tisdag, april 17

Kan du bli förgiftad av lågenergilampor?

Lågenergilampor innehåller kvicksilver. Om du har sönder en sådan lampa hemma - kan du då bli kvicksilverförgiftad? Läs vad staten Maine, USA ger för råd (källa www.maine.gov). En förkortad översättning:

Vad ska jag göra om jag av olyckshändelse har sönder en lågenergilampa hemma?

Det viktigaste är att aldrig använda dammsugaren. En vanlig dammsugare kommer att sprida kvicksilvret blandat med damm i rummet och dessutom förorena dammsugaren. Vad du ska göra är:

* Ventilera
* Om möjligt sänk temperaturen
* Använd lämplig skyddsutrustning såsom handskar, skyddsglasögon, täckande kläder och en skyddsmask för att förhindra att damm och glas inandas.
* Tag försiktigt bort de större bitarna och placera dem i en säker sluten behållare.
* Som nästa åtgärd, börja samla in de mindre bitarna och damm. Det finns flera sätt att göra detta. Du kan använda en tillgänglig sopborste och sopskyffel, två styva pappersbitar eller en av de många kommersiella avfallsutrustningarna för kvicksilver.
* Lägg allt material i en lufttät plastpåse. Stryk området med den transport eller maskeringstejp. Torka området med en fuktig trasa.
* Lägg allt skräp och material som använts för att städa upp i en säker sluten behållare och märk den "Allmänt avfall - trasig lampa".
--------------------------------------------
Här är historien om vad en mamma råkade ut för sen en lågenergilampa gick sönder i dotterns sovrum [länk].
Hon larmade mydigheterna som senare kom och mätte kvicksiverhalten i rummet. Mätningen gav utslag. Hon fick förslaget att dotterns rum måste saneras för $2000 dollar. Mamman är upprörd då myndigheterna senare tonade ner farorna. Hon tror myndigheterna bluffar och hennes dotter ska ju bo där i elva år till.
-------------------------------
Först vill jag säga att jag är ingen expert på kvicksilverförgiftningar. Det enda jag känner till är att lågenergilampor inte ska kastas med soporna.

I Sverige har det varit totalt tyst i denna fråga. Så frågan är öppen - en trasig lågenergilampa är mycket farlig, lite farlig eller nästan ofarlig?

Själv gillar jag inte lågenergilampor då de ger ett obehagligt ljus. Den extra energi som går åt med vanliga lampor kan jag delvis tillgodogöra mig ändå då de värmer upp min bostad.

Andra bloggar om: intressant.se

6 Comments:

At 18 april, 2007 15:12, Anonymous Anonym said...

Vad gör jag med en 4 kg gädda jag har fångat? Jag äter upp den! En lågenergilampa innehåller 2 ... 10 mg kvicksilver, typiskt ca. 4 mg. Gäddan ovan innehåller ungefär samma mängd :) , om den fångas i en sjö . Då en lågenergilampa går i kras är det bäst att hantera den precis som vilken trasig (glöd)lampa som helst. Sopa upp skärvorna och lägg dem bland soporna. Om man vill känna sig riktigt "ekologisk" kan man lägga skärvorna i en plastpåse bland problemavfall. Dammsug golvet för att få bort glassplitter. Vädra rummet för att bli kvitt kvicksilverångor. Eventuellt kvarvarande små mängder kvicksilver kommer naturligtvis delvis att upptas av mänskor. Mängderna är så små att kroppen gör sig av med kvicksilvret snabbare än det lagras i kroppen. Det lönar sig att hantera lamporna försiktigt, men det är ingen katastrof om någon går i kras.

 
At 18 april, 2007 17:14, Blogger Per Welander said...

Lars: Bra med ditt klarläggande. Om du nu har rätt så verkar statens Maines intruktioner snurriga.

 
At 06 oktober, 2008 21:55, Anonymous Anonym said...

Kanske lite sent, men det här är iaf vad den SVENSKA kemikalieinspektionen säger;

"Rekommendationer när en kall lampa går sönder
Samla upp lampresterna och lägg dem i ett insamlingskärl som är avsett för uttjänta lågenergilampor eller lysrör. Torka därefter golvet med en (liten) fuktig trasa. Lägg sedan trasan i en glasburk, förslut den och märk burken, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.

Rekommendationer när en varm lampa går sönder
Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i ett insamlingskärl som är avsett för uttjänta lågenergilampor eller lysrör. Lägg trasan i en glasburk, förslut den och märk burken, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning."

Verkar vara liknande råd med andra ord.

http://www.kemi.se/templates/Page____5266.aspx

 
At 09 december, 2008 18:20, Anonymous Anonym said...

Nu ska vi av EU bli TVINGADE att ha detta sovjetljus hemma. Fy säger jag bara. Finns det inget annat sätt att spara energi. Man vill ju ha mysig belysning och varmt skönt ljus hemma, annars blir man ju deppig och det påverkar ens humör supernegativt. Särskilt för oss som har en sån lång mörker tid. Jag har själv aldrig lysrör på hemma, jag avskyr det ljuset. Det räcker det man tvingas utstå i offentliga lokaler med mera. Det är ju ohemtrevligt och kallt ljus. Det kommer att påverka människors psyken på ett otroligt negativt sätt.

