måndag, april 16

Norrlands Guld reklamen är genialisk

Även om tunga ämnen berörs här så måste man någon gång vika av från huvudspåret. Den som vill veta mer om klimatet kan sluta läsa här.

Idag såg jag återigen reklamen för Norrlands Guld på TV. Det som slog mig var vilken genialisk reklam det är. Inga lyxbilar, vackra tjejer med korta kjolar och plutande munnar utan bara en vanlig enkel norrländsk miljö. Inget prat men en korvkiosk. Men efter att ha sett reklamen började jag tycka att Norrlands Guld nog är en riktigt god öl (det är den också).

Nu tycker jag att den tjeckiska ölen är ännu godare men ändå - Norrlands Guld verkade bra. Varför påverkas jag? Tror att vi svenskar fortfarande är nära naturen. Det var inte mer än 100 år sen inflyttningen gjordes till städerna på allvar. Det ligger i våra gener att bo i en liten ort nära skogen och vistas i naturen. Även om du bor i centrala Stockholm är det inte mer än en halvtimme till skogar där du måste hålla tungan lite rätt i mun för att inte gå vilse. Svenskar klarar det galant men italienare, tyskar m.fl. skulle tycka det var otäckt. Vilda djur kan ju också dyka upp.

Påminner mig om en vilsen italienare som vi mötte på Kungsleden ett par kilometer från Abisko för några år sedan. Jo, han hade kavaj och fina handsydda läderskor men ingen packning, karta eller kompass. Han frågade om vägen till Abisko. Han hade haft vett att inte avvika från leden, sikten var begränsad och det var under trädgränsen. Han visste inte åt vilket håll han skulle gå. Det regnade ordentligt, 7 grader varmt i juli, snösmältningen fortfarande igång - ingen global uppvärmning det året :-) - det var lerigt och svampigt på stigarna. Det regnar jämt i svenska fjällen när jag är där. Italienaren räddades och ledsagades till Abisko som vi ändå var på väg till. Han fick t.o.m. låna lite torra kläder som förvarades i plastpåsar. Alla som vandrat i fjällen vet att det finns inga vattentäta ryggsäckar.