torsdag, januari 17

Därför har jag sagt upp mitt elavtal med Telge Energi

Idag fick jag ett brev från Johan Öhnell, VD i Telge Energi. Han meddelade att min el som levereras enbart kommer att vara producerad genom vind och vatten. Sen kom massa prat om växthuseffekten och glaciärer. Telge Energi lovade också att det inte skulle påverka min elkostnad vilket jag inte tror på.

Detta är inget jag efterfrågat och Telge Energi har inte givit mig något val som de andra elbolagen (oftast) gör. Telge Energi har kört över mig. Istället för denna påtvingade förändring kunde de ha sänkt priset. Att konsumenten kan välja enbart vindkraft är helt OK om han dessutom får betala merkostnaden för detta.

Telge Energi har gått från att vara ett av lågprisbolagen till medelpris när jag jämför min förbrukning på webben, här och här. I listan när jag jämförde kom Telge Energi först på 36:e plats. De är att redan för dyra för mig och jag tror de kommer att bli ännu dyrare. Vindkraften är också subventionerad via skattsedeln så den får jag ändå betala.

Nu har jag valt ett nytt bolag där elen produceras med kärnkraft. Några koldioxidutsläpp eller smutsiga utsläpp blir det inte. Min del av elen är alltså "grön". I praktiken så innebär ju bara det att mitt nya elbolag förbinder sig att minst köpa energi motsvarande min pyttelilla del från kärnkraft. Ingen uppoffring alls och elen blandas helt i elnätet.

Andra bloggar om: , , intressant.se

35 Comments:

At 17 januari, 2008 12:15, Blogger Christopher E said...

Bra gjort. Att slentrianmässigt marknadsföra sig med klimatpropaganda ska inte löna sig.

Får man fråga vilket bolag det är som erbjuder specificerad kärnkraftsel? Jag funderar på att flytta från hus lägenhet till hus, och behöver då välja leverantör.

Jag vill inte bidra till att fördärva vår vackra västkust ytterligare med vindkraft (vilka i sin tur också skadar samhällsekonomin).

 
At 17 januari, 2008 12:30, Blogger ianric said...

Hur skall man tolka det faktum att så få privatpersoner (någon promille) är beredda att betala för "grön" el? Det rör sig trots allt bara om några hundralappar per år. Och varför köper nästan ingen utsläppsrätter för att sona semesterflyget? För att inte tala om att många fortfarande tar bilen för att "köra en tur" utan något annat mål än själva bilfärden i sig (mycket populärt nöje bland pensionärer). Beror det på att "informationen" om "klimathotet" inte har varit tillräckligt intensiv i media? Så måste det nog vara, folket behöver mer information. Lämpligen finansierat med skattepengar. Det är ett gott samhälle som använder medborgarnas pengar för att berätta för dem vad de bör tycka och tänka. Synd bara att folk fattar så trögt.

Roligt att Vattenfall erbjuder sina kunder ett val mellan vattenkraft, kärnkraft och vindkraft. Varför inte kolkraft, fliskraft och sopkraft också? Så man vet vad som kommer i ledningen. Jag kommer att tänka på en av 70-talets stora idrottsstjärnor som lyckades kläcka ur sig följande: "Det otäcka med kärnkraft är att man vet ju inte om strömmen är radioaktiv."

 
At 17 januari, 2008 12:53, Blogger Tomas S said...

Får man fråga vilket bolag du valde?

 
At 17 januari, 2008 15:14, Blogger Per Welander said...

tomas s: Jag valde Vattenfall. De var bland de billigaste, störst flexibilitet när det gäller välja produktionskälla och kommer inte att gå i konkurs. De har dessutom egen produktion. Sen har Vattenfall haft en del miljöuttalande för sig som jag tycker låter lite konstiga. Jag har i tidigare inlägg kritiserat Vattenfall för detta.

Men som tidigare sagt - det där att välja hur elen produceras är en slags bluff om bolaget köper från många håll. I Telge Energis fall garanterar de att 10% är dyr el (vindkraft). Kan knappast leda till låga priser.

