söndag, oktober 22

Myten om Kubas sjukvård

Säg ordet Kuba och vänstermänniskor får något drömmande i blicken. Detta gäller även många socialdemokrater men inte alla. Olof Palme beundrade kommunisten Fidel Catro och legitimerade diktaturen med sitt besök 1975. Pierre Schori tog sen över rollen som Castro-kramare, se här. År 2003 förklarade Margareta Winberg att hon väldigt gärna ville träffa Castro för att se vad han lyckats åstadkomma. Så sent som 2005 röstade socialdemokraterna med vänstern i EU angånde hävandet av EU:s sanktioner mot Kuba utan motprestation. Socialdemokraterna har en mörk historia av medlöperi till diktatorn Castro och har ännu inte gjort upp med denna. Att vänsterpartister hyllar diktatorn är inte förvånande. Efter Lars Ohlys maktövertagande och utrensningar har Vänsterpartiet halkat tillbaka i kommunismens ideologiska grepp.

Att Kuba är en hård diktatur bortförklaras ofta med att "men de har gratis sjukvård som är så bra". Men stämmer detta? Ja för Castro själv, partipampar och turister som kan betala är sjukvården bra. Men denna del av sjukvården är inte tillgänglig för folket. Fidel Castro själv är god för 550 miljoner dollar så han har råd, se länk.

Dagens Nyheter hade en artikel om åldringsvården i Kuba. Flera otäcka bilder fanns med i reportaget. Journalister som öppet kritiserar sjukvården i Kuba riskerar att kastas i fängelse. Antalet politiska fångar i förhållande till folkmängden ligger på topp i världen. I Sverige finns en fond för att stöda Kubas politiska fångar, länk. På TheRealCuba.com finns mängder med fakta och hemska bilder om förtrycket på Kuba.

Ett parti i Sverige som tagit upp frågan om förtrycket är Kristdemokraterna, exempel här. Massor med bloggar har också tagit upp förtrycket, exempel länk.. Reportrar utan gränser berättar hur Internet censureras, länk. Endast ca 2% av befolkningen har tillgång till Internet. Du kan få 20 års fängelse om du skriver fel artikel för en utländsk websajt och fem års fängelse om du kopllar upp dig på Internet okontrollerat.

Den borgerliga alliansen måste nu lägga om Kubapolitiken och stödja de demokratiska krafterna på Kuba. Socialdemokraterna behöver göra upp med sitt förflutna.

Andra bloggar om: intressant.se

1 Comments:

At 24 mars, 2010 10:05, Anonymous Anonym said...

Hej Per!
Tack för att du skriver om ett så viktigt ämne som tex. sjukvården på Kuba.
Den är helt klart mycket mytomspunnen!
Jag har bott flera år på Kuba, och har sett den kubanska vardagen ordentligt inifrån. Jag talar spanska obehindrat, och rörde mig inom många olika kretsar när jag bodde där ( folk från de mest skilda samhällsskikt)
Jag kan berätta en liten anekdot som gäller just sjukvården.
En mycket god vän kom till mig en kväll, för att be mig om hjälp.
Hans mor hade opererats för framfall, och hade kommit hem från sjukhuset.
Dock hade hennes operationsärr brustit, och hon behövde ett läkemedel som skulle sätta stopp för blödningen. Min gode vän hade tillgång till dollar, men fick trots det INTE köpa den medicin som hans mor behövde. Han var tvungen att leta upp en útlänning, som med sitt pass kunde köpa valfri medicin.
Jag ställde naturligtvis upp, och han fick sin medicin.
Så ser Kubas sjukvård ut! Har du inte dollar, eller är kuban som bor på Kuba, så kan du glömma vård eller medicin i tid. Du får sjukvård, men då är det förmodligen försent..!!!
Tyvärr kan jag inte skriva mitt namn, då jag förmodligen skulle bli nekad att åka till Kuba i fortsättningen.( har familj där )

 

Skicka en kommentar

<< Home