onsdag, september 5

Reinfeldt ingen ledare - tappar nu egna kärnväljarna

Reinfeldt vann valet åt alliansen - det ska han ha en eloge för. Men sen har nästan allting gått snett. Resultaten från opinionsundersökningarna är ingen tillfällighet, det speglar faktisk hur folk ser på Reinfeldt och Alliansen.

Genom diverse konstiga beslut och icke-beslut tappar nu Reinfeldt dels de nyvunna sosseväljarna som lovades nya jobb och mer pengar, dels de egna kärnväljarna som tröttnat på Reinfeldts och mäster Borgs vänsterpolitik. Reinfeldt tar inte sitt ansvar som ledare för Sverige och har bara taktik för ögonen. T.o.m. Göran Persson satte Sveriges intressen främst när det krisade. Att sossefolkets avundsjuka inte tålde herrgården vid Båven var en annan sak.

Att ytterligare skära ned på försvaret gör att Reinfeldt tappar den lilla trovärdighet som fanns kvar. Reinfeldt och inte Odenberg borde avgått. Man frågar sig hur Reinfeldt tänker. De nyvunna sosseväljarna vanns inte därför att Reinfeldt var karismatisk och ideologiskt övertygande. De vanns därför att sossarna flummade ur och väljarna blev trötta på Göran Persson. Reinfeldt kunde sen skickligt utnyttja arbetslösheten och jobben i valdebatterna där sossarna saknade lösningar (och fortfarande gör det).

Nu väntar ett ras där egna kärnväljarna överger moderaterna. "Be afraid, be very afraid Mr Reinfeldt". Nu har du gjort bort dig ordentligt, du skulle tyglat Anders Borg och visat att du var en ledare för hela Sverige. Du skulle satt Sveriges intressen framför det partitaktiska. Tyvärr klarade du inte detta. För det lilla som finns kvar av försvaret blir det en katastrof. Vi kan inte längre försvara Sverige mot yttre hot och angrepp. Det är det bistra sanningen.

För klimatfrågan bådar det inte gott. Med en vänsterflummig miljöminister Carlgren och en opportunistisk statsminister utan ledaregenskaper kommer det att sluta mycket illa för svenska folket.

Länkar: DN, SvD.

Andra bloggar om: , intressant.se

17 Comments:

At 06 september, 2007 05:51, Anonymous Anonym said...

Alliansen gör för många självmål.
Tusenlappen Reinfeldt viftat med så många gånger i skattesänkning börjar bli nött, dessutom har avgiftshöjningar urholkat den till i stort sett plus minus noll.
Fastighetskatten, en valvinnande fråga, har schabblats bort.
Allianspartnern Centern har blivit det nyliberala alternativet när det gäller att ta fighten mot facket, samtidigt kör man rödgrönt flum med höjda energiskatter, bensinen ska enligt Carlgren kosta 22 kr litern, inget görs för att sänka elpriset, Vattenfalls övervinster fortgår.
Tyvärr kommer de rödgröna tillbaka efter nästa val.

 
At 06 september, 2007 08:39, Blogger Per Welander said...

Delar din uppfattning johan. Alliansen har en konstig kommunikationsstrategi. Först presenteras den goda nyheten (fastighetsskatten bort, skattesänkning 1000 kr). Långt efteråt kommer den dåliga nyheten (höjd reavinstskatt, höjd a-kassa + bilförsäkring m.m.). Klart att folk känner sig lurade.

Sen tycker jag starten med den enorma skattehöjningen på snuset var urusel. Snusar inte själv men har flera borgerliga vänner som gör det och de blev arga.

 
At 06 september, 2007 09:57, Anonymous Anonym said...

Nu tycker jag ni är gnälliga och dåliga på att räkna. Det är inte antal höjningar och sänkningar av skatten utan nettobeloppet som är intressant. Alla som jobbar har netto fått mer i plånboken, så Kjellen och alla nadra som inte kan räkna borde kanske friska upp mattekunskaperna i stället för att gnälla.

Försvaret har spelat ut sin roll, att pumpa in pengar i onödan bara för att man är moderat låter som en dum ide.