 
At 17 januari, 2008 16:19, Anonymous Anonym said...

Vill bara tacka för tipset om Telge Energi! Det är bra att någon kommer att ta tag i att få bort kolkraften. Och det jobbar inte vattenfall med. Dom släppet ut lika mycket koldioxid i Europa som hela sveriges befolkning! Och är du säker på att det bara är kärnkraft du köper? Du kommer inte få billigare pris för det.

Nä, nu ska jag kontakta Telge Energi och teckna ett elavtal!

 
At 17 januari, 2008 16:45, Anonymous Anonym said...

Lustigt nog så beskrivs Vattenfalls el med en vind och en vattensymbol på Elprisguidens hemsida. http://www.elprisguiden.se/elpriser.php/rorliga+elpriser/3000/0/+
Exakt vad det betyder har jag inte lyckats lista ut, men får anta att de bara säljer just vind- och vattenkraft. Så du har nog tyvärr inte undvikit vindkraften, Per.

Att Telge man marknadför sig med vad som bedöms vara inne är tyvärr alltför vanligt, jag kan till exempel inte längre köpa vanlig spaghetti i min butik (allt är fullkorn).

 
At 17 januari, 2008 20:08, Anonymous Anonym said...

Bra Per!! Inte bara opinionsbildande på din blogg utan även handlingskraft mot stolleriet! Jag hoppas du gjorde de uppmärksamma på anledningen till att du bytte också. Alla kunder uppskattar inte pk prishöjningar.

 
At 17 januari, 2008 21:09, Blogger Christopher E said...

Tack Per, det är noterat.

Vattenfall har jag relativt mer respekt för, även om de tyvärr som alla andra tror att de måste flörta med de som som tror på klimatdomedagen.

Självklart är elen blandad i ledningen. Men det känns bra om jag garanteras att en summa motsvarande mitt köp går till kärnkraft. Priset för kunden påverkas väl inte så mycket, vindkraftsel kostar ju oerhört mycket att producera, men är starkt subventionerad innan den når kunden.

Men kan säga att om många väljer att styra pengar till dyr vindkraftsel, som Camilla här ovan, ökar det totalkostnaden för elproduktionen, vilket drabbar oss alla. För någonstans ska ju pengarna komma ifrån.

 
At 17 januari, 2008 21:42, Blogger Skeptikern said...

Vattenfall har en egen flashbaserad klimatguide med IPCC:s mest överdrivna påståenden. Den heter "Tillsammans kan vi minska CO2-utsläppen"....

"temperaturerna kan öka med 1-2 grader, pga koldioxid, vi måste stoppa uppvärmningen etc etc".

Ska nog skriva en artikel om det när jag får tid över :)

 
At 17 januari, 2008 23:46, Blogger Per Welander said...

skeptikern: Även Vattenfall har sina löjliga PK-bitar. De bygger kolkraftverk i Tyskland som kommer släppa ut massor av CO2.

Anledningen till att jag lämnade Telge Energi var deras larv om växthuseffekten och påtvingad vindkraft.

Men mitt val av kärnkraft är i praktiken ett spel för gallerit. Egentligen meningslöst.

 
At 18 januari, 2008 10:06, Anonymous Anonym said...

Alla som tror att vindkraften kommer göra att elpriserna går upp tror nog fel enligt mig. Det som sätter elpriserna är kolpriset. Ju mer kol som ger oss energi desto mer kan priserna pressas upp. Och även våra kära producenter (vattenfall, fortum och e.on) är med att pressa upp då dom ligger och håller på sitt vatten i magasinen för att de tror att dom kommer få mer pengar senare. Därför är det bra att det är milt ute och att det kommer mycket nerderbörd och fyller på ännu mer så att dom måste sätta i en högre växel.

Men på ett sätt är det bra med kolkraft. Ju mer klimatförändringar desto varmare mer smälter isarna och det är ingen vinter längre...

