are in fact “a very cost-effective means for saving lives”.

Countries with both high and low initial rates of antidepressant use saw similar trends in suicides until SSRIs were introduced. Jens Ludwig, of the University of Chicago, argues that countries that took to the new drugs saw a relative decline in suicides. After controlling for many variables, his NBER team reaches the cheerful conclusion that an increase in sales of one pill per person per year (about a 12% increase over the level in 2000) leads to a decline in suicide mortality of about 5%.

 
At 03 mars, 2008 22:02, Anonymous Anonym said...

När är vetenskapen sann? I fallet med global uppvärmning anser bloggskribenten att den inte är det, i fallet med Prozac så har vetenskapen skådat sanningen. Slutsatsen måste vara att när vetenskapen stämmer med ens egen idealbild av verkligheten så är den sann.

Johan Nilsson

 
At 03 mars, 2008 23:29, Blogger Per Welander said...

Johan Nilsson: Du gillar att skjuta budbäraren. Alltid lättare än att kritisera budbärarens meddelande.

Slutsatsen måste vara att när vetenskapen stämmer med ens egen idealbild av verkligheten så är den sann.

Det är tydligen din sanning och dina slutsatser, inte mina. Jag citerade en intressant rapport publicerad i en ansedd tidskrift. Om du inte tycker det som står där stämmer så kläm ur dig varför det är fel.

 
At 10 mars, 2008 10:56, Anonymous Anonym said...

Miljödeprimerad!! Det är ett ord vi kommer höra mer av tror jag.

Jag är nog en av dom som gått på klimatbluffen. Gud så skönt att få veta att jorden kommer inte gå under i stigande världshav. På fullaste allvar så funderade jag på att köpa hus på Hallands åsen.

Jag är tveksam, det är uppenbart att något händer och vädret förändras. Vad ska man tro på?
//Ted Anderson, Malmö.

 
At 10 mars, 2008 14:40, Blogger Per Welander said...

Ted Andersson: T.o.m. Al Gore har köpt en lägenhet vid havet länk.

 
At 10 mars, 2008 17:24, Anonymous Anonym said...

Igår (9 mars) visades i TV4:s nyheter att 700 fiskare gled iväg på ett stort isflak som "brutits loss av vårvärmen" som programledaren sa.
Efter inslaget kommer en av SMHI:s astrologer som inte tittat i almanackan och försöker övertyga om att det var den globala uppvärmningen som var orsaken.
Läser man artiklar om denna händelse så är detta vanligt sedan många år tillbaka.
SMHI:s meteologer avslöjar sig igen.

 
At 11 mars, 2008 01:23, Anonymous Anonym said...

Mitt förra inlägg hamnade på fel plats.

Här är dock några relevanta länkar om medicin-månglare
Om ni googlar på ”prozac + school killer” så ser ni artiklar om Prozacs psykotiska effekter. Som t.ex. (foga ihop adressen)
http://noworldsystem.com/2008/02/17/drugs-
gun-free-zones-again-the-cocktail-for-a-killer/
”Columbine shooters Eric Harris and Dylan Klebold, as well as 15-year-old Kip Kinkel, the Oregon killer who gunned down his parents and classmates, and Cho Seung Hui, the Virginia Tech killer, were all on psychotropic drugs. Scientific studies proving that prozac encourages suicidal tendencies and psychopathic behavior in young people are voluminous and span back nearly a decade.
(and)
Jeff Weise, the Red Lake High School killer was on prozac, “Unabomber” Ted Kaczinski, Michael McDermott, John Hinckley, Jr., Byran Uyesugi, Mark David Chapman and Charles Carl Roberts IV, the Amish school killer, were all on SSRI psychotropic drugs.”

Här är två video-länkar till ”CBS 60 Minutes” angående medicin-månglare.
Det första är ”What's Wrong With The Bees?” (13 minuter)
http://www.cbsnews.com/stories/2007/10/25/
60minutes/main3407762.shtml (foga ihop)
Intressant och viktig information som visar att BAYER lurat på odlare besprutningsgift som utrotar alla insekter inklusive de viktiga honungsbina som ska sköta pollineringen åt odlarna.
Detta blir en ekonomisk katastrof för odlare och handlare.
Fega och korkade miljökontrollanter vågar inte agera.

Den andra är ”One Thousand Lives A Month”.
http://www.cbsnews.com/stories/2008/02/14/ 60minutes/main3831900.shtml?source=mostpop_story
(foga ihop adressen)
Videon handlar också om BAYER som säljer livsfarlig och oprövad medicin mot blodpropp.
Den kostar 1000 dollar jämfört med den bättre och ofarliga konkurrentens 50 dollar.
BEYER:s ekonomiska makt förklarar tystad kritik och mutbelönade inköpare förklarar konkurrensövertaget.
Även här rädda och fega och korrumperade kontrollmyndigheter.

 
At 13 september, 2009 16:17, Anonymous Anonym said...

Tråkigt att höra. Jag som ätit olika antideppressiva som gett enormt god effekt, under ca 10 år. Kan ej förstå hur jag orkade leva utan dem. Minns livet då som en mardröm, med ständiga självmordstankar.
Ska nu byta till prozac, pga vissa biverkningar av de andra antideppressiva. Inte bra om de funkar som sockerpiller, för det gjorde definitivt inte de tidigare tabletterna. Är detta verkligen sant?. Min psykiatriker säger att prozac brukar ha god effekt.

 
At 07 april, 2011 20:10, Anonymous Daniel said...

Depression bla..se denna film och läs beskrivningen på youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=hfuUIefllnI

 

Skicka en kommentar

<< Home