torsdag, november 30

Är massmedia inne i en dödsspiral?

Rubriken är hämtad från ett seminarium i USA. I Sverige pågår knappast någon debatt om detta alls. Frågan är om svensk media ens är medvetna om detta?

Massmedia har många hot framöver. Ett är den tekniska utvecklingen, ett annat fragmenteringen och nischningen av marknaden, ett tredje bristen på förtroende och kvalitet, ett fjärde likriktningen. Indragna statsbidrag/minskade licensavgifter kan bli ett femte hot.

Tekniska utvecklingen gör att Internet kommer starkt som nyhetskanal. Du kan välja vad du vill se/läsa och från vem. Du avgör själv vilka källor du ska ha, när du ska se/läsa det o.s.v. Den som tror att papperstidningen/TV alltid kommer att ha sin stora roll och inte hotas är ute och cyklar. Men det kommer att ta sin tid, säg 10-20 år innan det märks rejält. Redan idag hämtar jag på helgerna inte först morgontidningen från brevlådan utan börjar med att slå på den bärbara PC:n med WLAN och läsa nyheter i sängen. Det går alldeles utmärkt. Sen gäller det att inte väcka sin käresta som sover men det är en annan fråga. PC:n är tystare än dagstidningen.

Bristen på förtroende och kvalitet hos främst kvällstidningarna och SVT ökar hela tiden. Ledningarna verkar bortse från detta och vill kortsiktigt köpa sig större upplagor. Långsiktigt urholkar detta förtroendet och man tappar läsare/tittare. Exempel är kvällstidningarnas klimatkampanjer och artiklar med lögner om Mikael Persbrant. Många överdrivna drev mot politiker och kändisar kan också ifrågasättas då de anklagade blir oskyldigt dömda på förhand utan en chans att försvara sig.

Även myndigheter såsom Naturvårdsverket, Vägverket m.fl. vill ta på sig rollen som opinoinsbildare och de har svårt att ge en allsidig bild av sina ämnen. De ser sin roll som att driva en politisk linje, inte att ge fakta.

Yttrandefriheten väger mycket tungt och censur är inte att tänka på. Men kritik får massmedia finna sig i.

SVT verkar tro deras värde ligger i att ha så många tittare som möjligt och ska nu bli en ny såpakanal. Man skär i verksamheten för nyheter, samhällsreportage, vetenskap och satsar på såpor av olika varianter. Förlorare på detta är svenska folket. När det redan finns fyra såpakanaler är det inte ytterligare två vi behöver. Dessutom kommer SVT att förlora den striden. Själv kan jag tydligt se att den tidigare så fina Vetenskapens Värld med mycket kunniga reportrar har blivit mer och mer ett urholkat populistiskt program. Utrikesrapporteringen verkar vara på väg att försvinna. Då de andra svenska kanalerna inte heller har utrikesnyheter blir det ett stort vacuum.

Jag vill faktiskt inte betala TV-licens för såpor (jo, jag betalar licens idag). Ska jag få seriösa nyheter idag måste jag gå till utländska kanaler. De kända bloggarna är idag mer intressanta än dagstidningarna. Vad journalisterna på tidningarna/TV verkar sakna är självständigt tänkande, en kritisk granskning och integritet. Istället tycker alla lika och man lägger sig på den journalistiskt/politiskt korrekta versionen. Jag läser hellre bloggarna från Dick Erixon och Jonas Morian än dagstidningarnas artiklar. Inte för att jag delar bloggarnas åsikter eller tycker de har rätt. Men de kommer med nya vinklingar och tänker själva.

Sen finns det ett del riktigt duktiga journalister på SVT och i dagstidningarna. Men deras roll förminskas allt mer. De skjuts i bakgrunden och istället lyfts okunniga populister fram. Det är främst ledningarna för SVT och tidningarna jag kritiserar, de har ansvaret för denna utarmning och brist på förtroende. Såpor har sin plats men många svenskar vill också ha riktiga nyheter och seriösa reportage. Blir det ingen skärpning snart så kommer dödsspiralen att accelerera. Dagstidningarnas upplagor kommer sakta att minska och SVT:s tittarsiffror kanske kortsiktigt går upp lite men långsiktigt ner. "The wake up call" behövs mer än någonsin för svensk media.

Ett litet tips till bloggens läsare. Betala aldrig full prenumerationsavgift för de stora dagstidningarna. Själv har jag inte betalat något annat än utdelningen de senaste fem året. Tidningarna är så sugna på att höja sin upplaga att de skänker bort den. Säg upp abonnemanget och byt tidning. De kommer sen att jaga dig för att skänka bort tidningen.

Andra bloggar om: intressant.se