 
At 18 januari, 2008 23:17, Blogger ianric said...

vf-anställd:
Jag tycker också att det är trevligt att vintern här i Sverige är mild i år. Det får gärna bli ännu varmare, jag tycker inte om att skotta snö. Det är inte lika trevligt på andra ställen i världen. Jordens värmemängd är så gott som konstant. Är det varmt på ett ställe (just nu i Europa) så är det kallt någon annan stans (just nu Amerika och Asien). För närvarande har vi dragit vinstlotten. En tur till Sibirien känns inte helt motiverat. Jag tror inte att min dunjacka räcker till.

Per:
Jag funderar också på att byta till Vattenfall som elleverantör. Det skulle förvisso bara röra sig om en besparing på ett par hundralappar per år. Men jag tycker att det är sympatiskt att den fasta kostnaden är 0. Det är väl det bästa incitamentet till att dra ner sin förbrukning? Att hela kostnaden är rörlig. Och givetvis kommer även jag utföra symbolgärningen "100% kärnkraft". Lite religiösa sakrament bör även vetenskapsmän få lov att roa sig med!

 
At 19 januari, 2008 01:08, Blogger Peter A said...

"Vindkraften är också subventionerad via skattsedeln så den får jag ändå betala."

- Det är helt ok att kompensera denna stöld genom att faktiskt köpa det som subventioneras.

Förövrigt är kärnkraft också subventionerat med skattemedel.

http://shorl.com/synemybrejego

 
At 19 januari, 2008 12:38, Anonymous Anonym said...

på vilket sätt är kärnkraf subventionerat??

du blandar i hop staffbeskatning med subvention.........


Olle w

 
At 19 januari, 2008 12:39, Anonymous Anonym said...

Nån som vet om "Godel" är nåt att satsa på? De köper ju in el från elbörsen till självkostnadspris. Ev. överskott går till välgörenhet istället för elbolagens fickor.
Låter lite väl för bra för att vara sant... ;)

 
At 19 januari, 2008 12:51, Blogger Christopher E said...

Det är tveksamt om kärnkraften är nettossubventionerad, även om statliga pengar funnits med i konstruktionen av svenska kärnkraftverk en gång i tiden. Kärnkraften betalar ju hela tiden hiskeliga skatter för produktionen. Vindkraft har däremot produktionen starkt subventionerad.

Subventioner rör till det, och har till och fått vissa att tro att vindkraft är billigt. Jag gjorde en gång ett försök att jämföra kostnadsläget mellan kärnkraft och vindkraft genom att direkt jämföra kostnaden för nybyggen. Jag jämförde en planerad havsbaserad vindkraftspark på västkusten med det pågående reaktorbygget i Finland. (Bygget i Finland har fördyrats sedan jag räknade, men vindkraften har å andra sidan fördyrats ännu mer).

Resultatet blev en nära 4 gånger högre kostnad för varje kWh vindkraft. Intressant nog fick jag samma siffra (4 ggr dyrare) när jag jämförde med en pågående investering i 25% ökad effekt i Ringhals.

För att kunna sälja vindskraftsel till kund måste den här skillnaden subventioneras på olika vis. En kostnad som tär på nationens välstånd. Jag vill inte bidra till utvecklingen genom att aktivt välja vindkraft eller rösta på vindkraftsvänlig politik (men hur undviker man det sistnämnda numera, annat än genom att ligga på soffan?).

Billigast el får man fortfarande från kol och vatten.

 
At 20 januari, 2008 16:45, Anonymous Anonym said...

Jag för miljöns skulle skulle också hellst köpa kärnkraftsel. Hur går det till i praktiken? Skall jag skriva till Fortum och helt enkelt be dem göta det?

 
At 23 januari, 2008 08:48, Anonymous Anonym said...

I dagens GP finns en debattartikel om hur elbolagen utnyttjar handeln med utsläppsrätter till att öka sina vinster. se artikel

/Dan

 
At 23 januari, 2008 09:00, Anonymous Anonym said...

miljötrams, jag väljer den el som är billigast om jag skall välja. I praktiken väljer jag mitt lokala elbolag för jag vill ha en lokal leverantör.

