lördag, december 30

Internationellt klimatseminarium i Stockholm men media tiger

För ett par månader sen ordnade KTH ett internationellt klimatseminarium "Climate Change - Scientific Controversies in Climate Variability". 120 personer från 11 länder besökte seminariet. Talare var bl.a. Steve McIntyre - han som avslöjade FN:s klimatpanels (IPCC:s) hockeyklubbskurva som falsk. Andra talare var Hans von Storch, Wibjörn Karlén, Bob Carter, Peter Stilbs och Fred Goldberg.

Men svensk media tiger och rapporterar hellre massor om Gores propagandafilm och kommande katastrofer. Kvällstidningarna vill bara sälja lösnummer och struntar i vetenskap och sanning. Morgontidningarna vill till varje pris vara politiskt korrekta och är mer en del av statsmakten än kritiskt granskande. Den som vill veta vad som händer i den vetenskapliga världen måste gå till utländsk press eller bloggar.

Avsikten med semiariet var inte att presentera nya vetenskapliga data utan att sammanfatta de olika sidorna ståndpunkter. Seminariet rapporteras om runt om i världen, exempelvis Australien [länk]. Citat från artikeln "The Swedish public might ponder why it was that such an important conference as “Scientific Controversies in Climate Variability” was allowed to pass unremarked by a local media which at the same time gave prominence to the movie An Inconvenient Truth..."

Steve McIntyres egen blogg refererade seminariet utförligt [länk]. En pressrelease från seminariet hittar du här (pdf-fil).

Andra bloggar om: intressant.se

4 Comments:

At 31 december, 2006 15:11, Anonymous Anonym said...

Vi har båda gått på KTH så visst vore det kul om ett sådant här seminarium hade någon betydelse, men faktum är att KTH inte bedriver någon klimatforskning, arrangören Peter Stilbs är kemist inte klimatforskare och att det är rätt mycket hybris att tro att man då skall kunna slänga ihop ett seminarium och få ett representativ urval framstående klimatforskare att ställa upp. De som trots allt kom var mest kontrarians och pensionärer och inga nya forskningsresultat presenterades vad jag vet.

Det hålls många små seminarier med internationellt deltagande på KTH och andra högskolor varje år. De flesta rapporteras aldrig av pressen. Varför skulle just det här vara så viktigt att det togs upp? Jämför med AGU:s möte nyligen då 14,000 forskare deltog. Där borde det funnits något för pressen att rapportera!

 
At 01 januari, 2007 15:52, Anonymous Anonym said...

Men Roland Johansson från TT, och andra journalister, satt med i publiken, bara det att det inte resulterade i publicerade artiklar. Så mycket skedde inte i vetenskapsnyhetsvägen heller då.

Dessutom är tanken att "de är inte klimatforskare" vansklig. Många av kritikerna kommer inte från klimatologin utan från de mer applicerade vetenskaperna (som oceanologin) och utför alltså fältstudier i kontrast mot att klimatologerna oftast behöver utföra datamodelleringar genom att deras studieobjekt är holistiskt. Det är en nackdel för dem.

 
At 02 januari, 2007 16:11, Blogger Per Welander said...

Klimatforskning berör så många områden (meteorologi, oceanografi, statistik, ekonomi, geologi, fysik, historia, kemi....) så det behövs forskare från en mängd områden för att komma fram till trovärdiga resultat. Att döma ut forskare bara för de inte enbart håller på med klimatforskning håller inte. Steve McIntyre, som avslöjade felen i IPCC:s (Manns) kurvor, är t.ex. statistiker och inte klimatforskare.

 
At 19 januari, 2007 09:47, Anonymous Anonym said...

Här kommer sent om sider en kommentar om seminariet från en av deltagarna, Lennart Bengtsson:
"Ett märkligt symposium organiserades av KTH (Kungliga Tekniska högskolan) i september förra året som otvetydigt fick karaktären av desinformation och där liknande bisarra idéer fördes fram."
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=319660

 

Skicka en kommentar

<< Home