torsdag, juni 1

Polisen gör sig till åtlöje

Man tror inte det är sant. Femtio (ja läs 50) poliser för att göra tillslag mot några servrar. Ändå lyckas man inte ta de rätta servrarna utan verkar ha tagit en full serverrack som innehöll massa oskyldiga hemsidor. Stasi, som verkar vara förebilden, var åtminstone kompetenta och visste vad de gjorde.

Tillbaka till de 50 poliserna. Många svenskar har upplevt att när man ringer polisen så har de inga resurser. Åtminstone är det ofta det svar man får. Inga resurser att utreda, gripa utpekade personer som har begått grova stölder, rån m.m. När man lägger ner en utredning i brist på bevis så kallas brottet för uppklarat. Helt plötsligt finns det 50! poliser för något som kanske är ett brott.

Förr i tiden var vänstern misstänksamma mot polisen men högern, som stod för lag och ordning, stödde polisen. Idag verkar alla utom politiker förakta polisen. Det finns säkert enskilda poliser som gör ett mycket bra jobb men det gäller absolut inte åklagarna och polischeferna. Polisen representerar numera makten och inte folket.

Tyvärr Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, så har denna Stasi-aktion skadat förtroendet för polisen rejält. Ditt gullande i förorterna inför pressen kommer inte att förändra detta.

Det är dessutom ytterst tveksamt om de utpekade begått något brott. Detta hade kunnat hanteras snyggt genom att kalla vederbörande till förhör och eventuellt pröva det hela i domstol. Sen efter en fällande dom kunde berörda hemsidor stängts.

Ansvarig åklagare och polischef uppmanas att avgå efter detta grova övertramp. Vi har yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Då kan man inte bara godtyckligt gå in och stjäla servrar. Parallellerna till Stasi och andra diktaturers polismakt börjar bli för många nu. Det är dags för politiker att utkräva ansvar av de högsta cheferna. Vi kan inte ha åklagare och polis som ses som brottslingar av en stor del av Sveriges befolkning.