All el uppfyller gängse lagar och regler att då suboptimera valet med något fiktivt miljöperspektiv är bara larvigt.

Olle W

 
At 23 januari, 2008 09:28, Blogger Per Welander said...

Olle W: Riktigt så enkelt som att välja lägsta pris är det inte. Lägsta pris när jag kollade nu hade ett riskbolag enligt min mening. Kan gå i konkurs.

Men sen var huvudskälet för mitt byte att Telge Energi blivit dyra och med vindkraften kommer att bli ännu dyrare. Dessutom behövs backup för den skattesubventionerade vindkraften. Det kan vara vindstilla.

Men om kunderna vill lägga en moralisk aspekt på det hela är det väl inget fel. Låt dem som vill köpa vindkraft, kärnkraft eller använda solceller.

 
At 24 januari, 2008 18:15, Anonymous Anonym said...

Kan jeg købe svensk el? Om det bare var så. Jeg betaler DKK 1,67/Kwh det svarer til SEK 2,11/Kwh. Men vi har også mange vindmøller vi skal støtte via elprisen. Jeg tager meget gerne kärnkraft eller kulkraft.

 
At 24 januari, 2008 20:33, Blogger Per Welander said...

lars: Vindkraft är mycket dyr el som inte klarar sig utan subventioner. En lösning på ditt problem vore att Sverige bygger 5-10 kärnkraftverk till och sen exporterar denna miljövänliga el till Danmark. Du skulle, om inte staten la sig i, kunna köpa den för 0.60 Dkr/kWh. Sverige har gott om obefolkade områden för nya kärnkraftverk.

Annars får ni väl satsa på gas- eller kolkraftverk. Men det förbjuder EU. De vill väl ha fattiga medborgare som svältande suktar efter nya EU-bidrag.

 
At 24 januari, 2008 21:39, Anonymous Anonym said...

Du vet väl att VF är ett av dem bolagen som skulle kunna pressa priserna så att vi generelllt får lägre elpriser i Sverige... Stör det inte dig att dem har flera miljarder i vinst varje år?

 
At 24 januari, 2008 22:08, Blogger Per Welander said...

anonym: Jo det stör mig. Hela prissättningen med ett oligopol där vi betalar marginalpriser stör mig enormt. Ska vi komma bort från detta måste vi få balans mellan efterfrågan och tillgång. Nya kraftverk måste få byggas.

Jag har tidigare kritiserat Vattenfalls hyckleri, bläddra bakåt i bloggen så ser du.

 
At 25 januari, 2008 00:14, Blogger ianric said...

Glöm inte rapporten från WHO 2006. Tjernobylolyckan har faktiskt skördat 56 människoliv! Är vi verkligen beredda att sätta tiotals liv på spel genom att fortsätta med kärnkraft? Å andra sidan lär inga isbjörnar ha drabbats av Tjernobyl. Ladda Barsebäck igen. Och bygg Barsebäck 3, 4, 5 och 6. Till att börja med.

 
At 25 januari, 2008 22:34, Anonymous Anonym said...

Klimatförändringar ställer till problem för kärnkraftverk:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/01/23/AR2008012301874.html?hpid=sec-nation%3E

Kan vara intressant i diskussionen.

 
At 26 januari, 2008 14:22, Anonymous Anonym said...

Att så få köper sk miljö el och liknade beror nog på at de inser eller åtminstone anar och har en magkänsla för att det är geschäft utan mening. Att leverera el i nationell skala handlar om stora investeringar som sträcker sig över betydande tidsrymder. I Sverige produceras ca 90% av med kärnkraft och vattenkraft och det kommer inget geschäft med miljö-el att ändra på. Har el skall produceras i framtiden bör bestämmas av en realistisk politik för el försörjningen och inte meningslöst populistiskt geschäft.

 
At 26 januari, 2008 19:00, Anonymous Anonym said...

Nu har jag bestämt mig, det blir Telge Energi. Tack för tipset!

