söndag, november 4

Strunta i Al Gore och Kyoto - Björn Lomberg

Vill tipsa om att det finns sansade artiklar även i svensk media även om det är sällsynt. Läs denna i Sydsvenskan.

Tipstack: Jonathan

Vill också tacka alla andra för alla tips och kommentarer. Min tid för bloggen är begränsad så era tips är värdefulla. Sen kan inte allt publiceras men det förstår ni nog. Kommentarerna, även de kritiska, är också värdefulla. Personangreppen har i stort sett försvunnit men det beror också på att jag konsekvent vägrar att publicera sådana kommentarer.

Jag hoppas också att ni uppmärksammat att professor Bob Carter skrivit en kommentar på Moderna Myter till sin föreläsning [länk].

Då jag följer utländsk media kan jag trösta alla att det är en omsvängning på gång i debatten. Kanske Al Gores "fredpris" varit den trigger som fått igång kritiken mot klimatalarmismen. Men var beredd på att det tar flera år innan det blir sans och vett i svenska medier och bland politiker.

En intressant fråga är om det blir något nytt Kyotoavtal. Det nuvarande går ut 2012. USA, Kina och Indien är nyckelspelarna men det blir mer ett handelsavtal än klimatavtal. Det nuvarande Kyotoavtalet har misslyckas och dessutom har det inget mätbar effekt på globala temperaturen. Det nya avtalet (om det blir något) blir urvattnat. Lösningen, om man nu vill minska utsläppen, måste bygga på teknisk utveckling. Men trycket kan minska om globala temperaturen inte stiger som IPCC:s scenarier säger. Sen 1998 har globala temperaturen inte ökat.

Det vi märker i Sverige är att elpriserna går upp trots att Sveriges el till största delen produceras utan koldioxidutsläpp. Vad som händer är att konsumenterna får betala till ingen nytta, elproducenter såsom Vattenfall kan sko sig och höja priserna. Vi får betala som om det var via kolkraftverk all el produceras i Sverige. Konsumenterna och elintensiva industrin straffas - elbolagen skor sig.

3 Comments:

At 05 november, 2007 15:29, Anonymous Anonym said...

Läs också under The Global Warming Sceptic "Is there a basis for global warming alarm?" NO says R. Linzen.
Och, tänk om våra vetenskapsjournalister ville läsa och kommentera denna och likartade artiklar ...

 
At 11 november, 2007 18:11, Blogger magnus said...

Kommentar beträffande en liten detalj.

Kolkraft är generellt (internationellt) inte så dyr. För något decennie sedan var den lite billigare- och i dag är den marginellt dyrare än kärnkraft. Det skiljer sig mellan olika länder. Här är iofs kolkraft relativt dyr och dagbrotten i Tyskland hade varit trevliga att slippa.

I diagrammet över olika energislags kostnad på denna sida är inte vindkraft med, men den är bortåt dubbelt så dyr som den i diagrammet dyraste kraftkällan.

Skattefinansierat vindkraftschabrak ska väl nu smällas upp samtidigt som man "hushåller" med kärnkraft. Suck!

 
At 23 oktober, 2008 21:31, Anonymous Anonym said...

"Men trycket kan minska om globala temperaturen inte stiger som IPCC:s scenarier säger. Sen 1998 har globala temperaturen inte ökat."

Håller inte med. Jag är femton år och kommer tydligt ihåg när jag gick 3:an i Huddinge, söder om stockholm. Vid den här tiden(till och med några veckor tidigare). Så hade vi MASSOR av snö. Nu tittar jag ut genom fönstret, och hoppsan, det är 10 grader! Och jag har inte flyttat till skåne. Vad är det, om inte en temperaturökning?

Sahand

 

Skicka en kommentar

<< Home