Ibland är man frestad att tänka att 'miljö'vänligt tänkande innebär en hysteri där man inte i förväg tar reda på följderna av de nya storstilade projekten man bygger fast sig i - och tvingar folk att ta de negativa, i förväg inte analyserade och konsekvensutredda följderna av.

Jag tänker på vansinnesprojekt som Hallandsåstunnelbygget - det är ju inte värt pengarna, man bygger det av prestige och mjölkar ur en halv statskassa. Och så går folk arbetslösa.

Man bygger fast sig i valet av etanol - som föröder hela regnskogen.

Vem ska ta hand om allt det här kvicksilvret från dessa lampor.

Det är ju vansinne att ha lampor med kvicksilver i.

Det finns säkert andra lösningar om man tar sig TID och PLANERAR - det som är felet med dagens system är ju att man aldrig tänkt på konsekvenser utan endast tänkt kortsiktigt.

Det här kortsiktiga tänkandet INNAN man inför något måste man ju pröva det och se vad följderna kan bli.

Usch jag vill inte alls ha det här ljuset hemma och känner mig upprörd över EU-kommissionens förslag.

Finns det verkligen inga andra lösningar således?

 
At 24 september, 2009 21:22, Anonymous Anonym said...

ja du Lars Silen, vad ska man säga om din okunniga kommentar...

 
At 27 december, 2010 22:19, Anonymous Anonym said...

Notera kvicksilver i lampor, i vaccin (thimerosal) och i fisk är ej i samma form, eller mer korrekt formulerat, det är bundet i fisk (etyl-) såväl i vaccin (metyl-).

Det finns inget som säger att upptaget skulle vara detsamma. Allt fler studier pekar på att metyl såväl Hg(g) är betydligt mer
skadligt. T.o.m instanser som ägnar sig åt att försvara användningen av kvicksilver har försiktigt nu börjat medge det.. Läs t.ex.

Additionally, it should be noted that, some studies [fn]Magos L. (2001). Review on the toxicity of ethylmercury, including its presence as a preservative in biological and pharmaceutical products. Journal of Applied Toxicology, 21(1), 1-5[/fn] [fn value=”5”][/fn] show that ethylmercury (the kind to which thimerosal is metabolized) may be less toxic than methylmercury (the kind that was used in establishing the safety guidelines). However, because little information about ethylmercury has been available until recently, guidelines for thimerosal safety have been based on methylmercury guidelines.

http://www.immunizationinfo.org/issues/thimerosal-mercury/mercury-vaccines

Kommer ni ihåg amalgamfyllningarna? Var det inte tal om "ett konsensus bland experter". Man hånade kritiker för att vara okunniga, konspirationsteoretiker etc. Idag vet vi att det kan vara snudd på livsfarligt. Många blev rullstolsbundna och mycket allvarligt sjuka.

Om man vill förstå hur internationella paneler (som de inom WHO) kan godkänna så många hälsoskadliga produkter rekommenderar jag att man studerar "the eugenics movement". Det är en bisarr verklighet. Världens ekonomiska elit (ett hundratal familjer som äger över 40% av världens resurser) anser på riktigt att det största problemet är befolkningstillväxten och att det är befogat att med "alla medel" adressera problemet. Obamas närmaste vetenskapliga rådgivare skrev t.ex. på 80-talet en bok (Ecoscience) där han rekommenderar att man tillsätter s.k sterilisanter till dricksvattnet. Idag en verklighet i många länder, om inte annat indirekt iom att preventivmedel (p-piller) hamnar i dricksvattnet och har en steriliserande inverkan. Likväl valde internationella paneler redan på 60-talet att standardisera just de plaster vars kemiska struktur liknar mänskliga hormoner (de flesta sterilisanter). PET, PVC osv.

Inte undra på att fertiliteten världen över minskar i en dramatisk takt (vi talar flera procent varje årtioende).

Den ekonomiska eliten föraktar folket. De söker uppnå neo-feudalism, men en mäktig överklass och en fattig arbetarklass tyngda av nya (s.k. miljö)skatter, bevakade i sina hem (vad ska inte bevakas/registreras i framtiden)? Allt i namn av att bekämpa olika hot; terror, pandemier, miljöhot etc. Och vem var med att skapa dessa hot? Just det, inte folket.

Att man dessutom ska behöva utsätta sig för förhållandevis kallt ljus, som dessutom är hälsovådligt (enligt allt fler studier) och på det utgör en risk iom att det innehåller kvicksilver..

Och förresten; energibesparingen är minimal, speciellt i Norden. Normala glödlampor värmer ju ens hem, så energin är ju inte direkt "förlorad"..

Protestera mot detta nu, det är ren planekomomi in action.

 

Skicka en kommentar

<< Home