Anders

 
At 27 januari, 2008 16:20, Blogger Peter A said...

Till anonym 26/ja 19:00:

Tack, då blir priset lägre för oss som inte väljer klimatel.

 
At 27 januari, 2008 23:21, Blogger ianric said...

Ett tips till alla som bor i villa och inte har allt för nära till grannar: Sätt in en vedkamin. Det medför lite eget (obeskattat) arbete, men det blir en kostnad om ca 10 öre/kWh arbetet oräknat. Ännu mindre om du äger skog. Och du får motion! Och du får gott CO2-samvete! Nåja, jag skojar bara. Jag eldar med ved för att det är ekonomiskt och mysigt med brasor. Jag förstår att man inte skall elda i tätbebyggelse. Där är det bättre med fjärrvärme eller direktverkande el (helst från vattenkraft eller kärnkraft). Men snälla, använd torr ved!

 
At 28 januari, 2008 14:54, Blogger JO said...

Kan någon förklara varför det aldrig i vindkraftdebatten framgår att vindkraften behöver back-up-kraft om den ska ingå i vårt basbehov.

Säg nu att målsättningen att bygga ut vindkraften till dessa 10-20-30 TWh det talas om, också förverkligas.

Vad händer då om vi får ett rysshögtryck i mitten av februari med 30 minusgrader och vindstilla långt ner i Småland, och lika kallt (och lika vindstilla) i våra grannländer?

Då lär Telge Energi liksom alla andra förlita sig på import av kolkraft. Fast inte ens den kommer att räcka till.

 
At 08 februari, 2008 02:11, Anonymous Anonym said...

Är kärnkraft ren energi???

 
At 18 mars, 2008 19:37, Blogger mats said...

Det är tragiskt att läsa dessa inlägg. Fulla av egoism och tomma på kunskaper om läget på vår jord. Här gäller det bara att hitta billigaste elen. Ni köper säkert också den billigaste maten när ni handlar. Ni skulle aldrig välja ekologiskt för att på så sätt stödja en övergång till ett hållbart samhälle.
För att spara ett par hundra kronor per år så väljer Ni bort vindkraft och därmed en utveckling mot ett samhälle som bygger på förnybar energi.
Tack o lov att det finns företag som Telje Energi som vågar gå före o visa vägen.
Den miljöförstöring vi har skapat på jorden kanske inte går att vända. Det är kanske för sent , men om alla tar sitt ansvar så kanske det går. Mats

 
At 13 juli, 2009 09:31, Anonymous Anonym said...

Som en krumelur i utkanten av detta ämne får jag lust att påpeka, att stenåldersmänniskor inte var (i förekommane fall är) ett dugg dummare än vi. Ingen av dem skulle hugga av den gren de sitter på eller sjösätta sin ekstock intill ett vattenfall.Som Telje leker med i sina tröttsamma reklamfilmer.

 
At 30 mars, 2010 11:29, Anonymous johannes said...

Jag sitter nu här den 30/3 2010 och läser era inlägg från februari 2008.Det vore verkligen roligt att få höra någons kommentar i denna dag,när även ni i den sydligare delen av Sverige fått pröva på en rejäl kall och snörik vinter.Är du Per lycklig över vattenfalls pris och energiagerande?T.ex:stänga av kärnkraften för rep. när den som bäst behövs?Var det möjligen för att kunna höja elpriset?Kommer dom att höja priset ännu mer i vår när snösmältningen kommer igång,som dom gjorde förra sommaren när nederbörden var mycket stor,med motiveringen:vi kan inte släppa ut stora mängder vatten nu med tanke på hösten och kommande vinter då nederbörden inte är tillräcklig.
Jag tror inte heller på att vindkraften är något saliggörande för elproduktionen.110 vindsnurror i Norrbotten där en stor del av året är kall och i stort sett vindstilla,klokt?Vattefall,nej tack
Men något bör göras. Isen smälter.
Kärnkraften regeras av girighet.
johannes

 

Skicka en kommentar

<< Home