torsdag, december 14

Även idioter måste ha rätt att yttra sig

En datalärare har på sin fritid förnekat storleken av förintelsen [länk]. Ska han sparkas från sitt jobb för detta?

Frågan är naturligtvis känslig men om man försvarar av demokrati och yttrandefrihet kan svaret inte bli annat än NEJ! Att bli av med jobbet kan vara ett lika hårt straff som fängelse. Även idioter och galningar måste ha rätt att yttra sig på sin fritid. Hade dataläraren gjort det på sitt jobb hade saken kommit i en annan dager.

Försvarar vi inte yttrandefriheten kommer demokratin att urholkas. Ska vi tillåta att lärare är kommunister och förnekar kommunisternas massmord på egen befolkningen vilka långt överstiger antalet offer i förintelsen? Ja även här blir svaret "Ja det är tillåtet på fritiden men inte i tjänsten". Börjar vi avskeda folk för deras privata åsikter kommer snart ändamålsglidningen att innebära att endast politiskt korrekta åsikter tillås. Vips så har demokratin eroderat i den "goda sakens" namn. Galna åsikter ska bemötas med argument, ingenting annat.

I USA har personer aktivt förespråkat att de forskare som är skeptiska till alarmisternas syn på klimatförändringen ska ställas inför en ny Nürnbergrättegång för brott mot mänskligheten [länk]. Yttrandefriheten ska vara grundlagsskyddad och vi ska inte tumma på den genom att sparka folk med fel åsikter.

Läs även Jonas Morians inlägg [här]. Att göra våld på yttrandefriheten är verkligen att "ändamålen helgar medlen". De som försvarar att läraren sparkas försvarar också att vid anställningstillfället en politisk åsiktskontroll kommer att göras. För det är det naturliga nästa steget för en arbetsgivare. Låt oss slippa den typen av samhälle som påminner om gamla kommunist- eller naziststater. Vad jag vill säga är att de som ropar på åsiktsförbud för att någon har en privat nazist-, kommunist- eller annan tokig åsikt i själva verket driver samhället mot denna typ av totalitär stat.

Andra bloggar om: , , på intressant.se

5 Comments:

At 17 december, 2006 00:22, Blogger Carl Svanberg said...

Jag håller inte med. Att man har rätt att yttra sig betyder INTE att man har rätt att tro att det inte har några konsekvenser att man yttrar sig. Om jag t ex har någon anställd som på sin fritid säger en massa saker som jag inte håller med om. Då har jag rätt att sparka honom. Faktum är att det spelar ju ingen som helst roll vad han säger eller inte säger på sin fritid. Jag har alltid rätt att sparka honom när helst jag så känner för det. (Såvida kontraktet inte säger annorlunda.) Men att någon sprider en massa dumma åsikter, kanske sprider socialism på sin fritid, är ett moraliskt sett fullgott skäl för att göra sig av med ersättbar personal på ett företag.

 
At 17 december, 2006 15:52, Blogger Per Welander said...

Det är bara konstatera att vi har olika åsikter. Sen har du som arbetsgivare enligt LAS inte rätt att sparka anställda utan saklig grund. Normalt kan du INTE avskeda någon bara för dennes åsikter på fritiden. Det är inte saklig grund. Hur Arbetsdomstolen skulle döma i detta fall vet jag inte, lärare anses kanske som en känslig position.

Vad du uttrycker är inte hur det är idag utan vad du skulle vilja att det var. Du har (i Sverige) ingen godtycklig rätt som arbetsgivare att sparka anställda. Den delen av lagen går inte att avtala bort.

Själv värderar jag yttrandefrihetet mycket högt. Börjar vi tumma på den så kan arbetsgivaren börja göra politiska kontroller. På SVT tillåts då bara sossar och kommunister. Men det kanske är så redan idag!?

Att värna om demokrati genom inskränkningar av demokratin känns fel. Då får vi så småningom ett samhälla av typ Stalins eller Hitlers där partibok var en förutsättning för bra jobb.

 
At 18 december, 2006 11:27, Anonymous Anonym said...

Jag tycker att det är problematiskt att han är lärare. Förintelseförnekning är ju närmast en paradgren bland nazister och islamister och är djupt förknippat med dessa ideologier och deras grupphat. Avsked är otänkbart men omplacering till en tjänst där han inte undervisar elever är väl närmast självklart?

 
At 19 december, 2006 18:53, Blogger Per Welander said...

Nej, jag tycker inte det är självklart med omplacering. Hade läraren sagt tokiga saker i tjänsten hade det varit motiverat. Men inget sådant har framkommit. Vem äger din fritid? Arbetsgivaren eller du själv?

Om en lärare är med i "jorden är platt föreningen" på sin fritid, ska han då sparkas? Kanske alla kommunister ska sparkas då de via ideologin kan kopplas samman med historiens största massmord?

 
At 24 december, 2006 09:59, Anonymous Anonym said...

Hur pass lämpligt är det med smygnazistiska lärare? Vem vill ha sina barn i en skola där lärarna är, som även du säger, idioter. På en fri marknad vore det inget konstigt att efterfråga något bättre.

 

Skicka en kommentar

<< Home