måndag, oktober 1

Politikernas klimatspel för galleriet

Energy Information Administration (EIA) visar olika länders utsläpp av koldioxid. Inom EU ligger Sverige mycket bra till med ett utsläpp per person om 6.5 ton per person. Inom EU-15 är endast Portugal bättre. Denna Excelfil visar världens utsläpp. De två högra kolumnerna är skapade av mig och visar ändring sen 2000 respektive utsläpp per person. Befolkningsstatistiken är tagen från U.S. Census Bureau. Här kan du se utsläppen för några länder inom EU-15 samt USA och Kina.

Land            2000-2005  2005 ton CO2 per person
Portugal               +3.0%         6.1
Sverige                 +6.4%         6.5
Danmark              -5.8%         9.4
Storbritannien   +4.1%         9.6
Spanien              +19.8%        9.6
Tyskland              -0.4%        10.3
Norge                +28.7%         11.4

Kina                 +82.7%           4.1
USA                    +2.3%         20.1

Sverige har ett lågt utsläpp av koldioxid per person främst beroende på vår kärn- och vattenkraft. Trots EU och Kyoto ökar Europas koldioxidutsläpp mer än USA:s. Europas utsläpp ökade med 5.2% under 2000-2005 jämfört med USA:s 2.3%.

Politiker gillar att hacka på privatbilismen (utom när det är valår). En ny bensinskatt ska nu införas med "klimatet" som förtecken. Ingen våldsam höjning men ändå en höjning. Någon skillnad av utsläpp av CO2 blir det inte utan allt är ett spel för galleriet. Faktum är att om Sverige helt skulle stänga ner alla inrikes transporter (bil, lastbilar, flyg m.m.) så skulle det inte märkas globalt fastän denna sektor står för 27% av våra utsläpp. Kina ökar idag sina utsläpp lika mycket på 10 dagar som hela vår inrikes transport genererar. Läs igen - var tionde dag ökar Kinas koldioxidutsläpp lika mycket som våra utsläpp från alla Sveriges inrikes transporter.

Allt detta hur vi i Sverige ska minska våra utsläpp från privatbilismen är meningslöst och inget annat än ett skäl att i onödan ännu mer beskatta världens högst beskattade folk. Skulle politikerna verkligen vilja satsa på att minska utsläppen skulle vi använda pengarna till nya kärnkraftverk samt satsa pengarna utomlands där de får en betydligt större effekt. Läs även Danne Nordlings inlägg om terrorn mot bilismen här.

Alla dessa nya klimatskatter i Sverige kommer att lägga ännu en börda på bilisterna. Detta fast IPCC:s klimatmodeller är mycket osäkra och inte ens kallas prognoser utan "projektioner". Ingen av dessa modeller har hittills kunnat verifierats mot verkliga data.

Nu håller jag på att skriva ännu ett inlägg om FN:s klimatpanel - största bedrägeriet i vetenskapens historia. Kommer inom några dagar.

Andra bloggar om: , intressant.se

2 Comments:

At 03 oktober, 2007 17:52, Anonymous Anonym said...

Mycket bra inlägg, men vart kan man hitta mer statistik på utsläpp av vardera länder? Tex. hur mycket av världens utsläpp kommer från USA? Hur påverkar USA genom att inte vara med i Kyoto tycker du? Hur har de gjort för att minska ökningen av utsläppen?

 
At 03 oktober, 2007 18:23, Blogger Per Welander said...

Anonym: I den länk jag hade till Excelfilen finns alla världens länder med.

Kyoto är meningslöst och fungerar inte. Nu uppfyller många länder som skrivit på Kyoto inte avtalet utan ökar sina utsläpp. Men även om de gjorde det skulle påverkan på medeltemperaturen bli försumbar. Även detta är ett spel för galleriet.

USA vill inte vara med i Kyoto bl.a. för att Kina inte omfattas av det. De satsar istället på teknisk utveckling. Rätt väg att gå. Vad som behövs är mer oberoende forskning samt teknik. Kärnkraften kommer att komma tillbaka (fast inte i Sverige).

Skriv under din kommentar med en signarur. Det finns många anonyma här.

 

Skicka en kommentar

<< Home