torsdag, mars 29

Sista resterna av granskande journalistik

Nästan all infomation finns på nätet idag. Men en stor dagstidning ska man ha bara ha för allmänbildningens skull. Jag har valt DN istället för SvD då de har de sista resterna av granskande journalistik. Tack Hanne Kjöller, Peter Wolodarski och Anders Isaksson! Ni tillhör det utdöende släktet av kritiskt granskande journalister.

Vad förväntar jag mig av en journalist? Fördjupning, ställa de rätta kritiska frågorna, kunskap, oberoende av politiska makthavare från alla partier, söka sanningen, strunta i politisk korrekthet, förmåga att uttrycka sig klart och koncist. Hanne Kjöllers artikel i DN idag om rehabilitering ställer de rätta frågorna. Hon är orädd att kritisera även en borgerlig politiker.

Övriga delar av DN håller på att utvecklas åt kvällstidningshållet. Klimatartiklarna har sådan bedrövlig kvalitet att de aldrig borde publicerats. Karin Bojs är så rädd att vara politisk inkorrekt i klimatfrågan att hon bara republicerar det makthavarna tycker om. Göran Rosengren vill mest vara snäll och omtyckt av politiska och kulturella eliten. Att DN och SvD ständigt upplåter sin debattsida för att makten ska få föra ut sitt budskap är en dålig idé. Makten kan få ut sitt budskap ändå.

Ska man gå idag få en kritisk fördjupning måste man gå till utländsk media eller till svenska bloggvärlden. Bloggarna har mycket begränsade resurser men gör ändå ett fantastiskt arbete. Kvaliten skiljer sig avsevärd men efter en stund i bloggvärlden hittar man pärlorna. Nämner ingen idag utan det är upp till var och en att hitta dessa.

Mainstreammedia och public service kommer att få stora problem om de inte återgår till "vanlig" journalistik. Att licenspengar slösas på sånt strunt som Bingo Royale är vansinne. Utlandsrapporteringen i SVT har i stort sett upphört. Ge oss Dokument utifrån och gamla Vetenskapens värld tillbaka! Sluta att på Aktuellt visa 13 minuter av Gudrun Schymans show från bolagsstämmorna och ge oss nyheter om vad som händer utanför ankdammen Sverige [länk Peter Wolodarski].

Uppdatering: Fick e-post från en läsare som påpekade att TV8 och Världen i fokus är ett utmärkt fördjupande program. Det håller jag med om.

Andra bloggar om: intressant.se

1 Comments:

At 08 april, 2007 23:04, Anonymous Anonym said...

För din info. kan jag också nämna att även SvD har lämnat sitt kall som kritisk granskande tidning och lämnat krimatfrågan helt i händerna på Sussana Baltscheffsky m.fl som godtar teorin om CO2-driven global uppvärmning lika trosvisst som Martin Luther satta jorden till universums centrum.

Tyvärr är de alla "själar i fångenskap" för att citera Czeslaw Milosz.

 

Skicka en kommentar

<< Home