måndag, oktober 15

Sälj aktierna - miljöpolitisk teater av Volvo

I DN kan man läsa att Volvo ska sluta köpa el från kärnkraft. Har Volvos miljöchef Inge Horkeby fått hjärnsläpp? Detta är bara politisk teater och kan knappast gynna aktieägarna. För det första blandas elen i elnätet. Det mesta av elen i Sverige kommer från vatten- och kärnkraft. Om man då bestämmer sig för att köpa el som inte är producerad av kärnkraft får det ingen som helst påverkan. Det innebär bara att Vattenfall, där nu Volvo köper sin el ifrån, förbinder sig att köpa el minst motsvarande Volvos del från annat håll än kärnkraftverken.

Men vem som helst kan väl se att detta inte får någon som helst effekt så länge inte nästan alla gör som Volvo. Och hur många väljer så idag? I praktiken händer ingenting. Kärnkraftselen går ut till andra som inte valt istället. Enda undantaget skulle vara om Volvo köpte sin el från ett litet producerande bolag som inte har kärnkraft utan bara t.ex. vindkraft. Men det vill nog inte Volvo, det skulle bli dyrt och dessutom belasta skattebetalarna. Vattenfall producerar också smutsig brunkolsel. Det blir kanske denna som levereras istället?

Miljömärkt el är en stor bluff av de stora elbolagen. Volvo spelar nu med i detta bluffspel för att vinna några politiska poäng. Det inger inget förtroende.
Dagens Nyheters rubrik är direkt vilseledande "Volvo byter till ren energi". Kärnkraften har minimal miljöpåverkan och inga koldioxidutsläpp.

Andra bloggar om: , intressant.se

1 Comments:

At 16 oktober, 2007 02:00, Blogger ianric said...

Lustigt att det är just Volvo. Härom året upptäckte jag en liten dekal som någon klimattroende fäst över ena strålkastaren på min bil (trafiksäkerhet tycks vara underordnat klimatkyrkans mål).

Texten löd: I love CO2 - Stadsjeepar för växthuseffekten.

Nåväl. Jag har ganska gott tålamod med ungdomligt oförstånd. Jag har faktiskt varit ung och dum själv. Men en Honda CR-V drar inte mer soppa än en Volvo 940. Det ligger ganska stadigt på litern jämnt. Och den är inte rambyggd. Och jämfört med vad miljöpartiklarna brukar köra med så släpper jag ut betydligt mindre skit genom avgasröret. Till skillnad från Peter Eriksson har jag aldrig fått en bil underkänd av bilprovningen pga av avgasprovet...

Men visst kan jag hålla med om att jag inte längre har behov av fyrhjulsdrift och hög markfrigång sedan jag flyttat till stad. Men så var det när jag köpte bilen. Och jag känner inte riktigt för att ta den ekonomiska förlusten som det innebär av att byta till något mindre bara för att en del av befolkningen hjärntvättats till att tro att högre koldioxidhalt är skadligt.

Så jag kör vidare i en mycket trevlig bil. Faktum är att jag tror att efterföljaren blir av samma typ. Man sitter högt med god uppsikt och har gott om utrymme för sig själv, barn och bagage. När den osynliga isfläcken kommer i kurvan är det mycket trevligt med 4WD.

Blotta tanken på att byta mot en Volvo stationsvagn utan 4WD, hög markfrigång och bra utsikt finns inte på kartan.

Låt miljöpartiklarna behålla sina stinkande rishögar. Och även om jag någonsin skulle bli lika rik som Al Gore, tror jag inte att jag skulle låta mitt hus dra 20 ggr mer energi än normalt. Jag skulle nog även avstå från privat jetplan. Inte för att jag tror att koldioxid är farligt. Men för att jag tycker att måttlighet är en dygd. Och därför att jag tycker att man bör leva som man lär.

Men man kan ju alltid köpa utsläppsrätter. Min sypmati för Martin Luther har ökat kraftigt de senaste åren. Det har blivit dags att avskaffa avlatsbreven igen.

 

Skicka en kommentar

<< Home