tisdag, september 19

Klarar sossarna att göra analysen?

Sossarna har gjort ett katastrofval och mycket skylls på Göran Persson. Givetvis har Persson en stor del i detta men när man säger att "vi började för sent" och "vi nådde inte ut med vårt budskap" visar det bara att man ingenting lärt eller förstått.

Först lite om sossarnas väljarbas. Industriarbetare, lägre tjänstemän, kommunalarbetare, de svagaste i samhället (sjuka + de utan jobb) och den nya nomenklaturan tillhör alla väljarbasen. Nya nomenklaturan är högre tjänstemän, byråkrater, forskare, politiker som har fått eller hoppas få fina tjänster just genom att vara politiskt korrekta sossar. Väljarbasen är ingen homogen grupp och sossarna har lyckats svika de flesta av dessa grupper utom den nya nomenklaturan.

JOBBEN
För industriarbetare, lägre tjänstemän och kommunalarbetare är jobben en jätteviktig fråga. Att påstå att jobben inte är någon viktig fråga var en praktigt självmål när i stort sett alla känner flera personer som är arbetslösa. Sen måste man sluta upp att dölja arbetslösheten och halvljuga med sin statistik från AMS. Men detta med jobben kommer sossarna själva att komma fram till i sin analys.

ENERGISKATTERNA
Här finns ännu ingen självkritik. Men för vanliga människor är elpriset och bensinpriset viktiga frågor. Att liera sig med miljöpartiet, avveckla två kärnkraftverk och kraftigt höja skatten på el och bensin är ett svek mot de egna väljarna. Här måste sossarna tillbaka till rötterna och bli tillväxtvänliga igen.

BIDRAGEN
Tävlan om att ge bidrag till höger och vänster till vanliga medelklassväljare (t.ex. dagistaxa) kanske köper några röster. Men att samtidigt glömma bort de svagaste i samhället, som verkligen behöver mer bidrag men inte får något, rimmar illa med pratet om solidaritet med de svagaste. De allra svagaste har det svårt och för dem är ekonomin och elräkningen ett stort problem. Även denna grupp har svikits.

UTRIKESPOLITIK
Många kanske tycker att detta inte är någon viktig väljarfråga. Men jag har sett många arbetare skaka på huvudet senaste tiden då Sverige verkar vara i allians med Hizbolla och Iran. Man känner helt enkelt inte igen sig. Flirtandet med diktaturer försvann efter Palmes död men helt plötsligt kom det tillbaka just i år.

GÖRAN PERSSON
Visst kan han vara bufflig men här tror jag att sossarna gör fel om de skyller för mycket på Persson. En ny ledare med samma politik kommer inte att bli bättre utan snarare sämre. I detta fall måste nog sossarna låta kvasten gå och byta många ledare samt politik. Göran Persson är en mycket bra retoriker och är strålande i sina bästa stunder.

SKANDALERNA OCH KATASTROFERNA
Tsunamikatastrofen i sig var klantigt skött men hos väljarna finns en känsla av att borgarna inte hade gjort det bättre. Men efterspelet med Danielsson var och är förödande. Likaså Freiwalls arroganta hållning. Det mesta av detta torde nog ha klingat av till valet även om det bidragit något till förlusten. Sen måste sossarna lära sig att leva som man lär, inte vara emot bostadsrätter en dag och själv köpa nästa. Huruvida "Torpet" har haft någon avgörande effekt är jag tveksam till. Många unnar nog Persson godset efter alla års slit.

FRAMGÅNGARNA
Trots förlusten finns det framgångar. I Göteborg lyckades Göran Johansson och i Nynäshamn Ilija Batjan mycket bra. Detta är något sossarna i sin analys NOGA bör beakta. Dessa två sossar upplevs av väljarna som om de kämpar för jobben och de egna väljarna. De är också pragmatiska och håller inte på med miljöflum. Man kan säga att de är den gamla typen av sossar och de jobbar framåt för folkets bästa.

SLUTSATS
Sossarna har tappat kontakten med sina väljare. Man bör tillbaka till rötterna, satsa på jobben och tillväxt, ge miljömupparna foten och inte glömma bort de verkligt svaga i samhället. Till detta behövs många nya ledare och en helt ny politik. Det finns många kloka socialdemokrater t.ex. Jan Nygren (tidigare SSU-ordförande), Margot Wallström m.fl.

Sossarna står inför ett vägval. Frågan är vilken väg de väljer? Klarar man att lyssna på väljarna eller låter man media och nya nomenklaturan bestämma riktning? Hittills har jag bara läst några få verkligt självkritiska artiklar.

Pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: socialdemokraterna