måndag, november 13

SVT:s Planeten positiv överraskning

Efter ha läst kvällstidningarnas halleluja-liknande artiklar om klimatet blev SVT:s Planeten [länk] en positiv överraskning. Inget halleluja och inget "vad-duktig-kändis-jag-är-som-använder-lågenergilampor".

Nej - Planeten del 1 tog i huvudsak upp riktiga problem och experterna berättade sakligt. Med musik och valda bilder blev det ändå lite propaganda men det förtar inte experternas sakliga budskap. De stora problemen är att jorden är överbefolkad och vi gör av med för mycket resurser. Naturen skövlas, nedsmutsningen stor, vattentillgången knapp och vi riskerar en katastrof om vi inte lägger om kurs. När Indien och Kinas befolkning växer och när/om de anammar vår västerländska livsstil räcker inte jorden till. Vi använder olja till uppvärmning och oljan är för värdefull för det.

Jag tror inte koldioxidutsläppen kommer leda till den temperaturökning som FN:s klimatpanel (IPCC) påstår. Anledningen är att de forskare som är skeptiska till IPCC:s modeller är mer trovärdiga för mig än de som argumenterar för IPCC:s katastrofscenarier. Dessutom är Kyotoavtalet en katastrof. Till gigantiska kostnader kommer jordens temperatur inte påverkas mer än marginellt och sänkningen kommer troligvis inte ens gå att mäta då den ligger inom de naturliga variationerna. Kyotoavtalet är fel väg att gå och skymmer sikten för de åtgärder som skulle kunna få positiv effekt.

Vi får hoppas att de kommande avsnitten av Planeten också håller sig till de stora viktiga frågorna.

Andra bloggar om: intressant.se