Fastighetsskatten kommer , där håller jag med om att de är söliga plus att lösningarna är lite si så där. Det är inte fråga om en skattesänkning utan en omfördelning från yngre till redan för rika gamla.

Olle W

 
At 06 september, 2007 10:40, Anonymous Anonym said...

Jobbavdrag efter jobbavdrag! Fattar inte herr reinfelt att svenska folket inte vill ha fler skattesänkningar utan hellre väljer en bevarad välfärd och starkt försvar?Jobben..kommer ändå då det är högkonjunktur.

 
At 06 september, 2007 10:46, Blogger Per Welander said...

Olle W sa: Försvaret har spelat ut sin roll,..". En mycket naiv inställning att Sverige skulle vara en frizon och inte behöva något försvar. Finnarna gör en helt annan bedömning.

 
At 06 september, 2007 11:22, Anonymous Anonym said...

Det är inte de sista 4 miljarderna som avrustar Svenska försvaret. Vi har inget försvar i dag värt namnet. Skulle situationen ändras så går det alltid att rusta upp snabbt. Tycker det är du som är lite naiv om du tror att stridsvagnar och många divisioner hjälper mot dagens terroristhot.

Ni som hotar med Ryssland verkar ha missat varför de skulle ha anfallit på sovjettiden. Anledningen var att anfalla Norge och säkra Atlantkusten. Därav Sveriges lite knepiga läge som ”neutral” mellan Nato Norge och Ryssen.


Olle W

 
At 06 september, 2007 11:23, Anonymous Anonym said...

Finnarna har ett leksaksförsvar med "full bemanning". Sverige har bättre flyg osv.

Olle w

 
At 06 september, 2007 12:45, Blogger leif said...

Olle, du skriver: " Nu tycker jag ni är gnälliga och dåliga på att räkna. Det är inte antal höjningar och sänkningar av skatten utan nettobeloppet som är intressant"

Håller helt med.
Faktum är att om man bor i Stockholm och har en bil i hushållet, vilket majoriteten har, har man fått en skattehöjning på många tusenlappar, som inget vänsterblock, vågat genomföra och tro att dom skulle få sitta kvar.
Dom flesta som har åsikter på bloggar och insändare verkar vara billösa studenter, medans dom som röstar är arbetande familjer..
Kan bara säga det som inte alla verkar vilja upprepa efter valet: Dolda skatter är också skatter.

Att nämna att försvaret är en av hörnstenarna i en nations vardande känns inte aktuellt till just dej, Olle ( men om någon annan är intresserad.. ).
Att börja med att plocka bort budgeten för försvaret för att ( eventuellt ) senare ta reda på vad försvarets uppgift ska vara, är så flagrant fel att man häpnar. Även det en uppgift som inte ens vänstern vågade sej på.

Att, tillsammans med samtliga partier undanhålla oss väljare från information om den största förändringen för nationen Sveriges d.v.s nya EU fördraget känns som en naturlig fortsättning på försvarsnedläggningen även om de flesta väljare inte förstått innebörden ännu.

Kontentan blir att dom inte vill ha regeringsmakten efter nästa val, för alternativet, att dom är så politiskt infantila att dom inte vet vad dom gör, ger samma svar.

Så är jag beredd att, vid nästa val, rösta på en allians som påstår sej vara till "höger" om vänstern men i handling står till vänster om vänstern. Eeeh knappast, Tack men nej, tack.
Sverige skulle behöva ett borgligt parti och ska det vara med i nästa val, ska det nog starta nu.

 
At 06 september, 2007 15:14, Anonymous Anonym said...

Ett litet sidospår, om jag får:

Är det någon som har en enda aning om vad som står i det nya EU-fördraget?

Att argumentera mot en folkomröstning med orden "folket förstår ändå inte" stämmer ju endast för att ingen berättar för "folket". Eller talar om vart folket ska vända sig för information.

Om nu verkligen EU-fördraget var fullt med positiva förändringar, varför kan ingen förmedla dessa i klartext?
Anna

 
At 06 september, 2007 20:02, Anonymous Anonym said...

