måndag, januari 22

Vakna SvD och DN, ni har blivit maktens megafoner

Debattsidan i Dagens Nyheter idag handlar om propaganda från SVT:s vd Eva Hamilton. Gäsp vad tråkigt. Svenska folket har blivit pådyvlade SVT i demokratins namn men kan inte påverka något. (Måste bara länka till Gudmundson i detta sammanhang). SvD låter lärararnas riksförbund komma till tals i en artikel på sin debattsida Brännpunkt. Oftast är det myndigheter, något riksdagsparti, fackförening eller annan makthavare som får en helsida reklam för att propagera för sina åsikter.

Men hallå! Ska inte debattsidor vara mer för andra än de som redan sitter vid makten? Som har åsikter och idéer som är nya och fräscha och gärna kontroversiella. Vakna upp SvD och DN och låt andra komma fram. Makten kommer fram ändå. Politiska korrektheten sitter tydligen i ryggmärgen på redaktionerna. Men ni blir tråkiga. Släpp fram organisationer och personer som inte är makthavare eller politiker som kommit i skymundan.

Det finns en värld utanför de stora riksdagspartierna, fackföreningar och myndigheter. Låt de allra minsta partierna komma fram. Släpp fram nya icke-etablerade organisationer. Upplåt debattutrymme för kontroversiella åsikter av privatpersoner. Låt myndigheter istället bli kritiserade av personer inifrån. Sluta vara så tråkiga, politiskt korrekta och maktens megafoner!

Andra bloggar om: intressant.se

4 Comments:

At 23 januari, 2007 06:26, Anonymous Anonym said...

Jag håller med om att svenska tidningars debattsidor nog kunde våga sig på en mer varierad debatt. Innehållet är lite för mycket av att auktoriteter talar om för läsarna vad de skall tycka. Det skulle vara mer intressant om man också varierade sina ämnen mer, i dag försvinner många debatter från offentligheten.

Men jag vill också lägga in ett annat perspektiv, från min egen erfarenhet på tankesmedjan Eudoxa. Många skulle väl beteckna oss som rätt duktiga på att skriva och få debattartiklar publicerade, men vår produktion bleknar i förhållande till vad en större PR-byrå eller politisk avdelning på ett statligt verk, större företag eller riksorganisation kan göra. De allra flesta insändare och debattartiklar strömmar in till redaktionen från dessa intressen. Där har man ju möjlgheten att lägga ned den faktiskt rätt omfattande tid som krävs för att forska fram och skriva sådana texter.

Då blir vissa röster överrepresenterade för dessa är ofta vad redaktören har att välja mellan.

 
At 23 januari, 2007 11:37, Blogger Per Welander said...

Visst är det så att makten också sitter på enorma ekonomiska resurser och därigenom har ytterligare en fördel. Men det förstärker bara mina argument om maktens megafoner.

När tre företagsledare som aldrig sysslat med klimatfrågan förut eller jobbar ihop kommer med en "tyckarartikel" har de då skrivit den själva? Knappast - det är en PR-byrås verk och de skriver bara under. Pratar man senare med någon av författarna kan de ingenting om frågan.

Om redaktörerna inte automatiskt tog in maktens artiklar skulle det åtminstone bli dyrare/svårare att producera. Fast PR-byråerna har väl goda kontakter med redaktörerna och "vet" att de får in artiklarna.

Sen borde inte skattepengar läggas på att producera opinionsartiklar. Men det är en annan fråga.

 
At 24 januari, 2007 15:39, Blogger L. O. K. Ejnermark said...

Maktens megafoner? Sen när har borgarmedia inte varit det? Fast det är ju klart, SvD & DN står ju för ett försvar av marknadsdikturen, du vet den makt som är den riktiga makten i alla kapitalistiska roffarstater. Och när SVT råkar flinka in ett svar (som praktiskt taget aldrig får tala till svars) på debattsida i DN, då blir det helt plötsligt ramaskri och i panik skriker högermän att media blir vinklad. Och allt detta för ett enskilt debattsvar i en högertidning...
Det var i allafall en rolig läsning! Tack! :)

 
At 24 januari, 2007 18:37, Blogger Leif Erlingsson said...

Vad roligt att hitta en till som bloggar om maktens megafoner!

Själv postade jag Censurens megafoner - i princip samma tema - endast något halv-dygn före din artikel.

Jag tror det börjar tränga ut, att vi har en sorts 'censur'. Det som har gjort det svårt för folk att se detta är den nya 'censuren' inte verkar genom att tysta utan genom att dränka... Därav mitt bloggämne.

Att jag hittade din text var för att jag kikade lite på intressant.se.

Mvh Leif Erlingsson

 

Skicka en kommentar

<< Home