fredag, mars 3

Ge oss en svensk Thatcher eller Reagan

Politikerföraktet - är det utbrett i Sverige om man går utanför riksdagen, statstelevisionen, media och "kultureliten"!? Är detta med politikerförakt ett påhitt? Är det orättvist mot hederliga hårt arbetande politiker eller stämmer det och beror det på att politikerna har tappat kontakten med verkligheten?

Socialdemokraterna har blivit maktfullkomliga och kopplingen till LO liknar definitivt korruption. Utnämningar av de egna till viktiga poster och politiseringen av myndigheter talar sitt klara språk. De över miljonen i Sverige som saknar ett arbete har inget att hoppas på här annan än någon liten allmosa i form av ett "plusjobb" eller litet extra bidrag. Man angriper (med rätta) näringslivets orimliga pensionsavtal samtidigt som man biviljat sin egen LKAB-chef en 80-miljoners pension. Billström (s) lovar att inte införa trängselskatter men gör det ändå.

För Moderaterna gäller bara makten till varje pris. Vilket innehåll som finns i den egna politiken spelar längre ingen roll. Partiet vågar inte ens stå för yttrandefrihet, avskaffandet av fastighetsskatten och reformering av arbetsrätten. Borgerliga väljare känner inte igen sig i "de socialistiska nymoderaterna". Några nya röster kanske vinns men till vilket pris?

FI har två brottslingar som toppar listan.

Vänsterpartiet har en partiledare som är kommunist men inte officiellt kallar sig det längre. Men påstår att man "rensat ut i garderoben" men fortfarande finns kommunistdiktaturen som ideal hos många V-politiker.

Miljöpartiet slåss för vansinniga projekt som kostar skattebetalarna miljarder och åter miljarder till ingen nytta. Bottniabanan, trängselskatter, energiskatter och Kyotoavtalet gräver stora hål i svenskarnas plånböcker. Fast i rättvisans namn ska sägas att miljöpartiet har politiker som oftast står upp för sina tokerier.

Politikerna verkar faktiskt ha tappit kontakten med verkligheten. Att klappa små barn på huvudet och besöka någon gardinfabrik ute i landet gör inte att de får höra sanningen om vad folk tycker om dem. Ibland undrar man om riksdagsmännen någonsin har känt någon arbetslös, någon som står i kö för sjukvård, ensamstående äldre med låg pension eller brottsoffer som inte får någon hjälp av polisen? Inget parti vågar ta krafttag mot massarbetslösheten av rädsla att stöta sig med LO som för övrigt är de arbetslösas största fiende. Inget parti vågar föreslå att Carin Götbladh (politiskt tillsatt naturligtvis) sparkas för hon misslyckats med sitt jobb som länspolismästare.

Var finns en svensk Blair, Thatcher eller Reagan som vågar stå upp för några ideal? De behöver inte dela deras åsikter men ha deras karaktär och personlighet. Som klarar att stå upp för någon rak linje och dessutom är beredd genomföra förändringar, inte bara prata. Och som dessutom kan vinna folks hjärtan.

Nu kommer många svenskar att hävda att Thatcher och Reagan kan liknas med djävulen själv och att de inte stod på de fattigas sida. Det har ju TV och tidningarna sagt. Reagan liknades i svensk media med en B-skådespelare utan hjärna. Sannningen är att Reagan var en mycket populär president i USA, en retorikens mästare, reformerade skattesystemet och besegrade kommunismen utan att avlossa ett skott. Reagan räknas i USA till en av de största presidenterna. Fast naturligtvis inte i Sverige, åtminstone inte enligt statstelevisionen och mainstreammedia. Arvet från Palme att USA ska hatas till varje pris är en dogm hos journalister, "kultureliten" och många politiker.

Vad Sverige behöver är rakryggade politiker som har visioner och ideal samt vågar stå upp för dessa. Som inte är makthungriga myglande politikerbroilers med bakgrund i SSU eller MUF och aldrig haft ett riktigt arbete. Då först kommer politikerföraktet att minska.

1 Comments:

At 03 mars, 2006 20:52, Blogger Engst said...

Absolut! Debatten och dynamiken skulle tjäna på tydliga alternativ. Visioner bortom röstmaximeringen.

Vi skulle slippa harva huruvida Reinfeldt avbildas som en varulv eller bara en ulv. Larvigt.

/Anders
PS Plus att jag gillar inläggets rubrik, förstås ;-)

 

Skicka en kommentar

<< Home