Carlgren verkar vara fullt ut övertygad om att koldioxid är att jämställa med giftgas. Detta kan stå oss dyrt. Ingenting kan vara mera fel än att jaga spöken som inte finns samtidigt som verkliga hot lämnas utan åtgärd.

Mvh

Knutte

 
At 07 september, 2007 08:35, Blogger leif said...

Anna
Nämen, är det ingen som har hjälpt dej med länkar.
Det nya fördraget finns inte på svenska. Det är sagt att det ska komma en svensk översättning i höst.
Våran riksdag godkände fördraget innan det fanns i tryck och följaktligen kan ingen av dom som röstade i riksdagen vetat vad dom röstade på.

Fast å andra sidan påstås det att fördraget är till väsentliga delar, samma fördrag som redan ratats i folkomröstningar.
En översättning till engelska (?) kom i somras.
Artikel om fördraget:här
Inte helt objektiv men mycket god hjälp i att läsa förslaget:här

Här hittar du det mesta i länkar:här

Och här har du förslaget ( 110 sidor pdf ) på engelska:här

 
At 07 september, 2007 08:51, Anonymous Anonym said...

Tycker det är tråkigt när folk klagar utan att inse vad alternativen är. I jämförelse med kommunistregeringen så gör alliansen ett strålande jobb.

Olle W

 
At 08 september, 2007 18:11, Anonymous Anonym said...

Reinfeldt är väl den mest färglösa statsminister vi haft, vilket i och för sig kan vara en fördel när alla partier är så flockade mot mitten, men att han saknar ryggrad och låter vallöftena fladdra för vinden är inte lika kul. Det här med trängselskatten måste ju gå till historien, där först sossarna och sen borgarna bröt sina löften..., ska man skratta eller gråta...?

/L

 
At 08 september, 2007 18:40, Anonymous Anonym said...

Att den nya regeringen på ett förndedrande sätt kryper, krälar och fjäskar för muslimer som vill begränsa Svenskens frihet kan bara ses som en katastrof!

 
At 09 september, 2007 07:12, Anonymous Anonym said...

Att upprusta försvaret snabbt i ett krisläge är inte möjligt, Olle W.
Det måste fram vapensystem, fordon, förläggningsmateriel,kokutrustning och maskeringsmateriel som i kris är mycket svåråtkomliga.
Officerskårens kunskaper i väpnad strid med större förband är redan i dag låg.
Att i dag bara nyskapa ett eldrörs- och robotluftvärn för städernas försvar skulle ta flera år.
I Mellanöstern kokar konflikten. Det är enbart en tidsfråga, innan ett nytt stort krig bryter ut.
Det kan utvecklas till ett tredje världskrig.
Så nog har Alliansen gjort sig skyldig till en katastrofal felbedömning.

Kennedy Karlsson

 
At 09 september, 2007 11:45, Anonymous Anonym said...

Mr kennedy dina säkerhetspolitiska analyser är aningen pinsamma.
Att det inte går att rusta upp är skitsnack och endast en åsikt inte fakta. Det beror på tidsperspektiv och vilka ambitioner man har. Det är inte svart eller vitt.

Jag var för ett starkt försvar så länge Sovjetunionen fanns, Nu är läget annorlunda. Somliga verkar ha missat detta plus det faktum att Ryssland i dag inte har den militära förmågan längre trotts sin upprustning.


Olle W

 
At 09 september, 2007 13:46, Blogger Per Welander said...

Olle W sa: Finnarna har ett leksaksförsvar med "full bemanning".

Dina militära analyser är pinsamma. Att kalla finnarnas försvar leksaksförsvar... Sverige däremot är numera försvarslöst. Att Sverige har bättre flyg än Finland förändrar inte detta. Fortfarande gäller det att marktrupp behövs för att hålla/ta terräng.

Olle W sa: Att det inte går att rusta upp är skitsnack och endast en åsikt inte fakta.

Att rusta upp efter vi avrustat och tappat kompetensen tar minst 10-20 år. Det är inte bara att köpa några automatkarbiner och dela ut till folket. Dessutom krävs viljan att rusta upp i händelse av ett förändrat läge och med nuvarande politiker saknas den nog helt.

 

Skicka en kommentar

<< Home