söndag, januari 21

Grönlandsisen smälter - kommer dina barn att drunkna?

Rubriksättningen är provokativ men inte värre än vad svensk media använder sig av idag. Det är sant att isen på Grönland smälter lite. Enligt senaste undersökningen publicerad av NASA:s Scotts Luthcke i Science, 314, 1286 - 1289, smälter isen på Grönland med en årstakt om 65 km3. Mätningarna är satellitbaserade.

Hela isen på Grönland är 1.630.000 km3. Om all den isen smälte skulle havsytan höjas 7 meter. Men med nuvarande årstakt på avsmältningen skulle havsytan de närmaste 100 åren endast höjas 3 centimeter vilket knappt är mätbart.

Hur är det då med temperaturen på Grönland - stiger inte den dramatiskt? Den väderstation som har de längsta temperaturserien på Grönland är Angmagssalik. Tittar vi på temperaturen under juni - aug (vilket har högst betydelse för issmältningen) ser vi att det blev varmare under perioden 1900 - 1940, sen kallare till 1970, sen varmare igen. Faktum är att under perioden 1915 - 1965 var de flesta decennierna varmare än 1995 - 2005 som anses som ett varmt decennium. Här är temperaturdata från
Angmagssalik och Godthab Nuuk. Klicka på "download monthly data as text" så kan du se exakta värden för juni - aug.

Media pratar alltid OM all is skulle smälta (exempel). Det är absolut osannolikt att detta kommer att inträffa medan du, dina barn eller barnbarn lever. Media tar gärna fram en bild på någon glaciär som förändrat sig för att stärka sina påståenden. OM en stor meteor träffade jorden skulle vi frysa ihjäl - det stämmer men det är ytterst osannolikt att du får uppleva detta. Läs denna artikel i World Climate Report om hur media lurar och skrämmer sina läsare.

Så sov lugnt - dina barn kommer inte att drunkna därför att Grönlandsisen smälter. Den kommer helt enkelt inte att smälta inom överskådlig tid.

Andra bloggar om: intressant.se

3 Comments:

At 23 januari, 2007 13:14, Anonymous Anonym said...

DN hade söndagen 7 januari fyra sidor reportage från Ilulissat (Jakobshavn) innanför Disko-ön på Grönlands västkust. Inget att invända där, tvärtom. Men man har en karta över isfjorden som visar hur isbergen dragit sig tillbaka, 1850 - 1875 - 1902 - 1931 - 1964 - 2003. Enkel mätning med linjal visar att årliga tillbakadragningen var störst 1875-1902, därnäst 1902-1931. Men att detta skulle bero på CO2-utsläppen, kan onöjligt vara sant. Från Europa och USA, möjligen, men inte (den mycket större) resten av världen.

Addendum: Lomborg om Gore, nu även för icke-prenumeranter på WSJ:
http://opinionjournal.com/editorial/feature.html?id=110009552
INCONVENIENT QUESTIONS
Will Al Gore Melt?
If not, why did he chicken out on an interview?
BY FLEMMING ROSE AND BJORN LOMBORG
W S J, January 21, 2007 12:01 a.m. EST

Al Gore is traveling around the world telling us how we must fundamentally change our civilization due to the threat of global warming. Last week he was in Denmark to disseminate this message. But if we are to embark on the costliest political project ever, maybe we should make sure it rests on solid ground...

 
At 23 januari, 2007 18:49, Anonymous Anonym said...

Hur många har inte ställt upp på debatter? Faller deras argument av frånfällen så borde vi knappast ha en seriös forskning, så många gånger jag har försökt att träffa forskare och politiker inom alla möjliga områden.

Moderna myter fortsätter att inte räkna in eventuella positiva feedbacks. Resiliens verkar också vara ett okänt begrepp. Om man tar med dessa två eventualiteter så behöver det inte behövas några stora förändringar förrän något drastiskt skulle kunna hända, problemet är att vi bara inte vet när tröskelvärdena uppnås, och hur stor effekten av förändringen innan vi hamnar i ett nytt steady state, men att kräva att man går så långt i sina principer kanske vore att kräva för mycket, för en småskalig gradvis förändring är väl inte särskilt farligt?

 
At 05 februari, 2007 00:56, Anonymous Anonym said...

Angående Expressens artikel: Om nu isberg syntes utanför Nya Zeeland redan på 20 och 30-talet så förstår jag inte vad dem oroar sig för.
Det har ju hänt förut uppenbarligen utan CO2-utsläpp av moderna mängder.

 

Skicka en kommentar

<< Home