lördag, augusti 5

Nya kärnkraftverk säkrare och billigare

Medan Sverige stått stilla under inflytande av miljömupparna och kommunisterna har kärnkraftstekniken tagit flera steg framåt. Finland bygger nu sin första generation III+ reaktor i Olkiluoto, en s.k. EPR-reaktor som har en effekt på 1600 MW. Denna typ som är europeisk innehåller en hel del ny teknik. Finlands reaktor är planerad att starta 2009. Frankrike satsar också stort på ny kärnkraftteknik.

- Livslängden är 60 år och reaktorn beräknas vara igång 92% av tiden
- Säkerhetssystemen bygger på passiva säkerhetsystem såsom gravitation, cirkulation och inte aktiva komponenter såsom pumpar och ventiler. Händer något oförutsätt stängs den av sig själv.
- Avfallet som produceras är betydligt mindre än tidigare generation 1 och 2 reaktorer som Sverige har idag.
- Byggkostnaden uppskattas till ca 5 - 13 miljarder kronor. Finland betalar bara 3.2 miljarder euros för sin nya reaktor.

Läs mer om de nya reaktorerna på BBC här.

Istället för att bygga subventionerad dyr vindkraft bör Sverige satsa på att succesivt byta ut de gamla kärnreaktorerna. Vindkraften är dessutom högst diskutabel ur miljösynpunkt. Landskapet förfulas och djurlivet påverkas negativt. Det är hög tid att se till att vi har tillgång till billig energi annars ökar arbetslösheten och vi blir som folk fattigare. De höga elpriserna drabbar främst låginkomsttagare och det är inte realistiskt att vi ska använda stearinljus och tvätta våra kläder för hand framöver.

Det finns redan två reaktorer i Olkiluoto som ligger nära Sverige. Dessa levererades av ABB (ASEA) Atom. Sveriges position som leverantör är sedan länge bortschabblad av socialdemokraterna. Delarna till Finlands nya reaktor produceras av många länder, Japan, Tyskland, Indonesien, USA, Canada, USA och Finland. Sverige är inte med i leken längre som framstående inom kärnkraftsteknik. Kärnkraftsbyggandet förväntas ta fart igen då inga andra realistiska alternativ finns.

2 Comments:

At 11 november, 2009 20:24, Anonymous Ulf said...

Du skriver:
"- Byggkostnaden uppskattas till ca 5 - 13 miljarder kronor. Finland betalar bara 3.2 miljarder euros för sin nya reaktor."

3.2 miljarder euros är ju drygt 32 miljarder kronor.
Var kommer 5-13 miljarder kronor ifrån?

 
At 26 mars, 2011 14:58, Anonymous Anonym said...

Ulf, det vet du väl att ALLTING är mycket dyrare i Sverige än någon annanstans!

 

Skicka en kommentar

<< Home