onsdag, maj 30

Ny klimatstrid mellan Mann och McIntyre

Alla kommer ihåg Manns "hockeyklubba" som var en av huvudgraferna i IPCC:s TAR (2001). Den visade sig vara en förfalskning där data manipulerats på ett otillbörligt sätt. I IPCC:s AR4 (2007) har kurvan tagits bort.

Nu gäller det det s.k. "Divergensproblemet". Återigen är Steve McIntyre och Mann inblandade. Frågan är om data från trädringar manipulerats felaktigt. Här gäller det hur trunkerade data har hanterats. Intressant att data från Torne träsk är aktuella. Mann påstår att det inte existerar något "Divergensproblem". Se också IPCC AR4 figur 6.10. Återigen är det samma historia med att data inte finns arkiverade, inte lämnas ut o.s.v.

Riktigt var debatten tar vägen vet jag inte. Det kan dö ut eller så accelererar den.

Läs mer här och här.

En varning dock. För den som inte har bevandrad inom matematisk statistik kan inläggen vara svåra att förstå. Om jag får tid och debatten inte dör ut ska jag senare komma med en populärvetenskaplig beskrivning av Divergensproblemet.

3 Comments:

At 31 maj, 2007 09:14, Anonymous Anonym said...

Jag vill rekommendera följande kommentar av Freeman Dyson, om temperaturmätningar, modellers giltighet och CO2:

del 1:

http://www.youtube.com/watch?v=JTSxubKfTBU&mode=related&search=

del 2:

http://www.youtube.com/watch?v=k69HUuyI5Mk&mode=related&search=

(Ifall länkarna är brutna, sök youtube på
Freeman Dyson global warming)

Freeman Dyson är ej klimatvetare, men en partikelfysiker och matematiker. Jag vet inte hur välgrundade hans påståenden är, men de är originella och högst relevanta.

Tyvärr är inte videon daterad, och jag vet inte heller i vilken kontext han uttalar sig här.

 
At 05 juni, 2007 23:04, Blogger Den siste mohikanen said...

Det är ju uppenbart ytterligare ett falsarium från Manns sida. Vill han vederlägga sina motståndare hade han ju bara kunnat köra samma beräkning igen med ett släpande filter och visat att divergensproblemet försvann.

Nu har han inte gjort det och man får nog tyvärr anta att det beror på att divergensproblemet finns där oavsett hur man arragerar filtreringen.

 
At 14 juni, 2007 14:01, Blogger Den siste mohikanen said...

En lite rolig sak är att alla (?) alarmister verkar tycka att divergensproblemet hos Mann inte är något problem, medans divergens"problemet" anses vara en stor sak i Svensmarks bevisföring, trots att det senare inte är ett problem för Svensmark eftersom han aldrig hävdat att högenergistrålning från kosmos är det enda som styr klimatet, och trots att Manns divergensproblem är ett riktigt problem eftersom det visar att hans rekonstruktionsmetod kollapsar. Se t ex Realclimates "diskussion" i ämnet.

Miljövänstern på Realclimate har övergett de dubbla måttstockarna till förmån för två skilda logiksystem tycks det...

 

Skicka en kommentar

<< Home