tisdag, september 5

Samarbetar Dagens Industri med sossarna?

Det finns en hel del oklara punkter i affären med dataintrång. Intrången gjordes i slutet på förra året och början av 2006. Hur lösenordet kom ut är en oklar punkt - lämnades det medvetet över som ett lockbete? Troligen inte - då hade man haft ett "riktigt" lösenord. Oavsett detta och att lösenordet var uruselt valt så är det ett intrång. Det verkar som användarna kan välja sitt eget lösenord och att vem som helst kan registrera sig på SAPNET. Nedan är den öppna registreringssidan, länk.


Alltså vem som helst kan registrera sig här och omedelbart därefter logga in. Huruvida fp har haft tillgång till mer information än den "öppna" vet jag inte.
Inloggningssida:


Det enda som visar att det är inloggning på SAPnet är den lilla texten med SAPnet.

När fick socialdemokraterna reda på att intrång skett? Enligt Dagens Industri skedde det långt efteråt när en "folkpartist" plötsligt fick dåligt samvete och kontaktade just dem. Dagens Industri kontaktade då sossarna som kontaktade säkerhetsföretaget Sentor som just blev klara när Reinfeldts utfrågning skulle äga rum.

Slumpen att de just skulle bli klara denna dag talar för att det hela är planerat på så sätt att sossarna hållit på informationen. Det behövs inget säkerhetsföretag för att analysera loggarna - det kan vilken datakunnig person som helst klara av. Frågan är när sossarna egentligen fick reda på intrången. Var det redan i mars eller ännu tidigare? Uppdraget till Sentor skulle kunna vara riggat - sossarna visste precis när de skulle bli klara och vad de skulle komma fram till.

Dagens Industri kan gömma sig bakom att man inte får efterforska källan (om det nu finns någon?). Eller har Dagens Industri agerat i samarbete med socialdemokraterna och planerat det hela, dvs att det skulle släppas just denna dag? Det finns mycket som är oklart med Dagens Industris agerande. Journalisten Fredrik Sjöshult på DI är dessutom gammal SSU:are.

Oavsett allt detta har folkpartisterna begått dataintrång om än oerhört amatörmässigt. Vem som helst vet väl att man sätter elektroniska avtryck när man går in på en sajt. Som att begå inbrott och lägga sitt visitkort där. Detta talar också för att intrången inte varit planerade uppifrån för då kan man inte varit SÅ klantiga. Finns det ingen datakunskap hos funktionärerna i folkpartiet? Moralen hos alla partier verkar vara - gör vad du vill så länge du inte åker fast. Partiledaren ska givetvis alltid ha "deniability".