torsdag, mars 30

Varför finns det inget borgerligt parti?

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet är inga riktiga borgerliga partier. De är visserligen inte för en socialisering av företag men har i övrigt en politik som inte tillräckligt gynnar tillväxt av jobb och medborgarnas frihet att bestämma själva. Problemet är INTE att de är för olika utan för lika. Skillnaden mot sossarna är bara nyanser.

Moderaterna kallas numera smygsocialister av sossar och det värsta är att de nog har rätt. Varför vågar inget av alliansens partier stå upp för en politik som skulle kunna ge alla som är i utanförskap ett jobb? Att sänka bidragen kan endast ge effekt på marginalen. Finns det 1000 sökande till ett jobb så blir det fortfarande bara en som får anställning även om bidragen sänks. Jobben är valets viktigaste fråga. Det finns för få lediga jobb och detta är roten till de flesta av de stora problemen som misslyckad integration, arbetslöshet, långtidssjukskrivningar, hög brottslighet och förtidspensioner.

Nya jobb måste komma i tjänstesektorn via småföretag, så långt verkar alla vara överens. Men sen blir det blackout när det gäller att dra slutsatser. Skatter, arbetsrätten och krångligt regelverk är enligt företagarna själva huvudanledningen till att de inte vill anställa. Så varför vågar inget av allianspartierna ge sig på detta? Varför ska det vara så märkvärdigt att säga "Vi vill avskaffa LAS"? Eller "Vi vill sänka skatterna på arbete med 15%", "Vinner vi valet så avskaffar vi fastighetsskatten och förmögenhetsskatten bums". Nej, alliansen mumlar på med sin sosseretorik. Birgitta Olsson, Folkpartiet, kan hon kallas borgerlig som vill omyndigförklara småbarnsföräldrar?

Plusjobb m.m. är till för att snygga till statistiken inför valet. De ger inga riktiga jobb utan är bara ett annat sätt att ge bidrag. Avskaffa plusjobben!

Regelverken, skatter, sociala förmåner är utformade för att passa stora företag och offentliga sektorn men inte småföretag. Exportindustrin gynnas av en konstlat svag krona och svenska folket blir allt fattigare relativt andra EU-länder. Åk till Spanien eller Italien och ät på restaurang, bo på hotell och jämför med för 20 år sedan.

Är den hemska sanningen att svenska folket vill vara "socialdemokrater", ha en förmyndarreging och leva på bidrag? Har allianspartierna insett detta och "bara" är makthungriga? Politiken spelar ingen roll bara vi sitter vid makten.

Priset blir att vi får allt fler arbetslösa, bidragsberoende och blir mer sjuka. Men det bryr sig inte svenskarna om. Så länga man inte själv är arbetslös är väl LAS bra. Det hindrar andra att ta mitt jobb. Visst känns det bra att min arbetsgivare tvingas försörja mig om jag bryter benet i skidbacken på vintersemestern. Eller?

Det behövs en ny solidaritet med de som inte har jobb. Fackföreningarna och politiska partierna måste ge upp mycket av privilegierna som de som har jobb har. LAS till exempel. Rätten till heltid som LO driver kommer att öka arbetslösheten ännu mer. Som jag tidigare skrivit - fackföreningarna är de arbetslösas största fiende.