måndag, november 5

Vad blir det för väder? Alternativ till SMHI

Vi lämnar nu klimatfrågorna och tar ett annat ämne som alltid är populärt - vädret. Vill du veta vädret 5-dygn framåt finns SMHI:s prognoser. Men prognoserna är grova och vill du veta vädret om sex dagar är de inte till någon hjälp.

Men all information om olika prognoser finns på nätet och här ska du få tips om hur du kan få bättre och fördjupad information. Observera att informationen du får se är färskvara och ändrar sig flera gånger per dygn. En bra länksamling är www.wethercharts.org.

Olika modeller används för att spå vädret och en av de vanligaste är GFS. Antag att du vill ha reda på vädret söndag-måndag nästa vecka. Klicka på länken här och välj ort. I detta exempel väljer jag Stockholm/Bromma. Klicka sen på metric för att få det hela i metriska systemet. Du ska nu ha fått upp denna sida (klicka på metric igen).

Nu är det dags att tolka värdena och det är inte så svårt som det kan tyckas. Prognoserna ges i 3-timmars intervaller - Valid Time. För en enkel prognos kan du sen titta på Max Temp, Min Temp, 10 m Wind kph, Total Percip (mm), Total Cload Cover.

Vi tittar på söndag Sun 11/11 06Z som ett exempel. 11/11 anger månad/dag och 06Z visar tiden kl. 07. Du måste lägga på en timme på tiden, när det är sommartid 2 timmar. Vi ser att Max Temp = 1 grad, Min Temp = 0 grader, 10 m Wind kph är N 22 km/h, Total Percip = 2.20 mm och Total Cload Cover = 100%. Delar du vindhastigheten med 3.6 får du vindhastigheten 6 m/s, riktningen är nordlig (N). Total Percip anger nederbörden i smält form och Total Cload Cover hur stor del av himlen som är täckt av moln. Alltså det blir mulet, snö eller snöblandat regn kan väntas och temperaturen runt noll.

Huruvida det blir snö, snöblandat regn eller regn när temperaturen är runt noll kan vara svårt att veta. Tumregeln kan vara noll grader och under snö, 1-3 grader snöblandat regn och därutöver regn. Temperaturen i högre luftlager spelar här en roll men det är överkurs och vi bortser från det. Går det från kallt till varmt kan det bli underkylt regn. Marken är kall med ett par minusgrader samtidigt som varmare luft strömmar in högre upp. Regnet fryser då när det kommer ner på marken.

Vi ser också att det på måndag 12 november blir en rejäl köldknäpp med lätt snöfall. 2.5 mm kommer att falla vilket innebär att det under hela måndagen blir ca 2.5 cm snö. Om du tar värdet i mm och multiplicerar med 10 blir det snömängden i cm.

Tittar vi på hela perioden fram till måndag den 12 nov ser vi att det blir växlingsrikt med mycket nederbörd. Natten till onsdag 7 nov faller temperaturen rejält, fredag 9 nov blir blåsig och på förmiddagen tillfälligt varmare. Vinden slår om från sydsydost (SSE) till nordnordväst (NNW) och sen blir det kallare igen. Omslaget i vindriktningen beror på att ett djupt lågtryck passerar strax söder om oss [länk].

Vill du se grafiskt hur vindarna utvecklas i Nordeuropa kan du klicka här. Klicka sen på 10 m Wind lite till höger (ej 10 m Wind Mitteleur). Genom att välja tid framåt får du en grafisk bild. Välj t.ex. 84 vilket ger vinden torsdag 8 nov 18Z (alltså kl. 19.00). Vi ser att utanför Danmark blir det mycket hårda vindar - över 50 knop. En knop är ungefär 0.51 m/s vilket innebär över 25 m/s, alltså full storm.

Vi kan också se att det väntas kallt väder med några minusgrader i slutet av perioden fram till den 21 nov. Vinterdäck och mössa på för den som inte redan ordnat det.
UPPDATERING: GFS-prognosen har redan ändrat sig. Det väntas nu inte bli kallt i slutet av perioden.
UPPDATERING-2: Prognosen för de hårda vindarna och torsdag stämde alldeles utmärkt. Meteoalarm har nu utfärdat en s.k. röd varning för Nederländerna och orange för Danmark [länk].

Moderna Myter kommer inte att ge väderprognoser utan syftet med inlägget är att ge den väderintresserade tips om allt nätet kan ge. Och kom ihåg att exemplen ändrar sig när nya prognoser kommer fram. Osäkerheten ökar givetvis hur längre fram i tiden man går.

Andra bloggar om: , intressant.se

2 Comments:

At 04 december, 2007 20:34, Blogger san3 said...

Jag har ett problem: vår elvaårige son har blivit åthutad av sin klassföreståndare inför hela klassen för att han hävdat en inte helt klimatpolitiskt korrekt åsikt.
Får läraren göra så?
Hade det handlat om religion eller politik hade väl lagen haft ett och annat att säga, men när det gäller den här trosfrågan vet jag inte vad som gäller.
Någon därute som kan skollagen?

 
At 04 december, 2007 21:01, Blogger Per Welander said...

san3: Vad var det din son sa resp. vad sa läraren i åthutningen? Kan inte skollagen men det går alltid att skriva om det hela publikt, alternativt skriva till rektorn. Men det kanske inte din son vill.

 

Skicka en kommentar

<< Home