onsdag, april 18

Tävling: Vilket av dessa hus ägs av en miljömupp?

Här är en gissningtävling om vilket hus som ägs av en miljömupp. Svaret finns på Internet och svaret om vem som äger respektive hus kommer att offentliggöras om någon dag. För att inte förstöra tävlingen kommer jag att fördröja eventuella rätta svar om ägare. UPPDATERING: Inga svar publiceras utan bara vinnarens (vinnarnas) i morgon kväll. Svaren ger för många ledtrådar när de är fel men ändå delvis rätta. Anonyma svar räknas ej om de inte är underskrivna med signatur.
-------------------------------------------------
UPPDATERING - VINNARE: Rätt svar ska vara: hus A - Al Gore, hus B - President Bush (hans privata hus)

Vinnare blev Jonas N och den siste mohikanen, grattis! Mer info på kommentarerna.
-------------------------------------------------
Hus A.
20 rums herrgårdsbyggnad + åtta badrum. Uppvärmd av gas. Dessutom en uppvärmd pool och poolhus samt ett gästhus, alla uppvärmda av naturgas. Under en enda månad konsumerar detta hus mer energi än ett genomsnittshushåll under ett år. Genomsnittsräkningen för elektricitet och gas är över 16000 kronor per månad. Bara gasen, som är ett fossilt bränsle, konsumerar 20 gånger mer energi ett än genomsnittshus. Huset ligger inte i ett kallt klimat utan i ett varmt (i Södern).

HUS B.
Ritad och konstruerad av en arkitektprofessor vid ett ledande universitet, huset innehåller alla "gröna" faciliteter ett hus kan ha. Huset är på bara 370 m2 och har fyra sovrum. På central plats i huset finns geotermiska pumpar som förser huset med bergvärme från rör nedgrävda 100 meter i berget. Vattnet (19 grader C) värmer huset på vintern och kyler det på sommaren. Systemet använder inga fossila bränslen och konsumerar bara 25% energi jämfört med ett konventionellt system. Regnvattnet från taket samlas upp i en stor undervattenstank. Spillvatten fråm diskho, duschar och toaletter går in i reningstankar och sen i en cistern. Det insamlade vattnet går sen ut som bevattning i omgivande natur (regnfattig plats min anm.).

Andra bloggar om: , intressant.se

3 Comments:

At 18 april, 2007 21:26, Blogger Den siste mohikanen said...

Herrgården ägs naturligtvis av Al Gore, som reser runt jorden i sitt jet-plan för att tala om för ALLA ANDRA att de skall minska sitt Carbon Footprint.

Miljöhuset ägs förstås av George W Bush som visserligen inte får någon ´cred´i pressen för det men som ändå företräder en politisk filosofi av Deeds count for more than Words. Vilket han säkert är nöjd med.

 
At 19 april, 2007 14:46, Blogger Jonas N said...

A som i Al
B som i Bush

 
At 19 april, 2007 18:38, Blogger Per Welander said...

De flesta tävlande lyckades pricka in att hus A var Al Gores. Hus B var tydligen mycket svårare. Alla möjliga förslag kom här såsom Pär Holmgren (TV:s meteorolog), Peter Eriksson (miljöpartiet), jag själv (tyvärr inte :-( önskar jag hade ett) och många till. Ett helt rätt anomymt svar fanns också men refuserades enligt reglerna.

Att George W. Bush äger ett miljöhus kanske kom som en överraskning för många. Nu ska man komma ihåg att sådana hus är mycket dyra. Vanliga människor har inte råd med detta.

Påminner alla igen - Moderna Myter tillåter anonyma kommentarer men kom ihåg att signera dem och använd den signaturen framöver. Signaturen behöver inte vara ditt namn. Detta gäller ALLTID.

 

Skicka en kommentar

<< Home